Populære sporter
All sport
Vis alt

Leknessund-velt da ny stjerne brøt Giroen

Jørgen Ryggvik Karlsen

Publisert 18/05/2023 klokken 17:08 GMT+2

Det ble tysk seier på den 12. etappen i Giro d'Italia da Andreas Leknessund veltet og stjernefallet i årets Giro fortsetter.

Nico Denz

Foto: Getty Images

Historiske Andreas Leknessund, som bar den rosa ledertrøyen i fem dager forrige uke, fikk et ublindt møte med asfalten på den 12. etappen i Giro d'Italia.
Nordmannen, som er nummer fire i sammendraget, veltet på såpeglatte italienske landeveier drøye åtte mil før mål, men var raskt tilbake i hovedfeltet og kom i mål sammen med resten av sammenlagtfavorittene.
Tyske Nico Denz var sterkest og vant sin første Grand Tour-etappeseier foran bruddkameratene Toms Skujins og Sebastian Berwick, som ble henholdsvis nummer to og tre.
29-åringen følger dermed opp gårsdagens seier til landsmann Pascal Ackermann og sørger for årets andre tyske etappeseier i Giro d'Italia.

Megabrudd

På en av årets korteste etapper i Giro d'Italia beveget rytterne seg nordover fra torsdagens startby Bra, nordvest i Italia, mot de italienske alpene hvor det venter flere tøffe fjelletapper.
Derfor var en lang og hard bruddkamp, i det som kanskje var en av de siste mulighetene for bruddseier, men etter drøye to mil klarte 30 ryttere å rive seg løs fra hovedfeltet og etablerte en større brudd.
Ineos, med sammenlagtleder Geraint Thomas i spissen, nektet imidlertid 30-mannsgruppen lenge en større avstand enn tre minutter.
Så ble bruddet splittet opp og da en kvartett, bestående av Nico Denz, Alessandro Tonelli, Sebastian Berwick og Toms Skujins, raskt fikk tre minutter til forfølgergruppen.
Dermed det tidlig klart at at etappeseieren skulle stå mellom de fire.
Ingen av de fire hadde vunnet en Grand Tour-etappe tidligere og på dagens siste stigning opp Colle Braida forsøkte latviske Skujins, som ble nummer tre på årets fjerde etappe da Leknessund kjørte seg inn i rosa trøye, å riste av seg de tre andre i jakten på karrierens største seier.
Tonelli klarte ikke å følge trioen og når Denz klamret seg fast over toppen var trioen samlet inn mot målbyen Rivoli.
Australske Berwick åpnet spurten, men hverken 23-åringen eller Skujins kunne gjøre noe med Denz som var raskest i spurten. 29-åringen vinner sin tredje seier i karrieren og sørget for årets femte etappeseier i Giro d'Italia. Skujins ble nummer to, mens Berwick ble nummer tre

Stjernefallet fortsetter

Samtidig fortsetter et uvanlig stort stjernefall i årets utgave av Giro d'Italia som har vært preget av dramatikk med både stygge velter og sykdom.
Australske Kaden Groves, som vant årets femte etappe og var nummer tre i kampen om poengtrøya, brøt tidlig på torsdagens etappe.
På onsdagens etappe mistet sammenlagtleder Geraint Thomas sin viktigste hjelperytter, da Tao Geoghegan Hart brakk hoften og ble tvunget til å bryte. Regjerende verdensmester Remco Evenepoel og fire lagkamerater har brutt etter koronasmitte, i tillegg til at sammenlagtutfordrer Aleksandr Vlasov brøt etter koronasykdom.
Norske Sven Erik Bystrøm sto også av etter mandagens hviledag da han utviklet symptomer etter koronasmitte.
I alt 218 ryttere var på startstreken i Giroen. Nå er det kun 136 av dem igjen i feltet.
Gjør som 3 millioner brukere på appen
Hold deg oppdatert på siste nytt, resultater og livesport
Last ned
Del denne artikkelen
Reklame
Reklame