– Det er vel større medaljemuligheter enn på lenge, vi kan vel være enige om det, Tiril?
Det sier Discoverys seilkommentator Bjørnar Eriksen til sidekommentator Tiril Bue. Eriksen har selv deltatt i fire paralympics, senest i Rio, hvor han ble nummer fem, og var også flaggbærer.
Tokyo 2020
Skogbranner herjer i hjemlandet: Greske OL-helter donerer medaljegave
09/08/2021 PÅ 10:05
Seiling er den grenen i sommer-OL hvor Norge har tatt flest gull, med 17 i tallet. Men forrige medalje kom i OL i Athen for 17 år siden da Siren Sundby tok gull.
Nå mener Eriksen Norge stiller med sin bredeste tropp noensinne.
– Vi har en bred tropp hvor flere kan være med å kjempe om medalje. Det er lenge siden vi har vært så godt stilt, sier Eriksen.
Norges tropp består av Anders Pedersen (Finnjolle), Herman Tomasgaard (Laser), Nicholas Fadler Martinsen (Nacra), Martine Steller Mortensen (Nacra), Line Flem Høst (Laser Radial) og Marie Rønningen og Helene Næss (49er FX). Alle utenom Anders Pedersen er førstereis til OL.

To gull-favoritter

Bue mener de største favorittene er Marie Rønningen og Helene Næss som kjører 49'er.
– De er favoritter. Tok sølv i prøve-OL, og bronse i den siste regattaen før OL, forklarer Bue som selv seilet i OL i Rio i Laser Radial-klassen.
I tillegg trekker de frem Line Flem Høst i Laser Radial-klassen som en som bør være medaljekandidat.
– Hun har en tredjeplass fra VM i fjor, så det sier sitt. Hun er en veldig sterk kandidat, spår Bue.
Eriksen legger til at hun ikke er favoritt, men det mener han taler til hennes fordel.
– Det er en klar fordel for henne. Får hun forholdene hun liker (mye vind journ.anm) så er det ikke mange som kan slå henne, påpeker Eriksen.
Få idretter er mer preget av forhold enn seiling. Men Eriksen og Bue mener at de beste som regel havner der at de utnytter forholdene til sin fordel.
– De beste gjør det som regel best. Det er noe med det uttrykket «de beste har flaks med forholdene», sier kommentatorduoen.
Men Eriksen mener forholdene kan spille inn i Tokyo. Han sammenligner de med forholdene i OL i Seoul i 1988.
– I Rio var det veldig forutsigbart, men her ligger det an til å bli veldig uforutsigbare forhold, men det er mange av våre seilere godt forberedt på, mener Eriksen.

Se OL-favorittens spektakulære hopp

Av herrene tror Bue at Herman Tomasgaard den største medaljekandidaten.
– Herman tok bronse i prøve-OL i Laser-klassen, så han må nevnes som en medaljekandidat i Tokyo også, mener 27-åringen.

Satset hardt over lang tid

Kommentatorduoen tror ikke det er tilfeldig at det er så mange sterke norske kort med i årets OL, for seile-Norge har hatt vind i seilene over lang tid.
– Det har blitt satset hardt i lang tid, og seileforbundet har gjort mye for å bedre toppidretten innen seiling i Norge, forklarer 40-år gamle Eriksen.
Bue, som kom med til OL i Rio, forteller at mange av de som er med i år - var nære å komme med for fem år siden.
– Flere prøvde da, men kom akkurat ikke med. Slik er det faktisk i år også, så det gror godt også bak de som er med til Tokyo, forteller Bue som ga seg som seiler etter fjorårets sesong.
Tokyo 2020
Se OL oppsummert – 100 magiske øyeblikk
09/08/2021 PÅ 09:47
Tokyo 2020
Våre største tabber i Tokyo: Forsov seg til Warholm
08/08/2021 PÅ 13:25