Populære sporter
All sport
Vis alt

Nordmann seiler The Ocean Race med sammensatt lag: – Håper vi kan kjempe om seieren

Even Lübeck

Oppdatert 07/01/2023 klokken 14:09 GMT+1

Norske Aksel Magdahl står på startstreken under The Ocean Race med polske «Whisper racing Team». Der blir han en del av et internasjonalt mannskap.

Aksel Magdahl. Foto: WindWhisper Racing

Foto: Other Agency

Aksel Magdahl er navigatør og skal være en del av laget «Windwhisper racing Team» under The Ocean Race. Det vil delta fem IMOCA 60-båter og seks VO65-båter, 65-foterne skal seile en forkortet utgave av regattaen. «Windwhisper racing Team» er en del av VO65-klassen.
Ocean Race 2022-23 vil besøke ni byer over en seks måneders periode. Første etappe starter i Alicante i Spania 15. januar 2023, men før dette er det et In Port Race i Alicante søndag 8. januar.
Magdahl befinner seg i spanske Alicante når Discovery tar kontakt.
– Vi møttes en uke før jul, samt nå. Det var lenge usikkert hva som skulle skje med VO65-klassen, men det er nå seks båter med, og det er veldig bra. Vi er et sammensatt lag med utøvere fra Polen, Spania, England, Nederland og meg. Vi har prioritert å ha solide og stabile folk med på laget, vi ikke fått seilt så mye sammen siden det hele kom i gang ganske nylig. Hadde vi hatt mer tid sammen kunne vi testet ut mye mer, sier han.

– Stortrives her

Det er totalt ti personer på båten - seks helproffe fra diverse steder rundt om i Europa, som tidligere nevnt, samt fire polske i «under 20 år» kategorien.
– De fire unge er store talenter og å få frem unge polske seilere er basisen i laget. Jeg seilte med «Sailing Poland» i The Ocean Race Europe for to år siden så jeg har fulgt ungdommene en stund, det er fint å se hvordan de har utviklet seg, hvor proffe de er.
Hele prosjektet har utviklet seg siden den gang Bouwe Bekking var skipper, nå er det ny båt og bortsett fra meg er de andre profesjonelle nye på det polske laget. Jeg stortrives her og gleder meg stort til Ocean Race, sier Magdahl.
Han forteller at de stiller med en kvinnelig seiler fra Nederland på båten, i tillegg til ei polsk jolleseiler som kommer rett fra OL-seiling.
– Man må ha et visst antall kvinner om bord, som har vært nytt de siste utgavene av racet. Det er litt fremmed i starten, men det utvikler seg i seiling som i resten av samfunnet. Det er jo et machomiljø, men det fungerer helt fint. Vi er en bra gjeng og et bra lag. Mannskapet har seilt på forskjellige båter de siste racene, men jeg har god tro på det vi kan få til sammen.
picture

Se Ocean Race sin løypeprofil her

Håper på triumf

– Hva er målsettingene?
– Vi har ikke snakket all verden om det innad i laget, men i min verden mener jeg vi bør være med og kjempe om seieren. Jeg håper vi er en av de raskeste båtene, og jeg har troen på det og. Vi utfyller hverandre veldig sterkt.
Det som er interessant er at alle båtene i VO65-klassen er lagd for å være helt like. Alle kommer fra samme leverandør, slik at det ikke skal stå på båtene når det kommer til hvem som vinner.
– Det som skiller de beste fra de nest beste er hvor raskt man manøvrerer ute på havet. Hvor raskt skifter man seil, hvem har mest muskelkraft og hvem er flinkest til å trimme seilene. Hvem vet best fartsmessig hvordan kan man seile båtene? Det handler om både erfaring og talent.
picture

Aksel Magdahl i aksjon. Foto: © WindWhisper Racing Team

Foto: Other Agency

Litt som en kaptein

Magdahl er som nevnt navigatør. På spørsmål om hva hans jobb som navigatør er, svarer han:
– Veivalg og taktikk er det viktigste, akkurat navigasjon i forhold til grunner blir en sidegeskjeft som også er mitt ansvar. Det er jeg som bemanner datasenteret ombord og bearbeider tilgjengelig værinformasjon, konkurrenters fart og veivalg og hjelper til med å utvikle vår egen performance slik at vi hele tiden kan seile litt raskere.
Jeg må passe på hele tiden i henhold til hvor vi skal være posisjonert. Det kan være enkelt til tider, andre ganger ikke like enkelt. Det er forskjell på hvordan man seiler, om man ligger langt fremme i feltet eller lenger bak, har man kommet bak kan man ofte seile litt mer nøyaktig den ruten man tror på, da trenger man ikke å prøve å dekke opp for konkurrentene.
Seilmagasinet omtalte deltakelsen tidligere i januar.
picture

Dette er historien til Ocean Race

Gjør som 3 millioner brukere på appen
Hold deg oppdatert på siste nytt, resultater og livesport
Last ned
Del denne artikkelen
Reklame
Reklame