OL 2024: Dette er Norges medaljehåp i Paris

Vegard Kjøllmoen Steien

Publisert 17/04/2024 klokken 17:41 GMT+2

Lekene i Paris nærmer seg med stormskritt. Norge går inn i mesterskapet med det samme målet som for tre år siden, men sjelden har nasjonen hatt bedre muligheter før et sommer-OL.

Løftet seg kraftig etter Rio-OL: – Jobbet intenst i mange år

  • OL i Paris ser du på TVNorge og den nye strømmetjenesten Max (lanseres 21. mai).
Det har skjedd mye med norsk sommeridrett de siste årene. I Rio i 2016 ble medaljefangsten laber. Den gang dro Norge hjem med kun fire bronsemedaljer.
Tokyo-OL ble en kraftig oppsving. Da ble det fire gull, to sølv og to bronsemedaljer.
Mye ligger til rette for at fangsten skal bli enda større i år, men toppidrettssjef Tore Øvrebø la onsdag fram det samme målet som de hadde før Tokyo.
Nok en gang er målet åtte medaljer.
– Det er nok en del som gjør det bra og kvalifiserer seg, men som ikke nødvendigvis er på medaljenivå. Selv om troppen er bredere og det er flere idretter, må vi ha veldig respekt for det siste trinnet som fører til medalje, sier Øvrebø til Discovery.
Det er det samme som tallknuserne i Gracenote Nielsen har regnet seg fram til. De tror at Norge tar med seg fire gull, to sølv og to bronsemedaljer, som i så fall vil være en kopi av lekene i Japan.
Selv om både Gracenote Nielsen og Olympiatoppen har landet på åtte medaljer, er det liten tvil om at Norge kan ta langt flere dersom flere utøvere får maksimal uttelling i den franske hovedstaden.
Nedenfor kan du se en oversikt over Norges største gull- og medaljesjanser.
Olympiatoppen har fremdeles ikke tatt ut noen utøvere. Uttakene vil finne sted 14. mai, 4. juni og 3. juli.

Banesykling

Anita Yvonne Stenberg: Omnium – medaljekandidat
Den norske banesyklisten seiler fram som en klar medaljekandidat i omnium.
31-åringen fra Drammen ble europamester på samme øvelse i 2023. Konkurransen er riktignok tøffere i OL, men hun har kun to navn foran seg på verdensrankingen. Jennifer Valente og Yumi Kajihara er de to eneste rytterne som har mer rankingpoeng enn Stenberg i omnium.
Dersom 31-åringen har dagen, vil resten av feltet få en tøff oppgave med å stoppe Stenberg.
– Mye rart kan skje i omnium. Du må få til en ok+ prestasjon i alle fire delene for å ha medaljesjanser. Det skal ikke mer til enn at de aller største favorittene feiler én gang hver. Hvis de bommer på en øvelse og Stenberg treffer på alle fire, så kan vi plutselig snakke om gull. Det skal en del til for at det skjer, men en god medaljekandidat er hun allikevel, sier Discovery-kommentator Theis Magelssen.
picture

Anita Yvonne Stenberg.

Foto: Getty Images

Boksing

Det starter å bli lenge siden Norge i det hele tatt hadde med noen boksere i OL, men i år er det to stykker som har kvalifisert seg.
Etter en imponerende kvalifisering i mars, seiler begge utøverne opp som pallkandidater i sine vektklasser.
Sunniva Hofstad: 75 kg – medaljekandidat
For 100 år siden tok Otto von Porat det som enn så lenge står som Norges eneste OL-gull i boksing. Også den gang fant lekene sted i Paris, og nå er det nye muligheter for edelt metall.
Sunniva Hofstad er bare 19 år, men er i ferd med å slå gjennom for fullt. Hun ble den første norske kvinnelige bokseren til å kvalifisere seg til OL i mars. Da slo hun den rutinerte svenske Love Holgersson på teknisk knockout, som på sin side tok seg til en kvartfinale i Tokyo-OL.
Nå går hun inn i sitt første mesterskap med troen på gull.
– Når jeg først har kvalifisert meg til OL, så har jeg alle muligheter. Alle er i toppen og alt kan skje, så jeg kommer til å gå inn i hver eneste kamp med mål om seier. Jeg har troen på at det kan gå hele veien, sa hun til Discovery tidligere i år.
picture

Sunniva Hofstad er den første norske kvinnen som har kvalifisert seg til OL.

