Foto: Morten Jensen / Norges Seilerforbund
Tokyo / Oslo (Eurosport):
Tokyo 2020
Bronsevinneren om timene før OL-finalen: – Det kunne ikke vært mer stressende
04/08/2021 KLOKKEN 20:53
Nicholas Fadler Martinsen fra Son og Martine Steller Mortensen fra Arendal seiler sammen i Nacra-klassen. Nacra 17 er på mange måter seilingens Formel 1. Båten kan nå 29 knopp (50-55 km/t), og er en katamaran som går på hydrofoiler, noe som gjør at den ser ut som den svever over vannet. Men deres historie er ikke helt som de andre seilerne i Tokyo.
For duoen er ikke bare partnere ombord i Nacra-båten, de er også kjærester på privaten. De kom sammen gjennom seilingen.
– Vi har kjent hverandre lenge, og seilte europajolle sammen før, så fant vi tonen, ble kjæreste og samboere, og startet å seile Nacra sammen, sier Martine til Discovery like etter trening i Enoshima drøye syv mil fra OL-stadion inne i Tokyo.
Nicholas Fadler Martinsen er fra samme plass som den forrige OL-vinneren i seiling, Siren Sundby. Hans seilerkarriere startet med en lapp i skolesekken fra Soon seilerforening, rundt samtidig som Siren Sundby tok OL-gullet i Athen. I 2007 begynte han å seile Europajolle hvor han utmerket seg med medaljer både i EM og VM, og det var her han etter 2012-sesongen begynte å seile med Martine.
De siste årene har de konkurrert sammen om ett mål. Å sammen konkurrere på den største idrettsscenen i verden. På Lanzarote i mai klarte samboerne OL-kravet, og kunne pakke båten i containeren med endestasjon Tokyo.
– Det har hele tiden vært målet vårt å komme hit, og gjøre det bra. Først når vi klarte det kan vi tenke tilbake på hvor mye arbeid som ligger bak dette, da blir det veldig stort å tenke på at vi har klart det, sier Nicholas som er rormann i båten.
LES OGSÅ: Tidenes gullmulighet i seiling
Sett denne? Saken fortsetter under videoen.

– Det blir ingen protest, selv om vi har litt lyst

Fordel å være kjærester

Martine Steller Mortensen er gast i Nacra-båten. Hun startet, som Nicholas å seile Optimist, og holdt på med det til hun var 15, men det var først da hun skiftet til Europajolle at de store resultatene kom. I sitt siste EM var hun nære medalje, og i 2012 ble hun Norgesmester i dameklassen. Norgesmesteren i herreklassen samme år? Nicholas Fadler Martinsen.
De mener begge at de har en klar fordel i båten av å være kjærester. De forklarer at den største forskjellen på en Nacra-båt og de andre klassen er at man har kortere tid å ta beslutninger på, og da hjelper det å være godt kjent.
– Vi kjenner hverandres styrker og svakheter, og vi kan spille på hverandres styrker for å gjøre båten komplett. Vi kan virkelig gjøre hverandre bedre, sier Martine.
– Blir man litt lei hverandre også?
– I starten ble det fort seiling hele tiden. Det er jobben vår, og vi er sammen hele døgnet, men nå er vi blitt bedre til å koble av, sier Martine.
Nicholas forteller at tiden i Tokyo så langt har vært ganske spesiell.
– I Tokyo er det veldig spesielt, for her er vi bare på hotellet eller i seilerforeningen, og vi har ikke helt klart å kjenne på OL-stemningen enda, men det kommer nok når det nærmer seg, sier Nicholas.

Skadet før OL-kvalik

Selv om de klarte å kvalifisere seg til OL på Lanzarote i mai, så var det langt fra sikkert at seilerparet i det hele tatt kunne stille i regattaen som sendte de til OL.
Paret ladet opp gjennom flere måneder i vinter på Lanzarote like vest for sydspissen av Marokko. Under en treningsøkt gikk det galt. Mortensen hadde ikke festet seg skikkelig i trapeset, og falt i vannet. Der ble hun truffet av roret, og kuttet seg dypt i låret. Seilerne har godt med beskyttelsesutstyr, men roret traff mellom beskyttelsen. Kuttet var dypt, og gikk helt ned til muskelen og 26-åringen måtte sy. OL-kvaliken stod i fare.
Bare to dager før regattaen skulle seiles fikk Mortensen og Martinsen grønt lys fra fysioterapeuten.
– Vi har hørt fra helsepersonell som har sett på skaden i ettertid at de ikke skjønner hvordan vi klarte å fullføre regattaen. Ikke bar fullførte vi, men vi innfridde kravene, sa Nicholas Fadler Martinsen til NRK den gang.
Men det er som kjent aldri så vondt at det ikke er godt for noe, og Mortensen mener at skaden har hjulpet henne på lang sikt.
– Det var en traumatisk skade, og det har vært utfordrende i ettertid. Men jeg har hatt god hjelp rundt meg, og nå føler jeg at jeg er en bedre idrettsutøver enn jeg var, sa hun til statskanalen.
Sett denne?

Her forsøker han å bite i øret: – Prøver seg på en Tyson

Tokyo 2020
Her stormer de norske jentene medaljeintervjuet
01/08/2021 KLOKKEN 16:12
Tokyo 2020
Følelsesladd trener etter medaljen: – Han ga meg nesten hjerteattakk
01/08/2021 KLOKKEN 08:23