• Se Anita Yvonne Stenberg kjempe om medalje i banesykling søndag fra kl. 03:00 på discovery+.
Klokken 03:00 norsk tid, natt til søndag, gjør Anita Yvonne Stenberg sine aller første tråkk i OL.
Banesyklisten fra Drammen er første norske deltaker i et olympisk baneritt siden May Britt Våland tråkket rundt velodromen i Atlanta i 1996.
Tokyo 2020
Kaos og massevelt – Stenberg slapp med skrekken
08/08/2021 KLOKKEN 01:42
Øvelsen som Stenberg skal delta i heter omnium og er på sett og vis banesyklingens mangekamp.
Det første kalles scratch race og er et 30 runder (á 250 meter) langt ritt der første rytter i mål tar 40 poeng til sammendraget. Andreplassen tar 38 poeng og slik fortsetter det ned til 20. plass som tar 2 poeng. Det er samme poenggivning i de tre første rittene.
Andre ritt kalles tempo race og går over 30 runder. På de siste 25 rundene er det en innlagt spurt der det kun er poeng til første rytter over spurtstreken. Klarer en utøver å ta igjen feltet med en hel runde, så vanker det 20 poeng. Den med flest poeng får 40 poeng i sammendraget.
Øvelse nummer tre er eliminasjonsrittet. De 20 rytterne starter samtidig og på annenhver runde elimineres den rytteren som er sist over målstreken. Slik fortsetter det helt til én rytter står igjen med 40 poeng.
De tre første øvelsene skaper en sammenlagtliste til siste ritt: Poengrittet. 80 runder, med innlagte spurter hver tiende runde, er den avgjørende kampen om OL-gullet i omnium.
Poengene man plukker opp i poengrittet legges direkte til sammenlagtlista. Den med flest poeng til slutt tar gull.

Kastet ut av OL etter skandalescener: – Blir bare trist og lei meg

Ikke råd til feiltråkk

Stenberg har solid mesterskapserfaring fra omnium med fire VM-deltakelser i grenen. Å disponere kreftene gjennom de fire rittene er så å si umulig.
– Det er alltid vanskelig. For meg så blir det nok at jeg kjører hvert enkelt ritt som om det var det siste. Man vet på en måte aldri hvilke plasseringer man kan få, så hvis man sparer seg i et ritt så kan det hende man aldri får noe i de andre rittene, sier Stenberg til Discovery.
Et feiltråkk i bare én av øvelsene kan være nok til å felle et toppresultat. Det fikk danske Lasse Norman Hansen erfare i OL i 2016. Han var regjerende mester fra 2012 og begynte glitrende i Rio med seier i de to første rittene. Så røk han på en blemme og var først ut i eliminasjonsrittet.
Han klarte aldri å ta igjen det tapte og måtte ta til takke med bronsemedalje etter å vært i toppen i fem av seks øvelser.
I forrige OL var omnium hele seks øvelser, men da fordelt på to dager. Nå kommer de fire på en og samme dag.
– Det er bedre å gjøre så godt man kan fra start. Sliten blir man uansett om man sparer seg eller gir alt, så for meg så handler det om å komme godt i gang fra start og sykle de tre første i hvert fall som om det er enkeltdisipliner. Og så blir det et mer taktisk poengritt ut fra hvor man ligger på resultatlisten.
  • Se Anita Yvonne Stenberg kjempe om medalje i banesykling søndag fra kl. 03:00 på discovery+.

Svenskene tar fullstendig av etter Ingebrigtsen-gull: – En av de mektigste 1500 meterne noen gang

Håper å henge med i medaljekampen

Karrierepila til Stenberg har pekt oppover de siste årene, men omnium er en vrien kunst å mestre. På fire VM-deltakelser har Stenberg 15. plass, 9. plass, 15. plass og 9. plass.
I OL vil 28-åringen være godt fornøyd om hun kommer seg inn på øvre halvdel til slutt, men hun håper på enda mer.
– Jeg vil være fornøyd om jeg kommer på topp 10. Men selvfølgelig så kommer jeg jo dit for å kjempe om medalje. Det er det ingen tvil om.
I VM 2020 tok Stenberg sin aller første internasjonale mesterskapsmedalje med bronse i poengrittet. Det er dog ikke en egen disiplin i OL, men en del av omnium.
Skulle det ikke bli medaljekamp, så er det på ingen måte noen nedtur for Stenberg.
– Det er mitt første OL og fordi ting har vært som de har vært, så vil jeg være kjempefornøyd med topp 10. Å komme hjem med et toppresultat ville være fantastisk. Om jeg vet at jeg har prestert det jeg kan på dagen, så jeg regner jeg med at jeg får den plasseringen jeg fortjener.

Peker på britisk gullgrossist

Mye skal klaffe for at Stenberg skal kjempe om medalje, men en kandidat til topp ti er drammens-syklisten definitivt.
Helt i toppen av favorittsjiktet befinner det seg en brite og et japansk hjemmehåp.
– Det er selvfølgelig Laura Kenny som er tittelforsvarer fra de to siste OL. Hun er jo stor favoritt. Så har du Yumi Kajihara som er regjerende verdensmester på hjemmebane. Jeg vet at hun har trent utrolig mye og er utrolig tent til den dagen, beretter den norske banesyklisten.
Laura Kenny har allerede tatt et gull og et sølv i Tokyo 2020. Omnium-mesteren fra 2012 og 2016 er dermed oppe i totalt fem gull og ett sølv. Tar hun gull på søndag vil hun tangere to andre banesyklister som den britiske olympier med flest gullmedaljer.
Sir Chris Hoy er den ene, hennes egen ektemann Jason Kenny er den andre.
  • Se Anita Yvonne Stenberg kjempe om medalje i banesykling søndag fra kl. 03:00 på discovery+.

Skjeller ut konkurrenten etter at verdensrekorden ryker

Tokyo 2020
Måtte ut av Norge for å jakte OL-drømmen
05/08/2021 KLOKKEN 17:04
Tokyo 2020
Hjerteinnfarkt og beskjed om karriereslutt i 2015 – i dag vant hun OL-gull
05/08/2021 KLOKKEN 11:20