Foto: NTB

Omar Shiha: +92 kg – medaljekandidat
Som om det ikke var nok med én bokser, stiller Norge også med en utøver på herresiden.
Omar Shiha kvalifiserte seg i samme turnering som Sunniva Hofstad, og også han har store ambisjoner før mesterskapet.
Han blir den første norske herrebokseren til å delta i mesterskapet siden Jørn Johnsen i 1996. Shiah konkurrerer i den tyngste klassen (92 kg+), og dersom han har flaks med trekningen, kan 25-åringen gå langt i mesterskapet.

Bryting

Grace Bullen: 62 kg – medaljekandidat
27-åringen står enn så lenge som den eneste norske bryteren som har kvalifisert seg til OL.
Hun sikret seg en OL-billett da hun tok bronse i VM i 2023. Derfor er det heller ikke overraskende at hun nå seiler opp som en mulig medaljevinner i Paris.
Bullen har vært i verdenstoppen i bryting lenge, og i 2022 tok hun VM-sølv. Tidligere i år stakk hun også av med EM-gullet etter en jevn kamp mot tyske Luisa Helga Gerda.
picture

Grace Bullen.

Foto: Getty Images

Friidrett

Karsten Warholm: 400 meter hekk – gullkandidat
Hekkeløperen fra Ulsteinvik er regjerende OL-mester fra Tokyo. Der satte han en verdensrekord som fortsatt står den dag i dag. 45,94 er tiden som ingen har klart å slå siden.
Warholm viste også storform i VM i 2023. Han tok et oppskriftmessig gull, ganske overlegent foran Kyron McMaster og Rai Benjamin.
Ikke overraskende seiler 28-åringen nok en gang opp som en soleklar gullfavoritt.
picture

Karsten Warholm satte ny verdensrekord i Tokyo-OL.

Foto: Getty Images

Jakob Ingebrigtsen: 1500- og 5000 meter – gullkandidat
23-åringen fra Sandnes har lagt bak seg nok en fantastisk sesong. Han sikret seg VM-gullet på 5000 meter i Budapest, men måtte ta til takke med sølv på 1500 meter etter å ha slitt med sykdom samme dag.
Ingebrigtsen har også gode minner fra OL. For tre år siden tok han gullet på 1500 meter. Han er utvilsomt en gullkandidat på begge øvelsene når turen nå går til Paris.
picture

Jakob Ingebrigtsen.

Foto: Getty Images

Narve Gilje Nordås: 1500 meter – medaljekandidat
Nordås fikk sitt store gjennombrudd internasjonalt i fjor. 25-åringen fra Voll imponerte alle da han løp inn til en bronsemedalje i VM, kun slått av Josh Kerr og landsmann Jakob Ingebrigtsen.
Tiden var 3.29,96, som også var ny bestenotering for Nordås. Han senket sin personlige rekord med nesten sju sekunder, og 25-åringen ble den andre nordmannen som løp under 3.30 på 1500 meter.
Fortsetter utviklingen, kan han nok en gang være med å kjempe om de aller gjeveste plasseringene på distansen i Paris.
picture

Narve Gilje Nordås overrasket de fleste med bronsemedaljen i VM.

Foto: Getty Images

Håvard Bentdal Ingvaldsen: 400 meter – medaljekandidat
21-åringen er ikke blant favorittene til å stikke av med en medalje, men viste en voldsom progresjon i fjor.
Ingvaldsen ble det store gjennombruddet på 400 meter, og han tronet det hele med å ta seg til finalen i VM. Der ble han nummer seks, men vant forsøksheatet sitt med tiden 44.39. Det var ny norsk rekord på disiplinen.
Kometen skal ikke skrelle av mange hundredeler før han er en reell kandidat til å kjempe om medalje i den franske hovedstaden i sommer, selv om han per nå må leve med stempelet som en outsider.
picture

Håvard Bentdal Ingvaldsen fikk sitt gjennombrudd i fjor.

