Populære sporter
All sport
Vis alt

Skøytesprinteren har ambisjonene klare for OL: – Jeg går for gull

Trond Arvid Alund

Oppdatert 30/01/2018 klokken 08:51 GMT+1

Håvard Lorentzen er antakelig vårt sterkeste kort i skøyter under lekene i PyeongChang: – Hans største gullsjanse er på 500-meter, mener Eurosports ekspert.

Håvard Lorentzen

Foto: Scanpix

Skøytesprinteren fra Bergen har gjennom hele sesongen vist hvorfor han blir å regne med under de olympiske lekene i Sør-Korea. Fire førsteplasser og tre andre individuelle pallplasser siden åpningshelga i Heerenveen i november gjør at Lorentzen leder verdenscupen både på 500- og 1000-meter. Med det må han tåle å pakke med seg sin del av Norges forventninger i bagasjen.
Og skal vi tro sprintspesialisten selv blir forhåpningene og selvtilliten medbragt til OL: gullet ringes rundt med rød markør.
– Jeg går selvfølgelig for gull, men medalje er målet og med et normalt løp på 500- eller 1000-meter er det innen rekkevide, sier Lorentzen til Eurosport.no.

Enorm spisskompetanse

Skøytesprinteren er klar for å ofre armer og bein for å komme seg på pallen under medaljeseremonien i OL, og da kanskje spesielt etter 500-meteren. Det er på denne svært teknisk krevende kortdistansen han tilskrives sin aller ypperste mulighet, med sin eksplosive og robuste fysikk.
– Min forse på 500-meteren er å ha solid toppfart på slutten av løpet. Startfasen er grei, men jeg er langt bak de råeste. Jeg åpner på 9,8 sekunder på de første 100 meterne som oftest - de andre på 9,5 eller 9,4 - men om jeg kommer meg ned til 9,7 og 9,6 skal det bli vanskelig å slå meg.
Eurosports skøyteekspert under OL, tidligere utøver Mikael Flygind Larsen, er spent på hva Lorentzen kan gi seg selv og landslaget og overbringe det norske folk gjennom TV-skjermen.
– Håvard har tre seire på 500-meter i årets verdenscup og i tillegg vist at han er den mest stabile. Dermed er medalje veldig innen rekkevidde, og kanskje også gullet, sier Flygind Larsen til Eurosport.no før han underbygger sin prognose:
– Han er uhyre god teknisk og veldig solid fysisk. Håvard er blitt en moden utøver som har utviklet god treningsintelligens, han er mentalt sterk og kommer til å takle å gå i siste par i OL med stort forventningspress - om det blir tilfellet.

Små marginer vil gi store utslag

Forskjellen på et potensielt medaljeløp for Lorentzens del, eller det stikk motsatte i form av en begredelig 10. plass i hans øyne, er ørsmå.
For der sprinteren stiller til start avgjøres alt i løpet av et drøyt minutt eller mindre. Om man er avskrudd da går det fire år til neste mulighet byr seg.
– Gjør man noen feil er alt håp ute. Man må unngå feil og samtidig levere et kanongodt løp. Ikke ha feilskjær og tape fart underveis, for den har man ikke tid til å hente inn igjen, er skøyterens oppsummering.

– Jeg gleder meg veldig

Onsdag 31. januar setter skøytelandslaget kursen mot PyeongChang. I dagene før avreise oppholder utøverne seg på Hamar hvor alt av fokus er rettet mot de individuelle disiplinene løperne skal delta i under det forestående OL-et, og mot lagtempoen for menn med blant annet en annen gullkandidat i Sverre Lunde Pedersen til start.
Med i underkant av to uker igjen til første skøytedistanse har Lorentzen kommet opp på et energisk høygir. Nå er han spent på hvordan det kommende mesterskapet utfoldes.
– Det blir gøy, og jeg gleder meg veldig. Et OL er ikke et vanlig mesterskap - det er mye større enn alt annet, sier 25-åringen, før han avslutningsvis påpeker æren av å få bære Norges flagg på brystet under lekene:
– Skøyter er en av de største idrettene vi har hatt, sånn historisk sett. Så det å få lov til å representere Norge på skøyter er for meg veldig stort.
Gjør som 3 millioner brukere på appen
Hold deg oppdatert på siste nytt, resultater og livesport
Last ned
Del denne artikkelen
Reklame
Reklame