Populære sporter
All sport
Vis alt

Nesten bare mannlige medaljevinnere: – Det er en tydelig slagside

Vegard Kjøllmoen Steien

Oppdatert 08/08/2021 klokken 15:28 GMT+2

Norge sikret seg åtte medaljer under lekene i Tokyo, men hele sju av medaljene var det mennene som sørget for.

Toppidrettssjef Tore Øvrebø

Foto: NTB

– Jeg opplever at vi har vært gjennom 16 dager med fantastiske prestasjoner av de norske utøverne. Vi har gull i både triatlon, friidrett og sandvolleyball. Vi tar medalje i roing, seiling og håndball, sier toppidrettssjef Tore Øvrebø på lekenes siste dag, søndag 8. august.
Målet var åtte medaljer, og åtte medaljer ble det. Dermed nådde Norge den store målsettingen før mesterskapet, og Tokyo 2021 har vært et langt mer suksessfult OL enn for fem år siden i Rio. Da ble det null gull, null sølv og fire bronsemedaljer.
De aller fleste medaljene gikk til mannlige utøvere.
– Det er en tydelig slagside rundt hvem som plukker flest medaljer. Nå var det en stor og omfattende kvinnesatsning som tok medalje her i dag. En del av de andre idrettene representerer mange ferre jenter. Antallet jenter som er engasjert i toppidrettsarbeidet med ambisjoner, er ikke så skjeivt som det kanskje kan se ut.
For bare én av de åtte medaljene ble tatt av kvinner. Den sikret håndballjentene i dag. Resten sørget Karsten Warholm, Jakob Ingebrigtsen, Hermann Tomasgaard, Anders Mol og Christian Sørum, Kristian Blummenfelt, Kjetil Borch og Eivind Henriksen
– Vi erkjenner denne problemstillingen, og her er vi ikke gode nok. Jeg kan også si at når vi fikk de nye idrettspolitiske dokumentene «idretten vil og idretten skal», og når olympiatoppen utviklet sin strategiplan, så var flere jentemedaljer et viktig punkt der, forteller toppidrettssjefen.
Men selv om det ikke ble flust av medaljer på de norske kvinnene, var det flere som var nære en plass helt der oppe.
– Det er mye som er ugjort, samtidig har vi gjort en god del i idretter som har løftet seg. Vi hadde 4. plasser i skyting med Jeanette. Det er en idrett som har løftet seg både på guttesiden og på jentesiden. Det samme har skjedd i seiling, som var nær medalje og har prestert på høyt nivå i flere år, forklarer Øvrebø, som trekker frem et resultat fra OLs siste dag som et godt tegn for fremtiden:
– I friidrett er det mye god jentesatsing, men som dessverre ikke gjør seg utslagsgivende i medaljer. Sykkel hadde vi 5. plass i dag, mens det var ingen rangering og vi hadde ingen som deltok for fem år siden. Før vi dro, var Norge rangert som nummer tolv i verden på kvinnesiden. Det er et gigantisk løft, men det gir ikke medaljer. Det tar tid å komme dit,
Gjør som 3 millioner brukere på appen
Hold deg oppdatert på siste nytt, resultater og livesport
Last ned
Del denne artikkelen
Reklame
Reklame