Sondre Nordstad Moen er i særklasse Norges raskeste mann over 42 kilometer. Hans personlige rekord satte han i Fukuoka i Japan tilbake i 2017. 02:05:48. Siden den gang har tiden gått oppover. Høsten 2020 klokket han inn på 2:09:01 i London.
Han har enda håpet om at han kan slå sin egen rekord, men har reflektert rundt hvordan motivasjonen vil være hvis han innser at det aldri går.
Tokyo 2020
Skogbranner herjer i hjemlandet: Greske OL-helter donerer medaljegave
09/08/2021 PÅ 10:05
– Jeg tror det er tøft når man innser at man ikke klarer å slå seg selv lenger. Når man ser at man ikke kommer opp på sitt eget beste nivå, reflektererte Moen i et intervju med Discovery fra 2019.
Han har derfor tenkt på hvordan han skal motivere seg når den dagen kommer.
– Hvis jeg får 4-5 løp som er omtrent like bra, eller litt dårligere så tror jeg det fortsatt gir meg litt å løpe, men man må vurdere hvor man er på rankingen, og at det gir mestringsfølelse og glede, sier Moen.

Her møtes far og sønn for første gang etter OL-gullet

Tatt grep før OL

Inn mot den forsinkede OL-sesongen har Nordstad Moen tatt grep. Han har gått fra å være en ensom ulv, til å etablere et eget team. Der har han fått med seg blant andre sportslig ansvarlig Kristian Ulriksen og trener Renato Canova, som har jobbet med Nordstad Moen over flere år.
Inn mot OL reiste Moen til Italia med sin italienske trener for å tilvenne seg OL-varmen. For hos vertsnasjonen ligger temperaturen rundt 30 grader, i tillegg til en veldig høy luftfuktighet.
I Italia trente Nordstad Moen vekselvis i høyden og lavlandet, med fokus på en balansegang i treningen.
– Du må tørre å «gønne på» i treningen. Men du må også unngå å gjøre tingene som gjør at du vipper over totalt. Den balansen har jeg funnet. Jeg måtte bare trene på å gjøre det bra i varmen, og så gjøre et taktisk bra løp i OL, sier Moen til Discovery.

Rørt Gjert: – Han kommer aldri til å slå Jakob igjen

Tror på medalje

Han er klar for sitt andre OL. Han var med i Rio tilbake i 2016, og den da 25-år gamle løperen endte på 19. plass, rett over fire minutter bak medalje.
Vinneren i Rio er også favoritt på startstreken i Tokyo. Eliud Kipchoge har verdensrekorden på maraton på 2:01:39 fra Berlin i 2018. Tidenes beste, mener Nordstad Moen.
– Han har verdensrekorden, og har vunnet tretten av fjorten maraton. Han er den største, sier Nordstad Moen.
30-åringen fra Trondheim tror ikke han kan vinne maratonet i Tokyo, men drømmesenarioet der han tar sølv har han tenkt mye på.
– I drømmeløpet mitt ligger jeg i tetgruppen med syv-åtte andre. Etter 27-28 kilometer setter en av de afrikanske løperne inn et kraftig rykk som jeg ikke evner å bli med på. Tre-fire drar av gårde, deriblant Kipchoge. Jeg forblir med resten i den opprinnelige gruppa. Her ligger jeg bak og sparer krefter.

Kastet ut av OL etter skandalescener: – Blir bare trist og lei meg

Nordstad Moen ser drømmende ut i rommet mens han skildrer løpet, smilet kommer mer og mer frem.
– Etter 35-36 kilometer rykker Kipchoge fra tetgruppa, og de resterende går på en smell. Det samme gjør de i min gruppe. De siste tre-fire kilometerne henter jeg restene av frontgruppa til Kipchoge, og kommer i mål til andre plass, bak Kipchoge, og sølvet er mitt. Det er drømmescenariet mitt, sier Nordstad Moen smilende.
Han mener selv at det er en styrke at han innser at gullet ikke er innen rekkevidde.
– Jeg kan ta medalje, fordi at de som går etter gullet enten går over terskel, eller ikke tar til seg nok næring eller vann, sier det norske maraton-håpet.
Tokyo 2020
Se OL oppsummert – 100 magiske øyeblikk
09/08/2021 PÅ 09:47
Tokyo 2020
Våre største tabber i Tokyo: Forsov seg til Warholm
08/08/2021 PÅ 13:25