Populære sporter
All sport
Vis alt

Historiske Leknessund beholdt den rosa trøya: – Forventet at det skulle bli hardere

Joakim Opphus

Oppdatert 12/05/2023 klokken 19:27 GMT+2

Ingen nordmann har kjørt mer enn tre dager i den rosa ledertrøya i Giro d'Italia. Lørdag blir Andreas Leknessund historisk som den første til å bære den i fire dager.

Andreas Leknessund

Foto: Getty Images

Andreas Leknessund syklet sin tredje dag i «Maglia Rosa» på dagens 7. etappe - tangering av den norske sykkellegenden Knut Knudsen.
Tromsøværingen hadde en 28 sekunders luke til Remco Evenepoel før rittets første virkelige test i fjellene, men han trengte aldri å ta turen ned i kjelleren.
Det ble aldri satt noe press på den rosa trøya av hverken Evenepoel og Soudal - Quick-Step eller Primoz Roglic og Jumbo-Visma.
Leknessund kom inn sammen med favorittgruppa på samme tid, og beholdt luka på 28 sekunder. Det skal riktignok nevnes at da Evenepoel satte opp farten på de siste 100 meterne så slet nordmannen på halen av gruppa, men trøya var aldri truet.
– Jeg følte med okei i dag. Vi var ganske heldige hvordan etappen utartet seg. Det ble egentlig ikke satt fart før de siste to kilometerne. Så jeg er ganske takknemlig for det, sa nordmannen etter etappen.
– Jeg hadde forventet at det skulle bli hardere og jeg må si at det var faktisk litt kjedelig også. Jeg hadde sett frem til å kjempe i dag, men jeg er selvfølgelig glad og takknemlig, fortsatte han.
Discoverys kommentatorduo mente også at etappen utartet seg å bli et perfekt scenario for 23-åringen fra Tromsø.
– Det er gledelig for norske sykkelfans. Det er veldig stort den måten han kjører på. Jeg synes laget har vært taktisk perfekt, sa Discoverys sykkelekspert Andreas Staunet-Mittet om innsatsen til nordmannen og DSM-laget på vei opp dagens siste stigning, Gran Sasso.
– Så langt i dag så har det bare vært et greit treningstempo og en fin langtur for sammenlagtsgutta. Det er et perfekt scenario. Vi kunne ikke drømt om en bedre etappe for at han skal beholde den rosa trøya, sa Discoverys kommentator Theis Magelssen.

Kjedelig dag

Det ble som Leknessund sa faktisk en litt kjedelig etappe. Ingen turte å virkelig prøve seg på etappen grunnet til det var ifølge INEOS-rytter Gerant Thomas en sterk motvind.
– Det var veldig sterk motvind og alle satt egentlig å ventet på hverandre. Ingen ville sette fart for det hadde vært så mye enklere å sitte på hjulet, forklarte briten til Discovery.
Det ble også en lang dag i både pøsende regnvær, skinnende solvær og temperaturer ned mot null grader for rytterne på den 7. etappen av Giro d'Italia. Etappen var den nest lengste etappen av årets giro med sine 218 km - én kilometer kortere enn den 11. etappen.
Det ble en ordentlig maratondag for rytterne som var på sykkelsetet i over seks timer.
Dagens brudd fikk gå tidlig på etappen. Bruddet bestående av Davide Bais (EOLO-Kometa), Henok Mulubrhan (Green Project-Bardiani CSF-Faizanè), Simone Petilli (Intermarché - Circus - Wanty) og Karel Vacek (Team Corratec - Selle Italia) fikk på det meste rundt 12:30 på hovedfeltet. Eritreiske Mulubrhan måtte etterhvert slippe sin bruddkompiser.

Vinner aldri...

Viljen fra hovedfeltet for å hente dagens brudd var derimot ikke veldig stor. Bruddet tapte jevnt og trutt tid, men tempoet var ikke høyt nok til at de ble kjørt inn før målstreken på toppen av Gran Sasso.
Med 15 km igjen hadde bruddet fortsatt over en sju minutters luke og det ble klart at en av de tre ville dermed ta sin desidert største triumf i karrieren.
Opp de siste kilometerne prøvde trioen alle å sette inn det avgjørende støtet. Men trioen var samlet helt til det skulle avgjøres på oppløpet.
Der var bruddspesialisten Davide Bais sterkest og stakk av med seieren, hans første seier i karrieren.
– Endelig fikk jeg min første proffseier. Det var uventet fordi jeg gikk inn i bruddet for å forberede meg på et angrep fra Lorenzo Fortunato, sa vinneren etter triumfen.
Davide Bais og broren Mattia har begge fått et rykte for å alltid gå i brudd, men aldri lykkes. I dag sikret Davide søskenparet deres aller første seier, og det på hjemmebane i giroen.
Davide Bais tok også over klatretrøya fra Thibaut Pinot etter dagens etappe.
Gjør som 3 millioner brukere på appen
Hold deg oppdatert på siste nytt, resultater og livesport
Last ned
Del denne artikkelen
Reklame
Reklame