Populære sporter
All sport
Vis alt

Talentlaget som skaper fremtidens norske klatrespesialister

Theis Magelssen

Publisert 07/06/2021 klokken 21:19 GMT+2

Fokuset til utviklingslaget Uno-X DARE Development team har begynt å gi resultater.

Anders Halland Johannessen kjemper seg i mål på kongeetappen i Tyrkia rundt

Foto: Eurosport

Toppfoto: Mario Stiehl/Uno-X Pro Cycling Team
Hvorfor har vi ingen norske klatrere?
Det er et spørsmål norsk sykkelsport har stilt seg selv i flere tiår. Thor Hushovd, Edvald Boasson-Hagen og Alexander Kristoff. Alle de beste norske syklistene så langt i det tredje årtusen har hatt likhetstrekk.
De er eksplosive, de kan spurte og kan tåle litt korte bakker. Brostein er også fint. Men der stopper det også.
Til tross for at Norge er et fjellrikt land, så har våre syklister ikke besteget mange fjell på to hjul.
Den norske rittkalenderen og rittene de norske kontinentallagene pleide å sykle i Europa har tradisjonelt sett vært skapt for ryttere som Kristoff, Boasson-Hagen og Hushovd. Kombinert med at de unge og håpefulle vokser opp med nettopp Kristoff og co. som sine helter kan jo føre til at talentene prøver å bli som dem.
Klatrerne har aldri fått skinne skikkelig i moderne norsk sykkelsport. Men noe er i ferd med å skje.
I 2019 klatret Carl Fredrik Hagen til 8. plass i Vuelta a España. To år senere ble Tobias Foss nummer ni i Giro d'Italia. For første gang på lenge har norsk sykkelsport flere etablerte klatrere på høyt nivå. Og flere skal det bli.
Uno-X DARE Development Team hadde en litt spesiell start. I 2018 oppsto trenings- og konkurransekollektivet DARE Bikes Development Team.

Ville skape klatreplatform

Planene ble lagt i 2018. I 2019 så prosjektet dagens lys. Max Emil Kørner ble hentet som prosjektets leder, med Uno-X i ryggen.
Flere av Norges beste klatretalenter ble samlet og reiste rundt i Europa til mer kuperte amatørritt enn mye av det som var vanlig på rittkalendern til de etablerte norske lagene.
– Vi begynte å se nødvendigheten av å ha en målrettet satsning av å sende nordmenn i fjell og det å være ganske tydelige på at vi skal ha et prosjekt som trener og sykler mer i fjell, forteller Uno-X-sjef Jens Haugland overfor Discovery om tanken som lå bak prosjektet.
– Da etablerte vi det konkurransefellesskapet og syklet en del morsomme amatørritt i Italia, Spania og Frankrike og fikk en fin start på det. Så var det selvsagt mye jobb med å få riktig rittprogram om slike ting. Det var fortsatt i en veldig tidlig fase, men så materialiserte det seg ganske raskt et behov om at vi måtte formalisere det enda mer og få en enda tydeligere utviklingsstruktur fordi vi etablerer et profflag.
Da Uno-X tok proffsteget i 2020 kom også ønsket om å la DARE-prosjektet vokse. I 2021 har de sitt første år som kontinentallag, på nivået under Uno-X Pro Cycling Team.
– Tanken framover til det laget er å ha det som et rent utviklingslag for profflaget, det skal være et U23-lag og et kontinentallag, konstaterer Haugland.

Trang fødsel for kontinentallaget

Max Emil Kørner, som selv hadde fem sesonger i det norske kontilaget Ringeriks-Kraft og et par sesonger i belgiske T.Palm - Pole, har også vokst med laget. Nå som en etablert sportsdirektør i Uno-X DARE sin aller første sesong som kontinentallag.
Det ble et røft møte med 2021. Den pågående pandemien har sørget for mange avlyste mindre sykkelritt som har gjort livet uforutsigbart for kontinentallagene.
– Det har vært ganske strevsomt til tider å forsøke å planlegge. Det har vært mye planlegging for ingenting. Vi har hatt en haug utsatte og avlyste ritt. Det rammer jo lag som Coop også og rammer kontinentalnivået veldig. I UCI-kalenderen så er det 2.2 og 1.2-rittene som ryker først. Det har vært utfordrende å få nok ritt på starten, sier Kørner til Discovery.
– Vi dro til Italia i april for å få et par ritt. Så fikk vi en positiv koronatest, som gjorde at vi havnet i karantene i Italia. Så viste det seg at den sannsynligvis var falsk etter antistofftester og sånt. Men det virker som om det løsner litt nå. Når vi først kommer i gang nå, så går det stort sett fint for laget. Men vi har har jo utfordringen som mange andre nye lag har. Vi må finne ut hvordan det skal drives med mye ungt i staff og blant rytterne, forklarer Kørner.