Foto: Getty Images

Golf

Viktor Hovland – gullkandidat
Den norske stjernegolferen har trøblet i innledningen av årets sesong, og i The Masters misset han cuten for første gang siden Scottish Open i 2022.
I fjor leverte derimot Ekeberg-gutten bunnsolid. Hovland etablerte seg som en av verdens beste mannlige golfspillere, og han vant blant annet FedEx-cupen sammenlagt.
Dersom Hovland finner tilbake til fjorårets form, vil han være med å kjempe om gullmedaljen i Paris. Han deltok også i Tokyo-OL for tre år siden. Da ble han nummer 14, seks slag bak vinneren Xander Schauffele.
picture

Viktor Hovland vant FedEx-cupen sammenlagt i 2023.

Foto: Getty Images

Håndball

Håndballjentene – gullkandidat
En gjeng som utvilsomt er revansjelystne etter fjorårets VM. De norske håndballjentene leverte et solid mesterskap, men tapte knepent med tre mål mot Frankrike i finalen.
Et OL-gull er nok sterkt ønsket blant Thorir Hergeirsson og resten av landslaget, for det begynner å bli en stund siden de norske håndballjentene gikk til topps. I Tokyo måtte de ta til takke med bronse. Det samme måtte de i Rio i 2016.
Trolig blir Frankrike Norges største utfordrer også i dette mesterskapet.
I gruppespillet skal de norske håndballjentene bryne seg på følgende lag:
  • Tyskland
  • Slovenia
  • Danmark
  • Sør-Korea
  • Sverige

picture

Nora Mørk.

Foto: NTB

Håndballguttene – medaljekandidat
Håndballguttene hadde et skuffende EM i vinter der de til slutt ble nummer ni.  Misnøyen var stor etter blant annet uavgjort mot Færøyene, men fikk seg en stor opptur i OL-kvalifiseringen. Norge slo både Portugal, Ungarn og Tunisia, og sikret seg dermed en billett til mesterskapet.
Dersom alt klaffer for Jonas Willes menn, er det ikke umulig at Norge kan være med å kjempe om en medalje. Konkurransen er derimot knalltøff. Allerede i gruppespillet møter de Danmark og Frankrike, men har gode muligheter til å ta seg til en kvartfinale, ettersom de fire beste lagene fra hver gruppe går videre.
Dette er herrenes motstandere:
  • Ungarn
  • Egypt
  • Argentina
  • Danmark
  • Frankrike
picture

Landslagstrener Jonas Wille.

Foto: NTB

Sandvolleyball

Anders Mol og Christian Sørum – gullkandidat
Sandvolleyballduoen er ranket som nummer én i verden, og er også regjerende olympiske mestre.
I 2023 leverte duoen dog varierende resultater. I tillegg er Mol for øyeblikket skadet, og det gjør at gullhåpene går glipp av viktige oppkjøringsturneringer før lekene i Paris.
Konkurransen har også blitt tøffere de siste årene. En rekke nasjoner har et mål om å skyve den norske duoen ned fra toppen.
– Konkurransen har aldri vært større og feltet har aldri vært sterkere enn nå. Vi har veldig, veldig sterke konkurrenter, spesielt i Sverige som kommer med et helt nytt spill. Det er også Tsjekkia, USA, Nederland, Polen, Tyskland og Brasil. Feltet har aldri vært sterkere, og det er veldig gledelig å se at sporten utvikler seg, sa Anders Mol til Discovery under Idrettsgallaen.
Likevel er det liten tvil om at Anders Mol og Christian Sørum kan stikke av med gullet nok en gang dersom de finner tilbake formen i tide.
picture

Anders Mol og Christian Sørum.

