PYEONGCHANG/OSLO (Eurosport.no):
Som ventet ble herrenes 500-meter på skøyter utrolig intens og spennende. I det Eurosports skøyteekspert Mikael Flygind Larsen kaller «OLs jevneste øvelse», skilte det kun 49 hundredeler fra første- til åttendeplass.
Gullet gikk altså til Norge og Håvard Lorentzen, med ny olympisk rekord på tiden 34.41, én fattig hundredel foran hjemmhåpet Min Kyu Cha som noe overraskende kapret sølvet. Bronsemedaljen kapret kinesiske Tingyu Gao, ytterligere 23 hundredeler bak på 34.65.
PyeongChang
Tok gull på hjemmebane da det norske håpet misset
24/02/2018 PÅ 13:45
Etter å ha vært oppe på podiet for å motta sin hyllest var det en glisende Håvard Lorentzen som uttalte seg til Eurosport, tydelig stolt over egen prestasjon.
– Dette er helt fantastisk, noe jeg har drømt om siden jeg kom bort hit og hele sesongen. Å levere i dag er bare helt fantastisk, med pers på 100-meter, norsk rekord og OL-rekord. Det er ikke måte på, sa Lorentzen til Eurosport, etter å ha levert et helt utrolig minneverdig halvminutt på skøyteisen.
– Jeg skjønte at jeg måtte levere, for da koreaneren gikk kokte det i hallen her. Han gikk sitt livs beste løp, men jeg kjente at jeg gikk et godt løp selv, og inn på de siste 50 meterne tenkte jeg at dette hvert fall måtte holde til medalje.
Se intervjuet med vår nykronede, olympiske mester:

– Fantastisk av Håvard!

Løpet Fana-utøveren leverte holdt så til de grader til medalje. Det ble gull til den 25-årige nordmannen, og oppe i kommentatorboksen var det skjønt stemning da seieren var et faktum.
– Hans raskeste åpning noen gang på 9.74. Og for et løp. 34.41! Det er helt fantastisk av Håvard! Han leverer under press og setter ny olympisk rekord, utbrøt Flygind Larsen fra skøytearenaen Gangneung Oval, da medaljørene var kåret.
– For en vinnerskalle Håvard er!
Også sidemannen var i ekstase.
– Nå kan vi slutte å prate om hvor lenge det var siden sist Norge tok medalje på 500-meter, og det er første gang en bergenser vinner gull i et vinter-OL, jublet Eurosports kommentator Arve Fuglum.
Se det historiske løpet til 25-åringen her:

Ekspressmannen fra Fana

Håvard Lorentzen var Norges største skøytehåp på kortdistansen 500-meter på mange, mange tiår, og han leverte under et enormt press. Han åpnet altså på 9.74 på de første hundre meterne - det beste han noensinne har levert.
Inn i siste indre satte Fana-utøveren på ekspressfarten, skøytet seg ut på siste flate og inn til et historisk gull i PyeongChang.
Fra sidelinjen heiet landslagstrener Sondre Skarli frem nordmannen, og da han kunne se grønne tall lyse på den digitale tavlen etter målgang, kom naturlig nok tårene.
– Jeg har hulket og grått som en liten unge. Det her er det aller største i norsk skøytehistorie. Det var maks klaff helt fra start, og det at Håvard vinner er så fortjent, sa en beveget Skarli til Eurosport.
– Håvard er så utrolig kald og overgår seg selv omtrent. Han har en ekstrem indre ro, en forse han bruker, og han leverer på 34.41. Veldig sterkt.

– Utrolig gøy å se

Den andre av Norges to trenere, kanadieren Jeremy Wotherspoon, var også tydelig rørt etter å ha sett gullgutten ta hjem den edleste valøren.
– Det har vært en spennende dag og jeg er veldig fornøyd. Han hadde sine utfordringer, spesielt med å gå siste indre når han gjennom hele sesongen har avsluttet i ytre, sier Wotherspoon før han tilføyer:
– Etter at koreaneren gikk sitt livs løp måtte Håvard prestere, og det gjorde han så absolutt. Han aksepterte posisjonen sin og gjorde jobben. Utrolig spennende og gøy å se på.

Stolt familie

Hjemme i Fana fulgte familien selvfølgelig med, med mor og far ivrige i stående positur foran TV-skjermen.
Etter å ha nærmest pint seg gjennom de snaut 35 sekundene sønnen var ute på isen, kunne de senke skuldrene og juble over det de nettopp hadde bevitnet.
– Ja, det her er helt fantastisk. Det var helt grusomt å se på, men fantastisk, sa Liv Holmefjord til Eurosport.
– Gull er gull, og når det er målet er det klart det er fantastisk. Han går utrolig fint på skøyter og vinner. Dette var kjempegreier, la faren til.
Slik så det ut hos familien Holmefjord Lorentzen da sønnen dundret inn til gull:

– Betyr mye for Norge som nasjon

Henrik Fagerli Rukke stilte også til start og ble nummer 26 i OL-debuten, 1.09 sekunder bak landsmannen.
Flygind Larsen mente det Fagerli Rukke leverte ble litt halvveis, men akkurat det kunne ikke 21-åringen brydd seg mindre om. Han ønsket heller å takke Lorentzen for å ha satt Norge som nasjon på skøytesprintkartet.
– Dette betyr mye for Norge som skøytenasjon. Det var et kjempegodt løp av Håvard – helt sjukt. Det han presterer i dag er veldig stort, sa Fagerli Rukke til Eurosport.
Se OL-debutantens 500-meter:
PyeongChang
Lunde Pedersen kom seg ikke til finalen: – Han har seg selv å skylde
24/02/2018 PÅ 12:45