Populære sporter
All sport
Vis alt

Tror disse blir arvtakerne til Kristoff: – Tatt steg etter Tour de France

Jarle Fredagsvik

Publisert 23/09/2023 klokken 22:10 GMT+2

Hvem som skal ta over etter Alexander Kristoff og Edvald-Boasson Hagen? Det meste peker mot to ryttere fra Uno-X.

Søren Wærenskjold (t.v) og Rasmus Tiller (t.h) under lagpresentasjonen til Uno-X under årets Tour de France.

Foto: Getty Images

  • Følg herrenes fellesstart i EM søndag fra kl. 12:15 på discovery+, Eurosport.no og Eurosport 1
EM er over oss, denne gangen i Drenthe. Ikke veldig overraskende er det plukket ut en flat løype i denne delen av Nederland, med Vamberg – en brosteinsbelagt stigning på toppen av en gammel søppelfylling som rundens hardeste punkt.
Det som er litt interessant denne gangen, er at Alexander Kristoff – vår store mesterskapsgarantist – har takket nei til EM-plassen.
36-åringen fra Stavanger ble mester i Herning i forkant av VM i Bergen. Nå retter han i stedet fokus mot Cro Race for å bidra til poenginnsankingen for Uno-X Pro Cycling Team.

– Har ryttere som kan vinne de store rittene

De norske sjansene er likevel i gode hender. Uten Kristoff som spydspiss, får nemlig Rasmus Tiller og Søren Wærenskjold muligheten til å skinne.
De er to vidt forskjellige typer, med to ganske forskjellige utviklingskurver. Felles for dem er at de blir pekt på som naturlige arvtakere etter Kristoff og Boasson-Hagen på den norske sykkeltronen.
– Hvis vi snakker toppnivået, og ritt som Milano-Sanremo, Paris-Roubaix eller Flandern rundt; hvordan får vi ryttere opp dit som også er i stand til å vinne dem?
– Jeg har veldig stor tro på at det er realistisk for en type som Rasmus. Det samme gjelder med Søren. Jeg tror vi har ryttere som kan vinne noen av de store endagsrittene, sier sportsdirektør Gino Van Oudenhove i Uno-X Pro Cycling.
picture

NYE SJANSER: Rasmus Tiller har imponert denne sesongen. Nå kan han nå nye høyder i EM-fellesstarten.

Foto: Getty Images

Han har jobbet lengst med Tiller, en rytter han var med på å hente inn fra Team Ringeriks-Kraft til Joker Icopal for snart sju år siden. De to har også samarbeidet i Team Dimension Data, før Ringebu-mannen tok turen hjemover til Uno-X ett år før belgieren.
27-åringen er en litt delikat blomst å jobbe med. Sterkere og mer utholdende enn mange andre, men også en rytter som har slitt litt med å stole på egne ferdigheter når det hele skal avgjøres.
Van Oudenhove forteller at de har jobbet spesifikt med å få Tiller til å plassere seg selv i flere potensielle vinnerposisjoner i etterkant av årets Tour de France.
– Jeg fortalte ham at jeg gjerne ville se ham vinne litt andre løp enn NM og Dwars door het Hageland (som Tiller har vunnet ved to anledninger før). Jeg har følt at han har tatt steg etter Tour de France. Han var nok litt frustrert fordi seieren ikke kom. Han tråkket ut av pedalen i Overijse, men så vant han en etappe under Tour of Britain. Det var mange gode ryttere i det rittet som ikke klarte å slå ham, så jeg håper det vil løsne litt for ham nå.
Hør denne ukens Indre bane her:

Bedre rittprogram = bedre ryttere

Nettopp at Uno-X-laget fikk innpass i årets Tour de France, er et viktig poeng for de åtte rytterne som ble valgt ut.
Å smake på belastningen og alt som følger med i løpet av en Grand Tour, er veldig viktig med tanke på rytternes egen utvikling og for å henge med utviklingen i sykkelsporten på generell basis.
I skrivende stund ligger også Uno-X an til å kapre tredjeplassen på rankingen for Pro Teams. Det vil å så fall innebære invitasjoner til Strade Binache, Milano-Sanremo, Clásica San Sebastian og Il Lombardia.
Igjen vil det bety flere sjanser på det øverste nivået.
Van Oudenhove tror den ekstra belastningen fra Grand Tour-debuten kan gi spennende effekt inn mot neste års klassikere.
– Det kan være en viktig basis for rytterne våre. Det snakkes ikke så mye om at Tiller blir nummer 15 i Gent-Wevelgem. Det er veldig små marginer for hvorvidt man sitter med over Kemmelberg eller ikke. Hvis han skulle få til en fjerdeplass i Flandern rundt eller en 7.-plass i Harelbeke så blir folk helt sånn: «Hvor er det egentlig han kommer?», når han faktisk har vært der hele tiden, påpeker han.

