Kvinnesiden av sykkelsporten er i fram vekst, men på mange tohjulede arenaer forfordeles kvinnene fremdeles.
Men i banesporten har likestillingen kommet et stykke på veien. I UCI Track Champions League vil det ikke være noen skilnad.
UCI Champions League
Stenberg med nok en pallplass: Se avslutningen av kvinnenes elimineringsritt
27/11/2021 PÅ 20:49
– Det synes jeg er fantastisk, og det er sånn det skal være. De har skjønt at det skal være likestilling fra første sekund. Jeg tror både herrene og damene er veldig glad for at det er sånn, sier Anita Yvonne Stenberg til discovery.
Totalt 72 utøvere har kvalifisert seg til UCI Track Champions League. 36 menn og 36 kvinner. Hver halvdel er igjen delt i to med 18 sprintere og 18 utholdenhetsryttere.
Stenberg er den eneste norske deltakeren. Hun tilhører sistnevnte gruppe.

Samme antall runder – samme antall euro

Premiepengene i UCI Track Champions League er også identiske. Rundt fem millioner kroner skal deles ut gjennom de fem rundene i rittseriens første utgave. Rundeseier gir 1000 euro, mens sammenlagtseier gir 25 000 euro.
At likestillingen gjelder, er dog ingen fremmedhet i baneverdenen. Der er man vant til at menn og kvinner konkurrerer på samme arena, før og etter hverandre og får så å si like mye oppmerksomhet gjennom en kveld med banesykling.
– Jeg synes faktisk at i banesporten så er vi litt lenger fremme enn for eksempel på landevei. Vi har allerede mye mer likestilling på banen der alt skal være likt for damer og herrer,
Rittdistansene er som regel kortere for kvinner enn for menn i de fleste sykkeldisipliner. Det gjelder også for mesterskapene og de fleste av konkurransene i verdens velodromer.
Men i UCI Track Champions League er også lengden på øvelsene identiske for kvinner og menn.
I utholdenhetsdelen av Champions League skal Stenberg sykle scratch race og eliminasjonsritt.
Scratch-varianten i den nye rittserien vil være på fem kilometer (20 runder) mens eliminasjonsrittet er på ni kilometer (36 runder).

Fem runder i første utgave

Lørdag 6. november tråkkes den aller første runden av UCI Track Champions League i gang på Mallorca.
Utholdenhetsutøverne skal gjennom de nevnte øvelsene, mens for sprinterne venter både keirin og individuell sprint. Totalt fire øvelser skal sykles gjennom fem oppgjør i november og desember.
De 15 første i hver øvelse får poeng som samles til et sammendrag. For rittseier vanker det 20 poeng, mens andreplass gir 17 poeng. Tredjeplassen får 15 poeng og så 13, 11, 10 og videre ned til 1 poeng til 15. plassen.
Den med flest poeng vil bære Champions Leagues ledertrøye og den som står igjen med flest poeng etter siste runde 11. desember blir kronet som Champions League-mester.
Det vil bli kåret totalt fire vinnere. En mann og en kvinne i utholdenhetskonkurransen og en mann og en kvinne i sprintkonkurransen.
UCI Track Champions League-sesongen 2021:
  • Runde 1: Mallorca, Spania – Lørdag 6. november
  • Runde 2: Panevėžys, Litauen – Lødag 27. november
  • Runde 3: London, Storbritannia – Fredag 3. desember
  • Runde 4: London, Storbritannia – Lørdag 4. desember
  • Runde 5. Tel Aviv, Israel – Lørdag 11. desember
UCI Champions League
Stenberg klatret i sammendraget: – Vanvittig godt levert!
27/11/2021 PÅ 20:31
UCI Champions League
Her går det galt for spansk-norske Erik (23)
27/11/2021 PÅ 19:32