Populære sporter
All sport
Vis alt

Fugletitteren som tok Giroen med storm: – Verdens feteste syklist

Joakim Opphus

Publisert 27/05/2023 klokken 13:47 GMT+2

Omtrent ingen har preget årets Giro d'Italia mer enn kanadiske Derek Gee. Discoverys sykkelkommentator, Theis Magelssen, kan ikke huske en lignende prestasjon i en Grand Tour noensinne.

Israel Premier-Tech-rytter Derek Gee på den 19. etappen av Giro d'Italia.

Foto: Getty Images

Fire andreplasser, to fjerdeplasser og over 1000 kilometer i brudd. Derek Gee har definitivt satt farge på årets Giro d'Italia.
– Det er så gøy hvordan han har blitt verdens feteste syklist på tre uker. Han har fått sitt definitive gjennombrudd i årets Giro. Det var ingen som visste om Derek Gee, men nå snakker alle om ham, sier en ekstatisk Theis Magelssen.
Discoverys sykkelkommentator kan ikke huske en lignende prestasjon tidligere i en Grand Tour.
– Det er ganske ekstremt. Jeg kan ikke huske å ha sett en Grand Tour-debutant, eller noen for den saks skyld holde på sånn før. Han går i kamp mot naturlovene hver eneste dag.
Takket være sin offensive kjørestil og store bruddvilje har også Gee sikret seg andreplassen i både poengkonkurransen og klatrekonkurransen i årets Giro - så lenge han holder seg på sykkelen på de to siste etappene av rittet.
– Han er jo verken en spurter eller klatrer, og likevel blir han nummer to i begge konkurransene. Det er bare å ta av seg hjelmen. Jeg har egentlig ingenting å sammenligne det med for jeg har ikke sett en sånn prestasjon på den måten før og et sånt gjennombrudd. Han har vært helt enestående.
Saken fortsetter under videoen.
picture

Absurd Giro-velt: – Forståelig at han er forbannet

«Geero d'Italia»

Etter kanadierens prestasjoner i årets ritt har det blitt omdøpt til «Geero d'Italia» av Israel-laget.
Det var riktignok ikke før på den 8. etappen til Fossombrone 25-åringen virkelig introduserte seg for første gang. Da vant han spurten om andreplassen bak Ben Healy, som vant solo. To dager senere var han sjanseløs i spurtduell med danske Magnus Cort om seieren i Arrivo.
Etter nok en dag i brudd og en fjerdeplass på klatreetappen til Crans-Montana skulle kanskje rittets sureste andreplass komme dagen etter på etappe 14. Der ble Gee slått på målstreken av tyske Nico Denz - som på sin side tok sin andre etappeseier i årets Giro.
Gee avsluttet sin elleville Giro-debut med å gå i brudd på både dronning- og kongeetappen. Først ble han igjen først nummer fire, på etappen til Val di Zoldo. På kongeetappen til Tre Cime di Lavaredo dagen etterpå ledet han opp siste fjell helt til det gjensto 1,6 km. Men han måtte til slutt se seg slått av Santiago Buitrago fra Colombia.
– Jeg tror nok det vil ta litt tid før det synker inn. Jeg kan ikke helt begripe det selv, sa Gee til Discovery, mens han gispet etter luft på over 2300 meters høyde etter fredagens kongeetappe til Tre Cime di Lavaredo.
– Fire andreplasser gjør helt klart vondt, men det gjør meg enda mer sulten på å ta den første seieren, sier han på lagets egne hjemmesider.
Saken fortsetter under videoen.
picture

Sensasjonsmannen etter sin fjerde andreplass: – Kan ikke begripe det

Fugletitteren

Som mange syklister har gjort tidligere så startet Gee å sykle på bane før han gikk over til landeveissykling i 2022. Men noe mannen fra Ottawa nok ikke har til felles med mange andre i sykkelfeltet er interessen for fugler.
I et intervju på Israel Premier Tech sin youtube-kanal forteller han sin fugleinteresse.
– Jeg brukte store deler av fritiden min, spesielt under covid-19, på fuglekikking. Jeg gikk ut og prøvde å finne sjeldne fugler og ta bilder av dem. Jeg vet at dette nok for meg til å høres ut som en veldig gammel person, men jeg elsker fuglekikking.

Neste steget

Spørsmålet er jo nå hva som blir det neste for fugletitteren fra Ottawa.
– Han kommer til å gi oss så mye gøy og har egentlig blitt den nye bruddkongen. Jeg er veldig spent på hva han ønsker å gjøre videre. Han har en iboende stor kjørestyrke som kanadisk tempomester. Han klatrer bra, men han for det nok litt for tungt mot de aller beste i stigningene, men kanskje kan ukeslange etapperitt være noe for han, spør Magelssen.
Før årets sesong sa Gee at målet var bare å finne ut hva slags type rytter han ønsket å bli.
– En suksessfull sesong vil være å finne ut hva som faktisk er mine styrker og svakheter som landeveissyklist. Samtidig å være med på å hjelpe de mer rutinerte guttene med å ta store seire.
– Forhåpentlig kommer jeg ut av 2023-sesongen med et godt bilde av hvordan jeg skal gå videre og begynne å levere gode resultater i 2024 og 2025, sa Gee før årets sesong.
Man kan trygt si at sensasjonen fra årets Giro d'Italia er godt på vei til på finne seg selv som rytter og at han har et godt forsprang med tanke på å levere først i 2024 og 2025.
Gjør som 3 millioner brukere på appen
Hold deg oppdatert på siste nytt, resultater og livesport
Last ned
Del denne artikkelen
Reklame
Reklame