Tre nordmenn startet Tour de France 2021. Etter at Edvald Boasson-Hagen ikke rakk tidsfristen på søndagens etappe er to nordmenn er igjen.
En av dem har virkelig hatt flyten i år. Vegard Stake Laengen har ikke vært i nærheten av de ti beste på en eneste etappe så langt i Tour de France 2021. Men han har likevel vært en av de mest synlige rytterne i årets utgave. Ikke bare er nordmannen godt synlig grunnet sine 195 centimeter, men han fungerer som feltets vindbryter gjennom store deler av de fleste etappene.
32-åringen fra Asker måles ikke på resultatene han får i mål, men på jobben han gjør underveis for lagkaptein Tadej Pogacar.
Tour de France
Brostein og Alpe d’Huez – slik blir Tour de France-løypa i 2022
14/10/2021 KLOKKEN 10:40
I mil etter mil kontrollerer han tempoet i feltet og forsvarer sammenlagtlederen til UAE Team Emirates.
– Vi får ikke hyllet Vegard nok egentlig. Han leverer akkurat det han skal. Det er ikke mange lag som har en sånn rytter. UAE har en i Vegard. Tim Declercq i QuickStep er en annen, skryter Discoverys sykkelekspert Henrik Evensen.
Mens Declercq har preget fronten av feltet på spurtetappene, har Stake Laengen vært mannen ved pumpene gjennom stort sett samtlige etapper der Tadej Pogacar har hatt den gule trøya.
– Det han driver med foran der det er helt vilt. Ja, feltet er stort når han tauer og det er en tidlig fase i rittet, men du ser hva det gjør med Edvald på en litt dårlig dag. Det er det tempoet som kreves.
– Når gode ryttere ikke klarer å henge på en gang når Vegard Stake Laengen har tauet i syv mil allerede, så sier det litt om hvor sterk han er.
I et Tour de France-ritt der de norske resultatene har vært magre, så gleder Evensen seg over Stakans prestasjon i kampen om gul trøye.
– Han er mest sannsynlig med på å vinne Tour de France for andre år på rad. Han er i vanvittig god form og det er dette han blir målt på. Han løser oppgavene sine ekstremt bra.
Les også: Boasson-Hagen klarte ikke tidslimiten

Trist å se Boasson-Hagen

På søndagens etappe, der nettopp Vegard Stake Laengen satt og kjørte da Edvald Boasson-Hagen ble distansert, rakk ikke Boasson-Hagen tidsfristen.
En drøy halvtime etter fristen kom han i mål, sterkt preget av en beinhard dag både fysisk og mentalt. I mange mil måtte 34-åringen kjempe alene mot vinden og med sin egen kropp, som bare var helt tom.
– Det er jo ikke noe å skrive hjem om det han har holdt på med. Det er trist å se på, først og fremst, beretter Evensen.
Med en skade i Tour de France-oppladningen gikk nordmannen glipp av viktige rittdager før Tour-start. En litt trøblete inngang hjalp ikke på resultatsjansene.
– Det går fort i feltet nå og man hører flere gamle proffer snakke om at det er skyhøyt nivå. Du ser det på måten de sykler på og. Det er tut og kjør hver eneste dag nesten.
– Da kan du ikke komme inn i Tour de France på gammel form. Da må du virkelig være oppe og nikke og han skulle vel helst vært noen prosent bedre enn på sitt beste og for å være med å kjempe i toppen. Det er selvfølgelig uflaks med en skade der, men han var ganske langt unna å være der han må være, konstaterer Evensen.

Skadeplaget Grøndahl Jansen

Rittets tredje nordmann, Amund Grøndahl Jansen, har også møtt på utfordringer. Team BikeExchange-rytteren meldte om god form før Tour de France-start i Brest, men en velt på første etappe har sørget for underskudd siden.
Nå er det ryggen som skaper trøbbel for nordmannen. Han ligger som sistemann i sammendraget før tourens siste uke.
– Han er jo på en måte dødvekt nå for BikeExchange, men man kan ikke gardere seg mot velt. Han kriger seg gjennom med et håp om å kunne bidra siste uka og kom seg gjennom søndagen, vurderer Discoverys sykkeleskeprt.
– Det var bra for de trenger Amund i form, så spørs det om det løsner fullstendig for Amund nå. Det ser tungt ut med ryggen og alt det. Han kan håpe på at ting blir litt lettere og at han kan bidra mer på de siste dagene.
Les også: Cavenish ble historisk

Ser lyst på norsk Tour-fremtid

Foreløpig har ingen av de tre nordmennene i årets Tour de France vært blant de ti beste på en etappe. Edvald Boasson-Hagens bruddag, som endte med 12. plass på 12. etappe, er beste etapperesultat.
Men til tross for en mager norsk Tour på resultatfronten så er Evensen optimist.
– Det er tilfeldigheter som gjør at Kristoff ikke er med og andre ryttere som kunne vært med og kjempet i bruddene og om resultater.
– Det er klart det er litt kjedelelig med norske øyne når vi ikke har noen som får det til, men jeg vet at det kommer enormt mange fremtidige Tour de France-deltakere fra Norge nå ut på store lag. Så har du Uno-X og, så jeg er ikke bekymret for Norges fremtid i Tour de France.
Siden Thor Hushovd tok sin aller første Tour de France-seier i 2002 så har norske ryttere tatt totalt 18 etappeseirer på 21 utgaver. Det har aldri gått mer enn to utgaver på rad uten norsk etappeseier.
Andre nasjoner har ikke vært like heldige. Søndagens seier til Sepp Kuss var USAs første individuelle etappeseier siden 2011.
Også store tradisjonelle sykkelnasjoner som Danmark og Sveits har hatt mager etappefangst de siste årene, mens vertsnasjonen Frankrike kun har én etappeseier så langt i 2021.
– Vi er ikke fornøyde med et Tour de France uten etappeseier. Se hvordan Frankrike sliter med å vinne i år. Så mange etapper som vi har hatt og så mye som vi har hatt å juble for, påpeker Evensen.
Tour de France
Wout van Aert snøt Cavendish for rekorden – vant på Champs-Élysées
18/07/2021 KLOKKEN 17:31
Tour de France
Blir det rekorddryss på Champs-Élysées? Her er Discoverys tips
18/07/2021 KLOKKEN 13:47