– Jeg er utrolig stolt. Dette var kjempegøy. En tittel er en tittel, og det er mange som har vært høyt ranket uten å vinne en tittel, så det er ekstra stort å ha det i baklomma og på navnet sitt, sier far og trener Christian Ruud til Eurosport.
Han har hjemme fra Oslo sett sønnen levere strålende spill gjennom hele turneringen på grusen i Argentina Open. Faktisk har han bare tapt ett eneste sett.
US Open
Sjokk-exit for Ruud: Tapte for 117-rangert nederlender
01/09/2021 PÅ 19:51
I finalen hadde han full kontroll på portugisiske Pedro Sousa (31), og vant dermed sin første tittel på øverste nivå i karrieren.
– Vi snakket litt om det i begynnelsen av sesongen. Det har vært et lite mål for året, å kanskje ende det inne på topp 30 og kanskje vinne en tittel. Nå har han klart et av målene allerede.
Både Christian og Casper Ruud har vært i ATP-finaler tidligere, men dette er første gang en nordmann vinner. Dermed rangerer også trenerfaren 21-åringens seier som det største i norsk tennis.
– Hvis vi ikke går 100 år tilbake og til tidlig 1900-tall, så er det i hvert fall i nyere tid det største som har skjedd i norsk tennis. Han har gått forbi meg på rankingen og vunnet en tittel. Han er ganske ung i forhold til meg da jeg var på mitt beste også.
Christians besterangering var 39. plass. Trolig betyr seieren at sønnen gjør et byks opp til 34. plass på den offisielle rangeringen som offentliggjøres mandag.
– Er dette størst som trener eller far?
– Jeg er veldig stolt som begge deler. Jeg har brukt noen timer på banen med ham opp gjennom årene, og blir stolt av gode resultater og at jeg har vært med på å forme ham, selv om vi også har hatt god hjelp av andre mennesker.
I sosiale medier strømmet gratulasjonene på, også fra flere norske idrettspersonligheter. Det er tydelig at Snarøya-guttens seier er blitt lagt merke til i hjemlandet.
– Jeg synes Casper har fått en veldig fin fanskare her hjemme, og jeg tror det norske folk er litt «keene» på at vi nordmenn hevder oss litt i de store sommeridrettene. Vi er gode i vintersport, men nå gjør vi det også bra i golf med Viktor Hovland og tennis, i tillegg til fotballguttene som gjør det bra. Jeg tror det norske folk ser at tennis er en verdensidrett som er tøff å hevde seg i, og har respekt for det, sier Christian Ruud.
(Artikkelen fortsetter under):

Her får han det synlige beviset – smaker på pokalen

Han liker aller best å være til stede på arenaen når sønnen spiller, men denne turneringen har han fulgt via TV-skjermen hjemme i Oslo.
– Det er stor stemning, og jeg har sett kampen sammen med kona mi. Vi blir jo litt rørt når det går bra, man vil jo det beste for barna sine. Det er hyggelig å se at noen av drømmene går i oppfyllelse, sier faren og forteller om at det falt noen gledestårer i minuttene etter seieren.
Men 21-åringen får ikke lang tid til å suge på karamellen. Allerede om to dager skal han i aksjon i neste turnering, når han flytter seg fra Argentina til Rio.
– Det er ny turnering med kampstart tirsdag, så han får en liten dag til å omstille seg på. Det er tøft, og selv om det er grus der også, er alle grusbaner litt forskjellige. Så vi håper han klarer å spille seg inn, selv om det ikke blir like mange dager som ønskelig, men slik får det nesten bare være når han vinner en turnering, sier treneren og legger til:
– Det er sikkert mange tanker nå, og selv om han kanskje ikke er så sliten må han prøve å nullstille. Spillet sitter, men det er det rundt, det mentale og at kroppen fungerer. Jeg håper han kan flyte litt videre på dette.
Argentina Open er en stor turnering i Sør-Amerika, og store stjerner som Rafael Nadal og Dominic Thiem er tidligere vinnere. At Ruud da tapte bare ett sett i turneringen med 32 spillere lar seg høre.
– Han har spilt solid, og slo nummer 23 i verden i to strake sett. Selv om det ikke var en topp 20-spiller han slo i finalen, var det mange gode spillere med. Casper står igjen som seirende til slutt, og at en nordmann reiser ned dit og vinner den turneringen, er stort.

Se det intense siste gamet og Ruud juble for sin første seier

US Open
Ruud-kamp utsatt: Meldt voldsomme regnbyger
01/09/2021 PÅ 15:36
US Open
Stolt over sønnens enorme steg: – Ligger foran skjema
30/08/2021 PÅ 09:55