Populære sporter
All sport
Vis alt

Skal jage VM-gull med brukket albue

Theis Magelssen

Publisert 23/09/2022 klokken 19:53 GMT+2

Usikkerhet rundt supersyklisten Annemiek van Vleuten før lørdagens ritt.

Annemiek van Vleuten etter at hun tok VM-gull på landeveien i 2019

Foto: Getty Images

Romvesenet nærmer seg slutten av sin nest siste sesong som syklist. Det har vært en enestående ferd de siste månedene for Annemiek van Vleuten. Triumf i kvinnenes Giro d’Italia, Tour de France og i den spanske Ceratizit Challenge by La Vuelta.
Tre på rad. I VM var målet det samme. Gull på tempo, gull på lagtempostafett og gull i landeveisrittet.
Allerede på tempoen røyk drømmen om et nytt hattrick. Det ble bare 7. plass på Van Vleuten. Tre dager senere kom lagtempostafetten.
50 meter etter startrampen endte det. En freakvelt sendte Van Vleuten i bakken og rett til sykehus. De gjenværende lagvenninnene tråkket inn til 5. plass etter å ha mistet en kritisk rytter.
På sykehuset fikk Van Vleuten påvist et brudd i albuen. Men bruddet var stabilt nok til at hun fremdeles kan sykle kvinnenes landeveisritt natt til lørdag.

Kritisk stigning i sittende stilling

Hele dynamikken har dog endret seg. Van Vleuten fikk kallenavnet Romvesenet fordi hun rett og slett er så overlegen på sitt beste at ingen i verden kan følge henne.
«Ok, der har romvesenet angrepet. Da kan vi andre begynne vår konkurranse», var ordlyden i en beskrivelse Van Vleuten fikk av en rival etter seier i Giro d’Italia for noen år siden.
Men selv et romvesen blir preget av et brukket bein. Kroppen bruker mye energi på å lege seg selv og smertene kommer raskere.
Hun stiller til start, men er ikke optimistisk. En eksplosiv runde i Wollongong er vrien å ta med brudd i albuen. Spesielt den kritiske Mount Pleasant kan bli ubehagelig for Van Vleuten.
– Jeg er superskuffet på grunn av dette. Du kan ikke gjøre den klatringen mens du sitter på setet, sa Van Vleuten etter at skaden var et faktum.
Opp for å tråkke stående, slik hun elsker å gjøre når hun angriper. Det blir nærmest umulig nå for Van Vleuten.
Saken fortsetter under videoen.
picture

Bisarr skade etter den historiske seieren – endte på sykehus

Et mer åpent ritt

Flere i sykkelmiljøet har kommentert hva en svekket Van Vleuten vil bety. En 39-åring i toppform betyr alltid beinhard sykling og den sterkestes rett. Da blir det Van Vleutens rett 9 av 10 ganger.
Nå åpner det seg plutselig for mange som kun turte å drømme om en plass på podiet.
Italia, Australia, Danmark og flere andre. Kanskje også for lille Norge som stiller med Anne Dorthe Ysland, Ingvild Gåskjenn, Katrine Aalerud, Mari Hole Mohr og Marte Berg Edseth.
Men selv med Van Vleuten svekket vil Nederland være storfavoritt. Van Vleuten er en av syv ryttere i laget. Alle syv er reelle medaljekandidater.
Saken fortsetter under videoen.
picture

Blodig avslutning for stjernen: – Opp som en løve og ned som en skinnfell!

Nederlandsk dominans

Tidenes beste syklist på kvinnesiden, Marianne Vos, har dominert siden hun tok sitt første VM-gull i 2006. I fjor var hun nære sitt fjerde gull, men ble slått på målstreken av italienske Elisa Balsamo.
Dermed ble den nederlandske gullrekka med fire på rad stanset.
Nå er plutselig er den eksplosive Vos nok en gang et gullkort i et ritt som nå kan bli mer eksplosivt enn utmattende gitt at landskvinne Van Vleuten er i litt daffere slag.
Så langt har VM-drømmen blitt et lite mareritt for den dominante Van Vleuten, som selv ble verdensmester i 2019. Men ingen rivaler har nok avskrevet henne helt.
Ingen kan lide på to hjul på samme måte som Annemiek van Vleuten. Hun har kommet seg over mange verre hindringer enn en brukket albue.
Gjør som 3 millioner brukere på appen
Hold deg oppdatert på siste nytt, resultater og livesport
Last ned
Del denne artikkelen
Reklame
Reklame