PYEONGCHANG/OSLO (Eurosport.no):
Totalt 36 løpere fordelt på 18 par sto på startstreken på herrenes 1000 meter skøyter, fredag. I forkant av OL var Håvard Lorentzen pekt ut som Norges store medaljehåp, og etter å ha gått inn til gull og olympisk rekord på 500-meteren tidligere denne uken var forventningene om mulig enda større.
Eurosports skøyteekspert Mikael Flygind Larsen trodde gullkampen i Gangneung Oval ville stå mellom den norske Fana-løperen og nederlenderen Kjeld Nuis, som vant 1500-meteren 13. februar med overlegen margin.
Skøyter
Lorentzen tok Norges første VM-gull i sprint på 37 år
04/03/2018 PÅ 11:22
Lorentzen gikk i det 16. paret mot nederlandske Koen Verweij, og leverte et veldig sterkt løp på tiden 1.07.99. Det holdt til sølv. Nuis innfridde det knappe favorittstempelet og tok gull, smått utrolige fire hundredeler foran nordmannen, på tiden 1.07.95. Hjemmehåpet Tae-Yun Kim kapret bronsemedaljen på 1.08.22.

– Jeg kan ikke klage

Selv om det i minuttene etter målgang føltes veldig surt å stå igjen med sølv etter å ha blitt slått med minst mulig margin, var Lorentzen strålende fornøyd med det han har levert i de olympiske leker.
– Ja, jeg er kjempefornøyd, men det er kjipt når det er så tett. Men igjen, jeg vinner 500-meteren med én hundredel, så jeg kan ikke klage, sa en tydelig begeistret Lorentzen til Eurosport, som etter sølvet fredag var i samme posisjon som koreaneren Min Kyu Cha da han tapte for nordmannen med en liten skotupps lengde på 500-meteren.
– Nå kan jeg skjønne hvordan koreaneren hadde det da jeg slo han.
25-åringen har bydd på seg selv og bidratt til Norges enorme medaljesanking i PyeongChang. Ett gull og ett sølv ble fasiten for Fana-utøverens del. Likevel erger han seg over å ha «tapt» gullet med de få hundredelene som bikket i Nuis' favør.
– Jeg kunne levert en bedre åpning, men sisterunden er solid. Jeg hadde gode bein i dag og gikk bra på skøyter. Litt kjipt som sagt, men når jeg lar det synke inn blir jeg nok fornøyd, sa nordmannen.
Stemning var det hvert fall i kommentatorboksen over det 25-åringen leverte.
– Det holder til sølv. Fattige fire hundredeler bak, utbrøt Eurosports kommentatorer da medaljørene var bestemt.
Se Håvard Lorentzens sølvløp:

Så nær, så nær

– Nuis var favoritt, og det var en duell med den andre favoritten i Håvard Lorentzen. Vi kan være skuffet, men får glede oss over sølvet, utbrøt Arve Fuglum etter det ulidelig spennende løpet.
– For en sprinter Håvard har blitt, med medalje på begge distansene i OL! supplerte Eurosport-ekspert Flygind Larsen, før han tilføyde:
– Nuis har vært den beste samlet de to siste sesongene, så sånn sett er det fortjent. Men Håvard er i fantastisk form nå - dette var stort!
Den nederlandske gullvinneren var selvfølgelig i godt humør da Eurosport fikk han i prat etter å kommet ned fra det øverste steget på pallen.
– Tusen takk. Jeg er skikkelig fornøyd med gullet i dag, sa Nuis til Eurosport.
– Jeg var nervøs etter å ha sett Lorentzens 500-meter. Hans førsterunde i dag var ikke så god, men den andre derimot var veldig sterk. Så jeg er veldig godt fornøyd med å ha klart det her.
Se nederlenderens gulløp:

Hjemmehåp i ledelse

Halvveis i løpet skulle isen prepareres før de gjenværende ni parene. På det tidspunktet var det dobbelt koreansk i ledelse, med sølvvinneren fra 500-meteren Min Kyu Cha i føringen på tiden 1.09.27, med landsmannen Jaewoong Chung 16 hundredeler bak.
I det tiende paret gikk amerikaneren Mitchell Whitmore, som etter å ha klokket inn på 1.09.17 tok over den foreløpige ledelsen.
– Det var et godt løp av Whitmore. Fikk ut mye av det han har inne. Klarte å holde en viss frekvens på slutten, selv om beina var full av melkesyre, kommenterte Flygind Larsen.
Tyske Nico Ihle ble nevnt blant outsiderne foran løpet. Han leverte ny bestetid på 1.08.94, 23 hundredeler bedre enn Whitmore.
– Et veldig solid løp, men det mangler det siste lille hele veien. Det overrasker meg om dette holder til medalje, sa Eurosports skøyteekspert.

Koreansk jubel

Og medalje ble det ikke på Ihle. For allerede i det 13. paret kom amerikaneren Joey Mantia, som med en god åpning på 16.63 overtok førsteplassen.
– Meget bra åpning til Mantia å være. Og en sterk sisterunde. Svarte etter en litt for treg mellomrunde. Tyder på at formen er bra, men mangler nok litt på den siste «punchen». Leverer en sterk siste 400-meter på 26,6, sa Flygind Larsen.
I paret før Håvard Lorentzen ble det full jubel i Gangneung Oval da hjemmefavoritten Tae-Jun Kim dundret i mål til soleklar ledelse.
– Det blir ny bestetid: 1.08.22, sa Fuglum.
– Fantastisk løp av Kim. Overrasker litt her koreaneren. Veldig god gjennomføring - fullfører også bra. Dette er en søknad om medalje, var Flygind Larsens vurdering.

– Vanvittig gjennomføring

Men så var det klart for Fana-løperen. 25-årige Håvard Lorentzen åpnet hakket svakere enn ønsket, men viste hvilken «stayer» han er, og holdt hele 1000-meteren gjennom. Lorentzen gikk inn til foreløpig ledelse da fire løpere gjensto, som førstemann under 1.08. Det ble det gledesrop av.
– Han tar det - han tar det. 1.07.99! utbrøt Fuglum.
– Fantastisk! En vanvittig medaljesøknad fra Håvard Lorentzen. Vanvittig gjennomføring. Han har aldri gått under 1.08 før, supplerte Flygind Larsen med.
Lorentzen beholdt ledelsen til nederlenderen Kjeld Nuis og finske Mika Poutala sto igjen i det 18. og avgjørende paret. Nuis leverte et kjempeløp og lå likt med nordmannen da han tok fatt på den siste svingen. I mål klokket nederlenderen inn til 1.07.95, og vant dermed gull, fire hundredeler foran Lorentzen.

– Det gikk litt tungt

Henrik Fagerli Rukke gikk i første par mot belgieren Mathias Voste. 21-åringen ble til slutt nummer 32 på tiden 1.10.25, noe han var sånn middels fornøyd med.
– Det har gått litt trått siste uka, så jeg er egentlig veldig fornøyd selv om jeg hadde håpet på en tid ned på 1.09. Det blir litt tungt på de siste 250 meterne, men jeg hadde veldig få forventninger og må være fornøyd med det jeg leverer i dag, sa Fagerli Rukke til Eurosport.
Se Fagerli Rukkes 1000-meterløp:
Skøyter
Småsyk Lorentzen med god åpning av sprint-VM
03/03/2018 PÅ 11:40
PyeongChang
Lorentzens dopingdrama: – Det er ikke en veldig hyggelig følelse
23/02/2018 PÅ 05:55