Populære sporter
All sport
Vis alt

Slik blir Tour de France 2023

Joakim Opphus

Oppdatert 27/10/2022 klokken 15:02 GMT+2

Tour de France-arrangør ASO og herrenes rittdirektør Christian Prudhomme og kvinnenes rittdirektør Marion Rousse kunngjorde i dag ruten for neste års utgave av både Tour de France og Tour de France Femmes.

Dette er Tour de France-ruten i 2023

Arrangøren av Tour de France, ASO, la i dag frem planene for neste års utgave av Tour de France.
Fra før av visste man at «Grand Départ» og de tre første etapper vil gå i Spania, nærmere bestemt Baskerland og område rundt Bilbao. Sist gang Tour de France var i Spania var tilbake i 2018.
I dag ble også resten av løypeprofilen klart. En profil som består av flere beinharde fjelletapper, paddeflate spurtetapper og avslutninger opp både en vulkan og en flyplass.
Også Tour de France Femmes sin løype for neste år ble offentliggjort
Dette er oversikten over etappene for både herrenes og kvinnenes Tour de France 2023:

Grand Départ (etappe 1-3)

Tour de France 2023 starter 1. juli med en 185 km lang rundløype som både starter og avsluttes i Bilbao. Etappe 2 er 210 km fra Vitoria-Gasteiz til Donastia San Sebastian og avsluttes opp Jaizkibel-stigningen (8 km, 5,6%) og gir klatrerne og «puncheurene» muligheten på å ta den gule trøya.
Tredje og siste etappe (185 km) som starter i Spania blir en ordentlig spurtetappe. På etappen vil de krysse grensen over til Frankrike før den avsluttes i Bayonne.

Tidlig møte med pyreneene (etappe 4-6)

Etappe 4 (182 km) starter i Dax og går i mål i motorsportsbyen Nogaro og en ny sjanse for spurterne på dag fire.
Etappe 5 (165 km) starter i en by med en lang og stor Tour de France-tradisjon, Pau. Thor Hushovd vant i 2011 den 13. etappen fra Pau til Lordes, en tøff fjelletappe hvor «Oksen fra Grimstad» satte alle på plass både opp, men først og fremst ned fra stigningen Col d'Aubisque.
Etappen i 2023 derimot vil ikke ha målgang i mirakelbyen Lourdes, men i Laruns. Her vil rytterne få sin første smakebit på fjellene i touren.
Også etappe 6 (145 km) vil skje i Pyrenee-land og er tourens første reale klatre-prøvelse.
Etappen starter i Tarbes og avsluttes opp den korte, men bratte stigningen Cauterets Cambasque (5,4 km, 7,7%).
Men det er stigningene Col d'Aspin og Col du Tourmalet på veien som gjør etappen ekstra tung. Men andre ord her skal også de aller beste klatrerne få kjenne det i beina.
Saken fortsetter under videoen.
picture

Pogacar ser lyst på neste års tour: – Veldig interessant

Vulkan-etappe (etappe 7-10)

Etappe 7 (170 km) blir en roligere dag på sykkelen når sirkuset beveger seg inn i landet og spurterne skal få prøve seg igjen på den flate etappen fra Mont-de-Marsan til Bordeaux. Kun Paris (145) har vært vertsby for flere Tour-etapper en målbyen Bordeaux med sine 80. Men sist gang tour-sirkuset var innom byen var i 2010, da vant Mark Cavendish.
Også 8. etappe (201 km) fra Libourne til Limoges blir fort avgjort i en spurt, men en litt tøff stigning kan åpne muligheten for ryttere som Michael Matthews, Wout van Aert og Mathieu van der Poel.
På etappe 9 (185 km) har rytterne beveget seg inn i fjellområde sentralmassivet midt i Frankrike. Etappen starter i Saint-Léonard-de-Noblat - hjembyen til den avdøde franske sykkelhelten Raymond Poulidor - før den avsluttes opp det vulkanske fjellet Puy de Dôme (13,3 km, 7,7%). Det er 35 år siden sist Tour de France syklet opp det vulkanske fjellet.
Etappen er også den siste før rytterne tar seg en velfortjent hviledag i Clermont-Ferrand.
Etter hviledagen holder rytterne seg i sentralmassivet. Den 10. etappen (167 km) starter i Vulcania, en fornøyelsespark med et vulkansk tema, før de sykler mot målbyen Issoire.
Saken fortsetter under videoen.
picture

Cavendish om Tour de France-løypen: – Jeg føler fortsatt jeg kan skrive nye kapitler der

Alpene (etappe 11-15)