Har tatt store steg i 2023

Den kanskje aller mest funklende stjernen i norsk sykkelsport nå, er Søren Wærenskjold.
Mandalitten har rett og slett hatt en meget solid sesong, og egentlig bare fortsatt utviklingen fra året i forveien. Da ble han U23-verdensmester på tempo og tok bronse under fellesstarten i Wollongong.
I februar vant han en etappe under Saudi Tour, før han viste fram noen rå opptrekk for Alexander Kristoff.
Han vant tempoetappen under Tour of Belgium i juni, og måtte kun se seg slått av Mathieu van der Poel i sammendraget. I etterkant av touren har han også overbevist, blant annet ved å vinne Tour Poitou Charentes sammenlagt og kjempe i toppen av Danmark rundt hele veien inn.
picture

LUSKER BAK KONGEN: Søren Wærenskjold er en av de som trekkes fram som arvtakeren til Alexander Kristoff.

Foto: NTB

I Tour de France gikk han også såpass godt at han fikk sjansen til å spurte for seier under avslutningen oppover Champs-Élysèes.
– Det er litt forskjell på det to typene der, med Søren og Rasmus?
– Hvis du tegner opp en skala, så havner nok de to på hvert sitt ytterpunkt, ja, humrer Van Oudenhove.
– Søren er litt høyt og lavt under sykkelritt, og sender noen meldinger hit og dit. Er det marginer å hente inn for ham om han holder seg enda mer fokusert eller skal han bare for lov til å være seg selv?
– Jeg mener det viktigste er at du er deg selv. Jeg har også gjort en del ritt med Søren, blant annet under Belgium Tour og under VM. Det finnes ikke bare den Søren som du kanskje ser utad. Det finnes en annen versjon av ham vi ser i det daglige og da jobber han veldig konsentrert. Det bildet han viser fram utad skal ha få lov til å holde på med, så lenge han har fokus når situasjonen krever det, mener Van Oudenhove.
Saken fortsetter under.
picture

Dortheas hardtslående fortid, mannen som ga Dagsrevyen nådestøtet og fotballfeber på Oslos tak

Troner fortsatt på toppen

På toppen av norsk sykkelsport troner Kristoff og Boasson-Hagen ettertrykkelig over alle andre med utrolige 88 og 81 proffseirer.
For andre norske syklister synes veien opp lang. Som 36-åringer er det likevel begrenset med tid igjen for noen andre er nødt til å plukke opp hansken.
– Det virker jo som det skal bli de to nå, sier Kristoff til Discovery og peker mot lagkameratene Tiller og Wærenskjold.
– Nivået er veldig bra på begge, og Søren er jo ennå ganske ung. Han kan utvikle seg i mange år framover og, påpeker Kristoff.
Neste år ser det ut til at Uno-X vil bestå av en veldig spennende norsk kvartett. Den kompletteres av Tobias Halland Johannessen og Andreas Leknessund.
Samtidig er kun to av disse knyttet til laget ut 2026-sesongen.
– Hvor viktig blir det å forlenge avtalene til Tiller og Halland Johannessen neste år, Gino?
– Jeg tror nok at om de hadde forlatt oss mot slutten av kontraktsperioden, så hadde det føltes litt sånn at det var en jobb vi ikke var helt ferdige med. De har begynt å vinne noen ritt, men mangler fremdeles den første store. Det hadde vært kult om det kunne skje mens de fremdeles var en del av dette laget. Jeg håper vi kan bygge videre på laget vi har nå, og ta steget opp til WorldTour sammen med disse rytterne, påpeker Van Oudenhove.
Neste mulighet for å ta en stor, internasjonal skalp kommer under helgas EM. Tiller, Wærenskjold, Leknessund, Jonas Iversby Hvideberg, Martin Urianstad Bugge og Erik Resell skal i aksjon søndag.
EM-fellesstarten i Drenthe er for øvrig 199,8 kilometer lang og byr på seks avsluttende runder over Vamberg.
Sett denne?
picture

Forteller om dagen som endret alt: – Så feil kan man ta

Gjør som 3 millioner brukere på appen
Hold deg oppdatert på siste nytt, resultater og livesport
Last ned
Del denne artikkelen
Reklame
Reklame