Populære sporter
All sport
Vis alt

Franske forventninger med Alpe d'Huez på Bastille-dagen

Andreas Hopen

Publisert 14/07/2022 klokken 11:27 GMT+2

14. juli er Frankrikes nasjonaldag. Det betyr trolig fransk bruddfest til legendarisk Alpe d'Huez.

Thibaut Pinot på vei mot seier på Alpe d'Huez i 2015.

Foto: Getty Images

Den ellevte etappen av Tour de France går inn i historiebøkene i moderne sykling hvor Jumbo-Visma smadret UAEs lag opp Col du Telegraphe og Galibier, og danske Jonas Vingegaard markerte tronskiftet i årets ritt opp beinharde Col du Granon.
Med det som bakteppet skal feltet inn i nok en beinhard etappe. 4.660 høydemeter skal klatres over den 165 kilometer lange etappen fra Briancon til folkefesten opp Alpe d'Huez på selveste Bastille-dagen. Det er ingen grunn til å tro at dramaet i årets Tour de France er over.

Hva kan UAE gjøre?

Før vi går inn på hvilke franske opportunister som skal, eller må prøve seg på Frankrikes nasjonal dag må vi starte med laget som led under gårsdagens etappe: Hva skal UAE Team Emirates gjøre nå når Pogacar har falt fra gul trøye og ned på tredjeplass over to minutter bak ledende Jonas Vingegaard.
– Det er veldig vanskelig å si. Normalt sett skulle man sagt at de bure angripe, men angripe med hva, spør Discoverys sykkelekspert Henrik Evensen seg.
For laget er svekket. Vegard Stake Laengen og George Bennett har brutt. Marc Hirschi, som ble kastet inn på laget i tolvte time, ser ut som en skygge av seg selv. Igjen står Mikkel Bjerg, Marc Soler, Brandon McNulty og Rafael Majka til å hjelpe Tadej Pogacar.
– Det er bare Pogacar som kan angripe, for å gjøre det skummelt. De kan sette noen i et brudd, men jeg vet ikke hvor stressende det vil være for Jumbo-Visma. Kjører det nederlandske laget hardt nok, skal det mye til for at timingen til det bruddet skal treffe, forklarer Evensen.

Fransk angrep

På Bastille-dagen er det obligatorisk at franske lag og franske ryttere går i brudd. I 1986 vant Bernard Hinault etappen til Alpe d'Huez som første franske rytter. 25 år senere gjentok Pierre Rolland den bedriften. Etter Rolland har både Christophe Riblon (2013) og Thibaut Pinot (2015) gitt fransk suksess opp fjellet. Sistnvente kommer til å prøve seg også i år, tror Evensen.
– Thibaut Pinot gikk i mål 25 minutter bak i går, så han blir vel hovedmannen for det franske publikumet. Pierre Rolland kommer også til å prøve seg. Han er i bruddform. Pierre Latour har forsøkt seg, kanskje har han krefter. han sykler jo også for et fransk lag, sier Evensen som også nevner Warren Barguil, hvis ikke han skviste ut det han hadde av sitronen i bruddet på onsdagens etappe.
picture

Her satte Vingegaard inn angrepet som knakk Pogacar

Leknessund på jakt?

Den nordmannen som har imponert mest i årets Tour de France er debutant Andreas Leknessund. Evensen håper at nordmannen får flere sjanser.
– Han er åpenbart i form, og jeg tror kanskje han kan få prøve seg. Det spørs helt på taktikken deres rundt Romain Bardet, påpeker Evensen. Bardet kom i mål somm nummer tre på onsdagens etappe, og har kjørt seg opp til andreplass i sammendraget.
Gjør som 3 millioner brukere på appen
Hold deg oppdatert på siste nytt, resultater og livesport
Last ned
Del denne artikkelen
Reklame
Reklame