Etappe 11 (180 km) starter i byen hvor rytterne befant seg på hviledagen, Clermont-Ferrand, og går til Moulins. Her lukter det også en massespurt.
Så går ferden østover og mot alpene. Men før sammenlagtskanonene som Tadej Pogacar, Jonas Vingegaard og kanskje Remco Evenepoel skal gå løs på hverandre i fjellene så skal det sykles en relativt kort etappe (169 km) fra Roanne til Belleville En-Beaujolais. Det kan fort være muligheter for et brudd å gå inn på den 12. etappen.
Men på etappe 13 (138 km) smeller det. Rytterne starter i Châtillon Sur-Chalaronne før rytterne skal få bryne seg på det legendariske fjellet Grand Colombier til slutt. Etappen er på Frankrikes nasjonaldag, 14. juli, så se ikke bort ifra flere franskmenn har lyst til å prøve seg i brudd på etappen.
Etappe 14 (152 km) starter i alpebyen Annemasse og avsluttes i vintersportsbyen Morzine. Hvor feltet skal over fire fjellpasseringer. Området er kjent for sine brutale stigninger og nervepirrende utforkjøringer. Det blir nok en hektisk dag på sykkelsete for de fleste.
Etappe 15 (180 km) starter i Les Gets og avsluttes i skyggen av Mont Blanc i Saint-Gervais, hvor franske Romain Bardet vant tilbake i 2016.

Fjelltempo og flyplass-målgang (etappe 16-21)

Så får rytterne muligheten til å slikke sine sår og pleie slitne kropper på rittets andre hviledag.
På den 16. etappen, etter hviledagen, kommer rittets første tempo (22 km), og den er langt ifra flat. Rytterne starter i Passy og kjører i mål i Combloux (2,5 km, 9%). Det skal ikke se bortifra at mye av sammendraget kan bli avgjort på denne etappen.
Siste alpe-etappe (166 km), nummer 17, starter hvor etappe 15 gikk i mål, Saint-Gervais, før den avsluttes på Courchevel flyplass. Rytterne skal over fire stigninger blant annet beinharde Col de la Loze, som også er tourens høyeste punkt neste år.
Etappe 18 (186 km) blir av det flatere slaget. Etappen går fra Moûtiers til Bourg-en-Bresse. Kanskje en ny mulighet for spurterne eller får kanskje et brudd gå inn etter noen brutale dager i fjellene?
Tour-sirkuset forflytter seg nordover mot Paris, men på veien så skal de innom Jurafjellene og en siste test for klatrerne. Etappe 19 (173 km) starter i Moirans-en-Montagne og avsluttes i byen Poligny.
Den neste siste etappen (133 km), men den siste mulighetene for sammendragsrytterne kommer på etappen fra Belfort til vintersportsbyen Le Markstein i Vosges-fjellene i østlige Frankrike, ikke langt fra grensen tilTyskland.
Touren avsluttes som den alltid gjør på Champs-Élysées i Paris. Etappen (115 km) starter fra velodromen i Saint-Quentin-en-Yvelines.
Se Tour de France Femmes-ruten 2023 i videoen under.
picture

Slik blir den andre utgaven av Tour de France Femmes

Tour de France Femme

Ruten for kvinnenes andre utgave av Tour de France ble også kunngjort i Paris torsdag. Rittet starter samme dag som herrene sykler siste etappe, 23 juli og avsluttes 30. juli.
De starter og går i mål i Clermont-Ferrand på den første etappen (124 km). Etappe 2 (148 km) starter i samme by før den avsluttes i Mauriac. Etappe 3 (147 km) går fra Collonges-la-Rouge til Montignac-Lascaux
Alle de tre første etappene er nok etapper som spurterne ønsker og kommer til å hevde seg.
Første lille test for klatrerne kommer på etappe 4 (177 km) når de går i mål i Rodez. Rytterne starter i Cahors på hva som er rittets lengste etappe. Det er en kupert etappe med mye opp og ned, og kan minne en del om en ardenner-klassiker.
Etappe 5 (126 km) starter i Onet-le-Château og går i mål i den tradisjonsrike Tour de France-byen Albi.
Albi er også startbyen på etappe 6 (122 km). Feltet forflytter seg sørover og mot Pyreneene på etappen som avsluttes i Blagnac.
Rittets kongeetappe, eller dronningetappe om du vil, kommer på etappe 7 (90 km).
Da skal også kvinnene få sjansen til klatre det majestetiske fjellet Col du Tourmalet. Fjellet har figurert i Tour de France helt siden 1910, i 2023 skal også kvinnene endelig få sykle det legendariske fjellet.
De skal også over fjellet Col d'Aspin på den beinharde etappen.
Rittet avsluttes med en 20 km lang tempoetappe i Pau, noe som ikke var på årets første utgave. Etappen kan fort være med på å avgjøre hvem som vil stikke av med den andre sammenlagtseieren i rittets historie.
picture

Regjerende mester van Vleuten om løypa: – Jeg hadde elsket flere toppavslutninger

Gjør som 3 millioner brukere på appen
Hold deg oppdatert på siste nytt, resultater og livesport
Last ned
Del denne artikkelen
Reklame
Reklame