Populære sporter
All sport
Vis alt

Amerikansk seier – Boasson Hagen røk på tidslimiten

Joakim Opphus

Oppdatert 11/07/2021 klokken 18:43 GMT+2

Amerikanske Sepp Kuss stakk av med seieren på den 15. etappen i årets tour. Boasson Hagen slet stort på dagens etappe og klarte ikke tidsfristen.

Sepp Kuss

Foto: Getty Images

Amerikaneren stakk opp den siste stigningen og så seg aldri tilbake og vant den 15. etappen i Tour de France. Det er den første amerikanske etappeseieren i touren på ti år. Tyler Farrar var den siste amerikanske vinneren da han vant den tredje etappen i 2011.
– Det er utrolig. For å være ærlig så har jeg slitt veldig i touren. Jeg har ikke hatt beina, jeg visste at dagens etappe avsluttet i nærheten av der jeg bor, så jeg var motivert for å vinne i dag. Heldigvis så hadde jeg beina i dag, sa en lykkelig Sepp Kuss etter seieren.
Alejandro Valverde ble nummer to og nederlandske Wout Poels vant spurten om tredjeplassen.
Nå venter en hviledag for rytterne, før touren ruller videre på tirsdag med en ny tøff fjelletappe.

Opp i høyden

Det var en tøff dag som ventet rytterne på den 15. etappen i årets Tour de France. Over 4000 høydemeter skulle sykles på vei til Andorra la Vella. Port d’Envalira ligger 2406 meter over havet og er årets Souvenir Henri Desgrange, det vil si det høyeste punktet i årets tour.
Det var et stort brudd på hele 32 ryttere som kom seg avgårde på dagens etappe. Opp Port d’Envalira ble det satt fart i bruddet, og flere av rytterne falt av.
Ikke overraskende var det Nairo Quintana (Arkéa Samsic) som trivdes best i høyden opp mot Port d’Envalira. Rytteren som kommer fra den lille landsbyen Cómbita ble født 400 meter høyere enn hva som var dagens høyeste punkt. Drøye kilometeren før toppen av stakk han fra sine bruddkamerater, men ble fort kjørt igjen i utforkjøringen.
Idet bruddet startet den siste stigningen opp Col de Beixalis var det flere som prøvde å stikke av fra bruddet, blant annet Quintana og David Gaudu (Groupama - FDJ) prøvde seg uten å lykkes.
Det gjorde derimot amerikanske Sepp Kuss (Jumbo-Visma). 26-åringen stakk 5 kilometer før toppen og opparbeidet seg fort en luke. På toppen hadde amerikaneren 20 sekunder til 41 år gamle Alejandro Valverde som var nærmeste utfordrer.
Men amerikaneren kjørte sterkt i utforkjøringen og holdt unna de 15 kilometerne inn til mål. Kuss kunne dermed juble for sin aller største seier som proffsyklist.

Testet hverandre

Det var Ineos Grenadiers som satte fart i hovedfeltet i håp om å isolere sammenlagtleder Tadej Pogačar og knekke den sterke sloveneren. Isolert ble han, men ingen var i stand til å knekke mannen i den gule trøya.
Etter at Ineos hadde satt opp et høyt tempo inn mot den siste stigningen angrep Richard Carapaz opp Col de Beixalis, men Pogačar hadde ingen problemer på henge seg på hjulet til ecuadorianeren.
Både Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma) og Pogačar prøvde seg med noen fartsøkninger opp den siste stigningen, men ingen klarte å komme seg avgårde.
Slik ser sammendraget ut før tourens andre hvildedag:
1. Tadej Pogačar 62.07.18
2. Rigoberto Uran + 5.18
3. Jonas Vingegaard + 5.32
4. Richard Carapaz + 5.33
5. Ben O'Connor + 5.58
6. Wilco Keldermann + 6.16
7. Alexey Lutsenko + 7.01
8. Enric Mas + 7.11
9. Guillaume Martin + 7.58
10. Pello Bilbao + 10.59

Boasson ute av touren

En som fikk en virkelig tøff dag på sykkelen var Edvald Boasson Hagen. Han slapp tidlig på etappen og klarte ikke å komme i mål innenfor tidslimiten. Dermed er Boasson Hagens Tour de France over.
Dette var ellevte gangen Boasson Hagen har kjørt Tour de France. Han har fullført rittet ni ganger tidligere. Sist gang han ikke kom i mål i Paris var i 2013.
Gjør som 3 millioner brukere på appen
Hold deg oppdatert på siste nytt, resultater og livesport
Last ned
Del denne artikkelen
Reklame
Reklame