Populære sporter
All sport
Vis alt

Enorm Leknessund-bragd: Første nordmann i rosa trøye på 42 år: – Super-spesielt

Joakim Opphus

Oppdatert 09/05/2023 klokken 19:41 GMT+2

Andreas Leknessund er den nye sammenlagtslederen i Giro d'Italia etter en fantastisk prestasjon på dagens fjerde etappe.

Leknessund kjørte seg inn i rosa etter intens avslutning

– Du tapte etappen, men du gikk inn i rosa, innledet Discoverys reporter intervjuet med Andreas Leknessund etter målgang.
– Vet du det eller gjetter du bare? spør nordmannen tilbake.
– Nei, det er klart. Vi vet det allerede. Det er offisielt, var svaret før følelsene begynte strømme inn over tromsøværingen.
– Det er super-spesielt. Jeg gikk for etappen og visste at rosa trøye var mulig. Det er så spesielt. Å faktisk klare det er utrolig, sa Leknessund til Discovery.
Tromsøværingen ble nummer to på etappen, men kjørte seg likevel inn i den rosa ledertrøya som første nordmann på 42 år siden Knut Knudsen klarte det i 1981.
– Det er veldig emosjonelt. Det er en blanding mellom glade og sterke følelser, sier tidligere trener til Leknessund, Lars Holm, til Discovery.
Leknessund leder Giro d'Italia med 28 sekunder på Remco Evenepoel.
Se hva Leknessund sa til Discovery etter bragden her:
picture

Syklet seg inn i norsk sykkelhistorie: – Det er utrolig

Stor norsk sykkeldag

– Dette kan virkelig bli en stor, stor norsk sykkeldag, sa Discoverys kommentator Theis Magelssen etter at den meget aktive tromsøværingen omsider klarte å komme seg avgårde i det avgjørende bruddet på dagens fjerde etappe av Giro d'Italia.
Det skulle kommentatoren få rett i.
Som best plasserte rytter i sammendraget i dagens brudd var det store sjanser at han ville kjøre seg inn i den rosa ledertrøya.
Quick-Step og Remco Evenepoel ikke virket å ha noe problemer å gi fra seg trøya, men et hardkjør av Team Ineos opp siste stigningen gjorde det utrolig spennende om nordmannen faktisk ville klare bragden.
Men feltet klarte aldri å kjøre inn nok og den nye sammenlagtslederen i Giro d'Italia er norsk.
Tårene presset på for nordmannen etter den heroiske bragden opp Colle Molella:
picture

Her tar følelsene overhånd for Leknessund

Etappeseieren glapp

Eneste som kunne hindre at nordmannen ikke kunne ikle seg rosa trøya «Maglia Rosa» var at noen av bruddkameratene slo nordmannen med drøye 30 sekunder i mål.
Men Leknessund knekte nesten alle sine utfordere opp siste stigningen. Aurélien Paret-Peintre klarte derimot å kjempe seg tilbake etter å ha først ha måttet slippe nordmannen.
– Jeg gikk all-in med et angrep for å få han til å slippe, men han kom tilbake i utforkjøringen og da gjorde beina fryktelig vondt, sier Leknessund om duellen om etappeseieren.
I spurten var franskmannen overlegen og tok sin desidert største triumf i karrieren og sin første Grand Tour-seier.
Men et solid plaster på såret for Leknessund er «Maglia Rosa».
Forrige norske etappeseier i Giro d'Italia var Edvald Boasson Hagen da han vant den 7. etappen i 2009-utgaven.
Saken fortsetter under vidoen.
picture

– Det er rett og slett vakkert

Femte nordmann

Sist en nordmann kjørte i «Maglia Rosa» var Knut Knudsen i 1981. Sykkellegenden fra Levanger sikret seg trøya etter å ha vunnet prologen det året. Han er også den eneste nordmannen før Leknessund som har bært den rosa trøya tidligere. Knudsen hadde også den rosa trøya i to dager i 1975.
Nå 42 år senere har Norge en ny sammenlagtsleder i det italienske treukersrittet.
I tillegg til Knudsen har tre andre nordmenn ledet en Grand Tour før Leknesseund klarte mesterstykket.
Forrige nordmann til å lede en Grand Tour var Odd Christian Eiking i Vuelta a España i 2021. Før det var det Alexander Kristoff i Tour de France i 2020. Thor Hushovd har hatt den gule ledertrøya i touren tre ganger (2004, 2006 og 2011) samt den røde ledertrøya i vueltaen i 2011.
Sett denne?
picture

Utrolig nestenulykke for stjernen: – Hva er det du holder på med?!

Gjør som 3 millioner brukere på appen
Hold deg oppdatert på siste nytt, resultater og livesport
Last ned
Del denne artikkelen
Reklame
Reklame