Toppfoto: Mario Stiehl/Uno-X Pro Cycling Team
Rittet bærer nesten nøyaktig det samme navnet som selveste Giro d’Italia. Giro Ciclistico d'Italia, lillebroren til Italias Grand Tour, ble arrangert for første gang i 1970.
Sykling
EM-uttaket er klart: – Bygger laget rundt Kristoff
04/08/2022 PÅ 10:41
Det var siden kjent som amatørenes Giro. Men i 2012 ble rittet satt på pause noen år.
I 2017 returnerte det, som en U23-utgave av Giro d’Italia. Bedre kjent som Baby-giroen. Til årets utgave kommer et norsk lag med store ambisjoner.
Uno-X DARE Development Team er å regne som utviklingslaget til profflaget Uno-X Pro Team. Ledet av sportsdirektør Max Emil Kørner er de klare for den virkelige svenneprøven i lagets aller første sesong på kontinentalnivå, som er hylla under nivået storebrorlaget holder til på.
Ti dager i Italia ligger foran dem. En ny opplevelse for de aller fleste involverte.
– Det blir langt for både støtteapparat og ryttere. Jeg tror og håper vi er klare. Vi har aldri vært med på noe liknende før. Så vi vet ikke helt hva som venter, men jeg tror vi er klare, sier Max Emil Kørner til Discovery.

Det største for utviklingslag

Sammen med Tour de l’Avenir er baby-giroen kanskje det mest prestisjetunge U23-rittet på kalenderen. Men en viktig forskjell er at Ungdommens Tour de France kun er for landslag. Slik er det ikke i Italia.
– Tour de l’Avenir er jo for landslag, så for oss så vil jeg si det er det største vi kan kjøre som lag. Så er det jo ikke alltid sånn at de som gjør det bra i Giroen alltid gjør det bra i Tour de l’Avenir. Men så er det jo snakk om unge ryttere her, forteller Kørner.
Ser man på hederslista i Giro Ciclistico d'Italia finner man flere store navn. INEOS-stjerneskuddet Thomas Pidcock vant i 2020.
– Ser man på tidligere resultater i det rittet her, så blir mange av de som har gjort det bra veldig gode proffer også. Jeg tror det er noe av det bedre man kan gjøre som U23-rytter.

Dansk favoritt

Uno-X DARE-laget stiller med fem ryttere på startstrekene. Anthon Charmig (23) og Robin Juel Skivild (19) er de to danske bidragene.
Spesielt Charmig er det knyttet store forventninger til. I utenlandsk presse trekkes han fram som en av de som kanskje kan utfordre den spanske storfavoritten Juan Ayuso.
Den danske klatrespesialisten viste styrke da han hospiterte opp til Uno-X-profflaget i Tyrkia rundt der han var nære ved å vinne kongeetappen, men han møtte veggen med noen hundre meter igjen og ble passert av flere mann. Men sitt potensiale fikk han vist.
Kørner sier dog at de ikke starter giroen med en utpekt kaptein.
– Vi vil egentlig ikke låse det for hardt. Vi har ganske mange på laget her som er kapable til å gjøre det bra. Vi ønsker ikke at vi skal brenne opp alle på én mann. Men jeg tror det vil sette seg naturlig mot slutten av rittet hvem det eventuelt blir, forklarer sportsdirektøren.
Det faktum at det kun er fem mann på hvert lag er en av grunnene til at de ikke vil låse seg til én kaptein. Håpet er at Charmig, sammen med de norske tvillingene Anders og Tobias Halland Johannessen, vil klare seg gjennom de første tre dagene.
Så kommer en tempoetappe på fjerde dag før fjellfesten starter i andre halvdel.
– Det er jo de gutta da, som er hovedrollene her. Det er det helt klart. Det er et såpass langt og hektisk ritt. Det er så mye som kan skje.
– Det er ikke sånn at vi kan si at det er Anthon eller Anders vi skal gå for, men vi har et håp om at de skal komme seg greit gjennom starten og så er det beina som skal snakke på de siste etappene.

Norske tvillinger

Magnus Kulset (20) og tvillingbrødrene Anders og Tobias Halland Johannessen (21) er det tre norske rytterne i Uno-X DARE Development Teams mannskap i Italia.
De to 21-åringene har begge vist sine klatreferdigheter tidligere i 2021.
Anders var blant dem som tok igjen Charmig mot toppen av kongeetappen i Tyrkia og kun en uheldig tidsstraff sendte ham nedover resultatlista. Han kunne blitt fjerdemann sammenlagt i rittet der også han hospiterte hos proffene.
Broren Tobias har syklet mindre i årets sesong, men fikk sjansen hos profflaget i det store Tour of the Alps-rittet. Der var han 16. mann på den knallharde andre etappen. Topp ti var innen rekkevidde mot motstand i verdensklasse, men en covid-19-test sendte hele laget ut av rittet etter to dager.
Kørner tror tvillingbrødrene vil gi mye glede til norsk sykkelsport i fremtiden.
– Hel ved er riktig ord. De er helt fantastiske. Fantastiske å ha med på tur, de gutta. Utrolig bra energi, utrolig positive og utrolige gode syklister i tillegg. Det er alt man kan håpe på i en sykkelrytter, hos begge to. De kan nå langt, skryter Kørner.

Ikke ukjente talenter lenger

Til tross for at talentlaget til Uno-X har sitt første år på kontinentalnivå har deres beste ryttere allerede vist seg fram. Charmig ble nylig nummer to det franske rittet Alpes Isère Tour og viste hva han er god for i Tyrkia sammen med Anders Halland Johannessen. Tobias Halland Johannessen fikk sin sjanse i Italia.
De andre lagene har nok lagt merke til dem, tror Kørner.
– Det er nok mange som har fått med seg Tyrkia og Alpes Isère. Men Tobias var skikkelig sterk i Tour of the Alps også. Den går nok kanskje litt mer under radaren. Jeg håper vi kan bli undervurdert, men vi skal ikke regne med det, spår lagets sportsdirektør.
Giro Ciclistico d'Italia starter torsdag 3. juni og varer helt til lørdag 12. juni.
Sykling
Uno-X signerer tidligere verdensmester
02/08/2022 PÅ 09:10
Sykling
Sykkelstjernen «vender hjem»: – Han er evig ung
01/08/2022 PÅ 19:45