Populære sporter
All sport
Vis alt

Nordmannen sykler Giroen med korona: – Det har vært tungt

Jørgen Ryggvik Karlsen

Publisert 15/05/2023 klokken 16:55 GMT+2

I motsetning til regjerenede verdensmester Remco Evenepoel velger Sven Erik Bystrøm å fortsette Giro d'Italia med positiv koronatest etter lette symptomer.

Sven Erik Bystrøm

Foto: Getty Images

  • Se 10.etappe av Giro d'Italia på Eurosport 1 og discovery+ tirsdag fra kl. 11.45.
– Nå føler jeg meg bedre og jeg håper det verste er over, sier Sven Erik Bystrøm til Discovery.
31-åringen har nettopp fullført en times treningsøkt på den første hviledagen i Giro d'Italia når han bekrefter at han har kjempet seg gjennom de siste etappene med korona.
Intermarché-rytteren sier han har lettere symptomer og følt seg sliten de siste dagene.
– Det har vært litt trått de siste dagene, sier Giro-debutanten, før han fortsetter:
– Det har bare handlet om å komme seg gjennom. Det har vært tungt.

– Knapt ryttere igjen i Roma

Men til tross for positiv koronatest velger Bystrøm å fortsette ett av sesongens hovedmål og er klar for å jakte etappeseier.
– Man må ta en vurdert basert på symptomer. Hadde jeg hatt feber og følt meg dårlig hadde det vært noe, men jeg har hatt lette symptomer og følt meg sliten. Det er også normalt på etappe seks, syv og åtte i et treukersritt, sier den tidligere norgesmesteren.
– Jeg ser lysere på det nå og håper å komme med i brudd èn dag. Jeg føler meg bedre i dag og føler at sykdommen er ute av kroppen.
Valget står imidlertid i kontrast til blant annet regjerende verdensmester Remco Evenepoel som brøt rittet etter en positiv koronatest søndag kveld - kun timer etter at han vant sin andre etappe i årets Giro d'Italia og kjørte seg inn i den rosa ledertrøyen.
Da pandemien brøt ut opprettet Det internasjoale sykkelforbundet (UCI) umiddelbart en streng covid 19-protokoll med obligatoriske tester av rytterne og støtteapparat, hvor man ble tatt ut av ritt med positive tester.
Nå er protokollen endret og symptombasert. Dermed er det opp til hvert enkelt lag og rytter å bestemme om de må bryte eller ikke ved positive koronatilfeller.
– Jeg føler meg bedre nå og hvis alle skal stå av med positiv test er det knapt ryttere igjen når vi kommer til Roma, sier Bystrøm.

Stjernefrafall

Før tiende etappe tråkkes i gang tirsdag formmiddag har totalt seks ryttere stått av rittet med positive koronatester.
Derfor innføres også arrangøren krav om munnbind for alle som er i nærheten av rytterne.
Tidligere i mai bekreftet Verdens helseorganisasjon (WHO) at korona ikke lenger er en global helsekrise, mens en nylig forskingsrapport fra Folkehelseinstituttet viste at det er forekomst av longcovid-plager blant 2,3 millioner nordmenn som har gjennomgått covid-19.
– Er du redd for konsekvensene av longcovid?
– Man kan aldri være sikker. Det er flere som har longcovid, men de fleste har unngått det. Det er noen som er uheldige, men det kan skje hvem som helst.
– Korona er ikke det samme nå som det var for to år siden. Vi er vaksinert med fem vaksiner. Nå er det immunforsvaret som får ta det, og jeg føler det blir feil å kalle det korona, fortsetter han.

Jakter etappeseier

Intermarché-rytteren på utgående kontrakt sykler for sin neste kontrakt i Giro d`Italia og før avreise innrømmet Bystrøm at han trives med presset.
Sett med norske øyne var det gledelig at han åpnet treukersrittet med en sterk sjetteplass på den tredje etappen - før sykdom satte en effektiv stopper for de store prestasjonene de påfølgende etappene.
Så langt har et brudd kjempet om etappeseier i tre av ni etapper i Giroen, hvorav to tempoetapper.
Nå håper Bystrøm å komme med i et avgjørende brudd og kjempe om etappeseier den kommende uken - og har satt en ring rundt spesielt to etapper.
– Det er en veldig fin bruddag på etappe 11 og etappe 12, sier han og sikter til onsdagens og torsdagens etappe.
– Det er vanskelig i de høye fjellene som venter etter de etappene, men man skal aldri si aldri. Det kan gå tidlige brudd som går hele veien inn.
Gjør som 3 millioner brukere på appen
Hold deg oppdatert på siste nytt, resultater og livesport
Last ned
Del denne artikkelen
Reklame
Reklame