Populære sporter
All sport
Vis alt

Leknessund tangerte norsk rekord: – Vanskelig å beskrive

Joakim Opphus

Oppdatert 27/05/2023 klokken 19:53 GMT+2

Andreas Leknessund er bare én etappe unna å tangere rekorden som nordmannen med den beste sammenlagtsplasseringen i et Grand Tour-ritt.

Gjenopplev de høydramatiske siste kilometerne: – Tror nesten ikke det jeg ser

Andreas Leknessund klatret forbi tyske Lennard Kämna (Bora-Hansgrohe) og tok over åttendeplassen i sammendraget.
Så lenge han kommer seg i mål på søndagens paddeflate etappe i Roma så vil han tangere den norsk Grand Tour-rekorden og Carl Fredrik Hagens åttendeplass fra Vuelta a España i 2019.
– Det er vanskelig å beskrive (hvor mye det betyr for han, journ.anm). Før Giroen hadde jeg ingen forventinger. Ting hadde ikke akkurat gått bra før Giroen. Men å få kjøre i Rosa og gå for sammendraget som ikke var planen og hva som ser ut til å ende med en topp ti-plassering til slutt... ja, det er vanskelig å beskrive, sier Leknessund til Discovery etter etappen.
– Han har virkelig stått distansen. Heroisk jobb, nok en gang av Andreas Leknessund, sa Discoverykommentator Theis Magelssen da nordmannen passerte målstreken.
Se intervjuet med Leknessund etter etappen her:
picture

Leknessund mot historisk bragd: – Forventet ikke dette

Leknessund ble til slutt nummer ni på etappen til Monte Lussari 1:49 bak dagens vinner, Primoz Roglic - som sikret både seier på etappen og i sammendraget på dramattisk vis.
Se den høydramatiske avslutningen i toppen av saken.
Tromsøværingen var også yhyre nære og klatre nok en plass i sammendraget. Han var til slutt kun ett sekund bak Eddie Dunbar som fikk det tungt på dagens tempo og var 3:03 bak Roglic.
Iren var 1:14 foran Leknessund før etappen og til slutt var det bare ett sekund som skilte de to. De er bonussekunder å kjempe om på søndagens avsluttende etappe i Roma, som kan gi Leknessund muligheten til å klatre nok en plass dersom han ønsker eller makter det.

Giro-rekord

Før dagens avsluttende bakketempo opp brutale Monte Lussari lå Leknessund som niendemann i sammendraget. Det store spenningsmomentet var om han kunne hente inn 14 sekunder på tyske Lennard Kämna som lå på plassen foran han i sammendraget.
En åttendeplass ville bety tangering av den beste norske sammenlagtsplasseringen til en nordmann i et Grand Tour-ritt, men også det beste resultatet til en nordmann i Giro d'Italia noensinne. Tobias Foss klarte en 9. plass i 2021-utgaven av det italienske treukersrittet.
Til første mellomtid var det Kämna som var raskest og som hadde økt med ti sekunder, men opp Monte Lussari viste 24-åringen frem kjempekreftene. I mål var han hele 29 sekunder foran tyskeren som altså hadde en luke på 24 sekunder i bunnen av bakken.
Mens nordmannen kunne glede seg over den enorme prestasjonen foregikk det seg et ellevilt sammendragsdrama lenger ned i Monte Lussari-bakken.

Duellen

Kampen om sammendraget sto mellom to menn. Sammenlagtsleder Geraint Thomas hadde 26 sekunder på Primoz Roglic før etappen. Begge jaget sin aller første Giro d'Italia og for et sykkeldrama de to duellantene serverte sykkelfansen.
Til første passeringspunkt var det sloveneren som åpnet raskest, men han hadde kun tatt inn to av de 26 sekundene han trengte å hente inn.
Stort sett alle rytterne valgte å bytte fra temposykkel til landeveissykkel i det de begynte med bakken, men Thomas valgte også å bytte fra en tempohjelm til en landeveishjelm. Et bytte han tapte sekunder på til sin konkurrent.

Kjede-drama

Men så da det gjensto 2,3 km for Roglic hoppet kjedet til Jumbo-Visma-syklisten av. Sloveneren tapte 19 sekunder på det mekaniske problemet og man kunne ikke unngå å la tankene gå tilbake til Tour de France 2020 da Roglic sprakk og tapte til landsmann Tadej Pogacar på den siste tempoen.
I Giroen var det mekanisk trøbbel som kunne hindre sammenlagtstriumf, men denne gangen var kreftene så langt fra borte for Roglic.
33-åringen avsluttet det siste par kilometerne forrykende, samtidig som Thomas møtte veggen fullstendig og kom i mål hele 40 sekunder bak den slovenske etappevinneren og den ferske Giro d'Italia-vinneren.

Fryktet aldri

Etter målgang var han naturligvis glad over seieren, men samtidig rolig som skjæra på tunet.
– Dette er øyeblikk man må leve og huske. Jeg hadde beina i dag og tilskuerne ga meg ekstra watt på veien, sa Roglic til arrangøren etter etappen.
Om situasjonen med kjede sier han:
– Det er en del av syklingen. Jeg fryktet aldri (at sammendraget skule ryke der, journ. anm). Jeg fikk det på plass igjen og bare fortsatte.
Den dramatiske avslutningen mellom Roglic og Thomas begeistret også Discoverys kommentatorduo.
– En av de mest dramatiske Grand Tour-avslutningene i manns minne, utbrøt Magelssen da Thomas passerte mål.
– Dette er noe av det sykeste jeg har sett på sykkel på lang, lang tid. For en kamp! Jeg har ikke ord, fulgte kommentatormakker Andreas Staunet-Mittet opp.
Gjør som 3 millioner brukere på appen
Hold deg oppdatert på siste nytt, resultater og livesport
Last ned
Del denne artikkelen
Reklame
Reklame