Det ble en skikkelig kamp mellom spurterne på den første etappen i Tour de France. Inne i Fontenay-le-Comte var Quick Steps Fernando Gaviria sterkest og tok sin første seier i Tour de France i debuten foran Peter Sagan. Alexander Kristoff ble nummer fire. Det betyr at Quick Step-rytteren ikler seg den gule trøyen på søndagens etappe.
– Det var fantastisk av laget. Det var en herlig seier. Det er helt utrolig å være i gult. Det er trøyen alle vil ha. Jeg var nervøs på forhånd fordi det er mitt første Tour de France. Vi får se om vi klarer å holde trøyen frem til lagtempoen. Det var en vanskelig siste kilometer. Det var en del ryttere som lå bak, men vi klarte å holde laget samlet. Vi visste hva vi skulle gjøre, sier Gaviria etter seieren.
Tour de France
Ekspertens dom på nordmennenes Tour de France-innsats: Gir Kristoff toppkarakter
29/07/2018 KLOKKEN 18:26

Mareritt for Team Sky – flere favoritter i trøbbel

Og det ble en dramatisk på den siste milen i et nervøst felt. Mest dramatisk ble det for Team Sky og Chris Froome som med fem kilometere syklet ut av løypen og havnet ut i et fransk jorde. I tillegg ble det en splitt i hovedfeltet noe som førte til at Froome havnet i den bakerste gruppen. Froome tapte rundt 51 sekunder til resten feltet, mens flere av lagkompisene havnet lang bak noe som kan betyr at Sky starter tidlig på mandagens lagtempo.
– Jeg har ikke blitt sjekket av lagets lege, men jeg føler meg fin. Det ble en del velt og vi vet at de første dagene blir vanskelige. Vi var i front av hovedfeltet, så det var ikke så mye mer laget kunne ha gjort. Det var kaotisk med sprinterne der oppe. Jeg er bare takknemlig for at jeg ikke ble skadet. Det er lenge igjen til Paris, sier Froome ifølge BBC.
Men den store forhåndsfavoritten var ikke den eneste som fikk trøbbel. Nairo Quintana punkterte med overkant av tre kilometere igjen og kolombianeren tapte hele ett minutt og 15 sekunder. Også Richie Porte kom inn i samme gruppe med Froome. Eurosports ekspertkommentator Lars Petter Nordhaug påpeker at det er ekstremt nervøst i feltet i Tour de France og at det er en vill kamp om posisjoner. synes det er synd at det blir slike situasjoner, selv om det er en del av gamet.
– Det gjør rittet mer spennende. Det er synd at slike ting skjer, men det er Tour de France og det er en del av gamet. Vi har sett det ofte før. Nå blir det et mer spennende ritt. Istedenfor at sammenlagtkandidatene er i forsvarsposisjon kommer de nå i angrepsposisjon, som vi for eksempel så med Froome i Giroen. Det blir episke situasjoner der de angriper, sier Nordhaug.
Med underkant av ti kilometer igjen til mål gikk det franske spurthåpet Arnaud Démare i asfalten og var i realiteten ute av kampen om etappeseieren.
Saken fortsetter under videoen:

Tre mann i brudd

Flere lag ønsket å markere seg på den første etappen. Spesielt Direct Energie som er fra området i Frankrike der starten gikk av stabelen. Tre mann kom seg i brudd og tilbragte store deler av dagen sammen. Yoann Offredo fra Wanty–Groupe Gobert, Jérôme Cousin fra nettopp Direct Energie og Kévin Ledanois fra Fortuneo–Samsic rev seg løs fra hovedfeltet.
Men trioen fikk aldri noe mer en rundt to og et halvt minutts forsprang. Og etter 60 kilometer begynte feltet med spurtlagene i front å spise inn sekundene
På den innlagte spurten stakk de tre av med poeng på den grønne trøyen, men da hovedfeltet dundret mot streken fikk vi en liten forsmak på hvem som er i best spurtform. Quick Steps Fernando Gaviria vant spurten foran André Greipel og hjemmehåpet Arnaud Démare. Kristoff ble totalt nummer ti og sikret seg seks poeng i sammendraget om trøyen.
Det ble også knall og fall på den første etappen. Lawson Craddock fikk et ublidt møte med asfalten og fikk et stygt kutt over øyet.

Dette er Tour de France 2018

Tour de France
Se Kristoffs intervju etter etappeseieren
29/07/2018 KLOKKEN 17:29
Tour de France
Se sluttspurten opp Champs-Elysées: Her vinner Kristoff
29/07/2018 KLOKKEN 17:20