Joakim Opphus

Oppdatert 12/01/2024 klokken 22:39 GMT+1

Anita Stenberg sikret sitt tredje EM-gull da hun gikk til topps i OL-øvelsen omnium i Nederland fredag.

Se avslutningen som sikret gullet: – Perfekt gjennomført

Stenberg ledet omnium-konkurransen sammenlagt med 114 poeng etter tre av fire øvelser. Hun hadde et forsprang på tolv poeng ned til britiske Neah Evans før poengrittet.
Det ble en dramatisk avslutning hvor britiske Evans kunne snyte drammenseren for gullet på aller siste runde.
Men når briten sviktet i spurten holdt Stenberg unna med 142 poeng totalt.
– Karrierens største triumf. Vi må kalle det for det. Dette er øvelsen hun brenner for og øvelsen hun har trent mot. Perfekt gjennomført, sa Discoverys kommentator Theis Magelssen.
– Vi kommer til å gå inn i OL med en norsk europamester som medaljehåp.
Evans tok sølv med 136 poeng. Franske Valentine Fortine tok bronse på 131 poeng.

– Veldig imponerende

Sportssjef i Norges Cykleforbund, Hans Falk, som er på plass i Nederland og en del av støtteapparatet rundt Stenberg.
– Hun har holdt et meget høyt nivå hele denne sesongen, så man kan vel ikke si at det er overraskende, men man skal alltid klare å prestere sitt beste i et mesterskap. Det er veldig imponerende og gøy at hun lykkes, sier Falk på telefon til Discovery.
– Vi vet at hun har kapasiteten, men det er mye som skal stemme taktisk også. Samtidig som de andre rytterne vet at hun er blant de beste i verden og derfor prøver å manøvrer henne ut, men hun hadde kontroll, fortsetter han.

Nøytralisert etter velt

Når det var 50 runder igjen av poengrittet angrep drammenseren etter å startet rittet rolig og sittet på halen av feltet i store deler.
Sammen med to andre ryttere - blant annet Evans - klarte hun å ta igjen feltet med én runde og tok 20 poeng. Hun ble nummer to på innlagte spurten bak Evans og tok ytterligere tre poeng.
Hun ledet dermed med med 137 - ti foran Evans - på det tidspunktet. Evans tok ytterligere ett poeng på Stenberg på neste spurt og luken var nede i ni poeng.
Men så gikk det en velt som sørget for skader på underlaget i velodromen. Poengrittet ble derfor nøytralisert og måtte startes igjen noen minutter senere etter at underlaget var blitt fikset.
Etter pausen tok Stenberg to poeng og økte luken til elleve poeng da det gjensto to spurter, før Evans igjen tok innpå og var bare åtte poeng bak før siste spurt hvor man får tildelt ekstra poeng.
Evans måtte vinne siste spurt, men det klarte ikke briten og Stenberg kunne juble for sitt tredje EM-gull.
Saken fortsetter under videoen.

Poengrittet nøytralisert etter velt

OL-øvelse

Omnium er banesyklingens svar på mangekamp hvor rytterne konkurrerer i fire forskjellige øvelser:
  • Scratch: Førstemann i mål vinner og får 40 poeng i sammendraget.
  • Eliminasjonsritt: Siste rytter ryker ut annenhver runde til én rytter står igjen som vinner og får 40 poeng i sammendraget.
  • Temporitt: Poengritt som går over 30 runder. Sykles først fire runder og deretter er det ett poeng til førstemann over målstreken på hver runde. Man får 20 poeng for å ta igjen feltet med en runde. Den med flest poeng vinner løpet og får 40 poeng i sammendraget.
  • Poengritt: En fellesstart der det deles ut 5, 3, 2 og 1 poeng til de fire første på innlagte spurter (hver tiende runde). Man får 20 poeng ved å ta igjen feltet med en runde og det er doble poeng på siste spurt. Den med mest poeng vinner løpet og får 40 poeng i sammendraget.
Omnium er også den eneste OL-øvelsen Stenberg skal delta i under sommerens leker i Paris.
Stenberg stakk i 2022 av med et historisk EM-gull i øvelsen scratch under mesterskapet i München. Siden den gang har hun etablert seg som en av verdens beste banesyklister på både eliminasjon, scratch og poengløp.
I 2023 tok hun et nytt EM-gull, denne gang i poengløp. Hun har også en VM-bronse i poengløp fra 2020.
I høst ble hun nummer to sammenlagt i Track Champions League etter ni pallplasseringer totalt.