8. mai tråkkes Italias aller største sykkelritt i gang for 104. gang. Nok en gang er det én mann som bærer den italienske sykkel-tifosiens håp på sine skuldre.
Vincenzo Nibali har blitt 36 år gammel, men fremstår fortsatt som Italias aller beste Grand Tour-rytter.
Giro d'Italia
Går mot historisk plassering for Foss – forstatt topp ti
29/05/2021 KLOKKEN 16:12
Men årets Giro d’Italia blir mer utfordrende enn planlagt for Nibali. Trek-Segafredo-kapteinen kommer til å sykle hele hjemlandets treukersritt med smerter.
Det er bare tre uker siden han var uheldig ute på en treningstur, deiset i bakken og brakk det høyre håndleddet.
Vårens store mål for Nibali, å jakte en tredje seier i Giro d’Italia, ble raskt usikkert. To dager etter velten ble han operert. En liten plate og skruer ble satt på plass for å holde bruddet stabilt.
Så du denne? Geraint Thomas dundrer i asfalten rett før mållinjen.

Spurter om seieren – så går det galt

Spesialdesignet karbonskinne

Haien fra Messina ville dog ikke gi opp håpet. Alle muligheter skulle utforskes.
Allerede fem dager etter operasjonen fikk Nibali tilpasset et hjelpemiddel for å avlaste håndleddet under opptreningen.
En karbonskinne ble spesialdesignet av Fabrizioa Borra, rehabiliteringsspesialist ved Fisiology Center i Forli.
https://twitter.com/vincenzonibali/status/1384526400623894530
Borra har tidligere hjulpet en haug av italienske sportslegender i rehabilitering etter brudd. Blant annet den italienske sykkelhelten Marco Pantani og flere MotoGP-utøvere.

Smertefull åpningsetappe

Mandag bekreftet Trek-Segafredo uttaket til Giro d’Italia, med Vincenzo Nibali som lagets kaptein.
Skaden skapte både treningspause og rittpause for Nibali, som egentlig skulle bruke Tour of the Alps til å spisse formen.
Det ble ikke mulig. Formen til 36-åringen er dermed et spørsmålstegn før de kommende tre ukene på italiensk asfalt. Milano-Sanremo den 30. mars var forrige ritt han syklet og kun ni dager med karbon-støttet trening har det blitt etter treningsvelten.
Lørdagens Grande Partenza består av 8,6 kilometer med tempo i Torino. En temposykkel stiller store krav til rytterens aerodynamiske sittestilling. Hendene skal helst holde seg i tempobøylen. Neppe optimalt for en mann som har et nylig brukket håndledd.
Han er dog fast bestemt på å gi alt han har i Giro d’Italia 2021.
– Smerten er der, men jeg er fast bestemt på å fortsette. Tanken på giroen er sterkere enn alt annet, sier Nibali i en video lagt ut på Instagram.
– Det var en kamp mot klokka og jeg er veldig glad for at jeg vant den. Siden velten 14. april har jeg ikke gjort noe annet enn å tenke på å lege skaden slik at jeg kan sykle giroen. Jeg trenger ikke å være i toppform, som jeg hadde håpet å være uten skaden, og jeg må være forsiktig i feltet her.

Flere raske comeback

De siste årene har Nibali gått gjennom flere slike prosesser.
Under fellesstaten i OL i Rio 2016 veltet han på siste runde og brakk kragebeinet. Seks uker senere var han tilbake i ritt igjen.
I 2018 så han strålende ut i Tour de France og lå godt plassert på 4. plass i sammendraget halvveis ut i rittet. Men en kamerastropp fra en tilskuer huket tak i sykkelstyret til Nibali like før de siste kilometerne av Alpe d’Huez.
Et brudd i en ryggvirvel ble resultatet. Nibali startet ikke den 13. etappen. Italieneren gjennomgikk en operasjon og var tilbake til Vuelta a España-start fem uker etter velten.
Som 36-åring er Nibali blant de eldre Grand Tour-rytterne. Kun to ganger har en syklist klart å vinne en Grand Tour etter fylte 35. Belgiske Firmin Lambot var 36 år gammel da han vant Tour de France i 1922, mens Chris Horner var nesten 42 år gammel da han vant Vuelta a España i 2013.
Samtlige av de 283 andre Grand Tour-utgavene som har blitt syklet har blitt vunnet av ryttere under 35 år.
Men Vincenzo Nibali er en taktisk klok og erfaren syklist. Rivalene kan fort angre på det om de avskriver ham, selv om han akkurat nå er en litt skadet hai.

Julian Alaphilippe sterkest i La Flèche Wallonne

Giro d'Italia
Yates-seier i Alpene – Foss imponerte igjen
28/05/2021 KLOKKEN 15:07
Giro d'Italia
Tre dager unna Grand Tour-bragd: – En ny dimensjon for norsk sykkelsport
28/05/2021 KLOKKEN 09:40