Godt i gang i Italia

Lagets første ordenltige svenneprøve foregår akkurat nå i Italia i U23-utgaven av Giro d'Italia. Over ti dager får Uno-X DARE Development Team virkelig målt krefter mot de andre talentlagene i verden.
Den Danske DARE-rytteren Anthon Charmig er blant favorittene og etter en solid fjerdeplass på søndagens tempoetappe ligger 23-åringen meget godt an i sammendraget før den fjellpregede andre halvdelen av det italienske talentrittet.
Med seg på laget har han de halvannet år yngre norske tvillingbrødrene Tobias og Anders Halland Johannessen. Duoen har også kommet seg greit i gang, men er å regne som outsidere bak dansken i toppen av favorittsjiktet.
– Jeg synes det er kjempeartig at vi har fått den invitasjonen. Ikke bare at vi har fått den men at vi også er i posisjon til å få til noe skikkelig ordentlig. Men det er en 18-årig spanjol der som har diamanter i beina hver eneste dag, forteller Haugland og sikter til det spanske supertalentet Juan Ayuso. 18-åringen vant den andre etappen og har allerede signert en kontrakt med UAE Team Emirates.
Haugland tror DARE-laget kan kjempe om en topplassering, men er forberedt på at det kanskje ikke klaffer.
– Vi har tre kort å spille ut der. Tør vi ha litt is i magen, så blir vi vanskelige altså. Men som jeg har sagt til laget også: Man må forberede seg på nedturer også med så unge ryttere i et tidagersritt. Men jeg ser på det som sannssynlig at en av de tre står i posisjon før de siste dagene til å få til noe stort.

Fortsatt viktig med klatrere

Uno-X DARE Development har en litt annen rolle nå sammenliknet med hva prosjektets første oppgave var. Nå er det ikke bare fokus på å gi klatretalenter sjansen, nå er laget et tydelig trinn i Uno-X-systemet.
Men fokus på klatring vil ikke forsvinne.
– Det vil fortsatt være et viktig område fordi det er egenskaper vi ønsker å ha inn i profflaget og. Det er fortsatt et underfokusert område i norsk sykkel. Vi elsker puncheurer og spurtere og folk som gjør det bra i klassikere. Der har vi veldig mange gode, påpeker Haugland.
– Det krever ganske spesifikk trening over lang tid for å bli god til å kjøre i fjell. Sånn som Anthon og Anders har drevet på med nå. De syklet jo steinbra, men det var definitivt taktiske ting man kan lære. Litt det samme ser vi i Alpes Isère Tour at de vinner ikke, men de er der oppe. Med et litt annet ritthode og erfaring så hadde de nok vært enda sterkere. Sånn er det i giroen. Det er definitivt et høyt prioritert område fremover og.
Lagets sportsdirektør mener Uno-X DARE nå har en viktig plass som et steg mellom de aldersbestemte klassene og seniornivået.
– Først og fremst å utvikle ryttere til Uno-X og å legge til rette for at mange norske og danske ryttere skal kunne utvikle seg på en god måte ut av juniorklassen og U23-klassen. Gi de muligheten til å kjøre de rittene og det opplegget som er best for å utvikle ryttere videre. For å bedre grunnmuren i norsk sykkelsport, sier Kørner.

Hospiteringsmuligheter

En unik mulighet får også Uno-X når de nå har to lag, på to forskjellige nivåer. Ryttere kan flyttes opp og ned.
Det gir DARE-rytterne muligheten til å hospitere hos proffene.
– Det er fantastisk og steinartig. Veldig motiverende for de på utviklingslaget og vi får utviklet nye leder også. Jeg ser på Max Kørner som et stort ledertalent i norsk sykkel, beretter sykkelsjef Haugland,
– UCI skal få tyn for mye, men ikke for måten de har satt opp det her på. Den hospiteringen mellom systemer mener jeg er et veldig viktig grep som gir flere muligheten. Det har foreløpig fungert veldig bra for oss og vil være en viktig del av prosjektet framover. Den modelen liker vi veldig godt. Det er ikke noen hemmelighet at du ikke blir rik i utviklingslaget vårt, men det ligger jo da en liten gulrot der om du jobber riktig med oppgavene i laget og utvikler deg. Så ligger det jo forhåpentligvis en proffkontrakt og venter på deg.
Allerede har et par av rytterne i DARE vist at de kanskje fortjener sjansen på mer permanent basis hos proffene. I Tyrkia rundt var både Anthon Charmig og Anders Halland Johannessen med som hospitanter. På kongeetappen var de nære å vinne både etappe og sammenlagt. Tobias Halland Johannessen viste stor styrke da han fikk sjansen i Tour of the Alps, men laget måtte trekke seg grunnet en covid-19-prøve.
At de tre sykler for profflaget neste år virker ikke urealistisk.
– Det sier seg jo selv at når du sitter og gamper oppe i Tour of the Alpes eller Tyrkia rundt så har du gode kort på hånda, så om jeg ikke kommer løpende med kontrakten så kommer fort andre lag, humrer Haugland.
Med andre ord: Uno-X DARE Development Team har allerede vist at det hjelper å gi sjanser til norske klatretalenter.
Gjør som 3 millioner brukere på appen
Hold deg oppdatert på siste nytt, resultater og livesport
Last ned
Relatert
Del denne artikkelen
Reklame
Reklame