Populære sporter
All sport
Vis alt

Tourens første franske triumf etter kaotisk avslutning: – Perfekt utført

Joakim Opphus

Oppdatert 22/07/2022 klokken 18:24 GMT+2

For første gang i årets tour kunne hjemmefansen juble for en fransk etappeseier.

Se den hektiske avslutningen: – Hjelperytteren ryster spurterne

Christophe Laporte gikk på en langspurt og sikret sin første etappeseier i Tour de France på den 19. etappen i årets Tour de France.
Franskmannen som har slitt som hjelperytter i snart tre uker i Jumbo-Visma fikk en vel fortjent seier. Laporte så muligheten da ingen hjelperyttere var igjen for å kjøre inn bruddet. Han støtet seg opp til Jasper Stuyven og Fred Wright med 800 meter igjen, før han gikk på en langspurt med 500 meter igjen til mål.
– Christophe Laporte sørger for den første franske etappeseieren på den 19. dagen og hvilken måte han gjør det på, sa kommenator Theis Magelssen før Discoverys ekspert Henrik Evensen følger opp:
– Det der var helt, helt vilt. Perfekt utført av Laporte.
Det er Jumbo-Vismas femte etappeseier i årets tour.
– Jeg tror det fortsatt ikke helt. Jeg er så glad. Wout sa at jeg skulle være kaptein i dag og siste det skjedde så var det i Paris-Nice og der vant jeg også. Jeg gikk med langt igjen til mål og det er helt utrolig at det holdt inn, sa Laporte i intervjuet med arrangøren etter etappen.
Se den hektiske avslutningen i toppen av saken.

Pogacar prøvde

Det ble en spesiell 19. etappe i årets tour. Før starten på etappen var det mange som fryktet at sidevinden skulle skape problemer. Det bar etappe preg av.
Fem mann fikk gå avgårde i dagens brudd ganske så greit uten noen særlig kamp, men det betydde ikke en rolig dag for hverken bruddet eller feltet som nok de hadde ønsket etter noen beinharde etapper i pyreneene.
Hovedfeltet med ryttere fra Lotto - Soudal, Alpecin-Deceuninck, Team BikeExchange - Jayco, TotalEnergies og Team DSM satte et jevnt og høyt tempo som sørget for at luken til bruddet aldri ble mer en ett minutt og 30 sekunder på etappen.
Amerikanske Quinn Simmons stakk fra sine bruddkompiser med drøye 48 km igjen til mål, men ble hentet inn drøye 12 km senere.
Det kom nye angrep fra feltet, og til og med Tadej Pogacar prøvde å snike seg av gårde, men Wout van Aert og Jumbo-Visma kjørt raskt inn sloveneren.
En ny bruddgruppe på tre mann bestående av Jasper Stuyven, Fred Wright og Alexis Gougeard fikk en luke, men også de ble til slutt kjørt inn drøye én kilometer før mål og etappeseieren ville bli avgjort i en kaotisk spurt i Cahors.
På de siste kilometeren hadde ingen spurtere igjen noen hjelperyttere. Franske Christophe Laporte stakk fra feltet med fem hundre meter igjen og støtet seg opp til Stuyven og Wright, før han slo de to og resten av feltet som kom noen meter for seint til å gjøre noen med franskmannen.

Avgjøres lørdag

Lørdag skal kampen om den gule ledertrøya avgjøres med en individuell tempoetappe. Der er det ventet at danske Vingegaard kommer til å forsvare ledelsen han har ned til Pogacar og vinne Tour de France for første gang.
– Jeg har en god magefølelse. Jeg skal bare kjøre mitt beste i morgen, så er det forhåpentligvis nok, sa Vingegaard om lørdagens tempo.
Dansken økte forspranget til tre minutter og 26 sekunder etter at han parkerte sloveneren i avslutningen på rittets siste fjelletappe torsdag. Pogacar knappet innpå fem sekunder fredag, men den regjerende dobbeltmesteren har en virkelig stor jobb foran seg lørdag om det skal bli tre på rad.
Søndag avsluttes Tour de France med sjarmøretappen med avslutning på Champs-Élysées.
Gjør som 3 millioner brukere på appen
Hold deg oppdatert på siste nytt, resultater og livesport
Last ned
Del denne artikkelen
Reklame
Reklame