Foto: NTB

Seiling

Hermann Tomasgaard: ICLA7 (laser) – medaljekandidat
Tomasgaard skal nå forsøke å forsvare en medalje fra Tokyo. Det kan fort bli det siste han gjør i olympisk sammenheng.
– Det er vanskelig økonomisk. Jeg skal ikke legge skjul på det. Det er litt kjedelig å være oppe i 30-årene og ikke kunne kjøpe noe, så nå er det greit å avslutte karrieren, sa 30-åringen til Discovery tidligere i år.
Nå har han planer å avslutte karrieren med en smell. Tomasgaard legger ikke skjul på at han ønsker å ta nok en medalje, og gjerne med høyere valør.
– Seiling er en utendørsidrett, og det er mye som spiller inn, men jeg skal være med i kampen og se hva det blir til slutt, fortsatte Tomasgaard.
Han er rangert som nummer fire i sin klasse på den olympiske rankingen, og tidligere i år sikret han seg sølv i VM.
picture

Hermann Tomasgaard stakk av med bronsen i Tokyo.

Foto: Getty Images

Mina Mobekk: IQ Foil (brettseiler) – medaljekandidat
Den norske vindsurferen har allerede slått gjennom internasjonalt. I fjor vant hun EM-gull i øvelsen, som er på OL-programmet for første gang i år. I april tok hun også en suveren seier i verdenscupåpningen.
Mobekk er nå rangert som nummer fire i klassen hennes, og har gjort store byks på verdensrankingen allerede i 2024. Seiler absolutt fram som en potensiell norsk medaljevinner i Paris.
Helene Næss og Marie Rønningen: 49erFX (skiff) – gullkandidat
Seileduoen vant EM i 49erFX i november, og sikret med det en billett til OL. For øyeblikket er Næss og Rønningen rangert som nummer tre i verden, og de er regnet som en reell utfordrer til å ta gullet i Paris.
De åpnet verdenscupsesongen med en 2. plass, kun ett poeng bak seieren. Da ledet de klart, men mistet seieren på siste seilas.
Næss og Rønningen var også med i Tokyo. Da endte de på en 7. plass, men denne gangen har de langt større ambisjoner.
– Per nå vil jeg si at gullsjansene i OL er ganske høye, sa Næss til NRK da EM-seieren var sikret.
picture

Helene Næss og Marie Rønningen.

Foto: Getty Images

Skyting

Skyting er uten tvil en marginal sport, noe som Tokyo-OL for tre år siden var et synlig bevis på. Da var det i all hovedsak stang ut for det norske laget, som noe overraskende måtte dra hjem uten medaljer.
Likevel er det trolig idretten der Norge har flest muligheter til medaljer, selv om det ikke er fokuset internt i forbundet.
– Vi har ikke resultatmål i skytterlandslaget, og vi vil heller ikke ha det i OL. Vi jobber bare for å bli bedre hver dag. Fokuset er at vi skal utvikle oss, og så skal vi trives sammen. Da er vi motiverte til enhver tid. Sporten er så marginal at vi må ta det vi får, men vi har tenkt til å gi alt i Paris, sier sportssjef i Skytterforbundet, Tor Idar Aune, til Discovery.
Jeanette Hegg Duestad: 50 meter match og 10 meter luftrifle – gullkandidat
Den norske kvinnen er rangert som verdens beste skytter på øvelsen 50 meter match, som også er en OL-øvelse. I verdenscupfinalen i Doha i fjor gikk hun til topps på samme øvelse.
Duestad ble også nummer tre på 10 meter luftrifle i verdenscupfinalen, og er også en reell utfordrer til medalje på denne øvelsen også.
I 2021 satte hun ny olympisk rekord i kvalifiseringen, men måtte ta til takke med den sure 4. plassen i finalen. Nå er det nye muligheter, og 25-åringen fra Tønsberg kan ta storeslem i mesterskapet.
For Jeanette Hegg Duestad er også en sterk kandidat til å sikre et gull i mixed lag på 10 meter luftrifle. Dermed har hun mulighet til å ta med seg totalt tre gullmedaljer fra Paris. Men igjen, sporten er marginal.
picture

Jeanette Hegg Duestad under 50m rifle helmatch i Tokyo OL. Foto: Heiko Junge / NTB

Foto: NTB

Jenny Stene: 50 meter match og 10 meter luftrifle – gullkandidat
Stene havnet på plassen bak Hegg Duestad i verdenscupfinalen, og hun stakk også av med seier i europalekene på 50 meter match.
Når Stene er i toppform, er hun en av verdens beste på 50 meter match. Dermed kan skytteren utfordre blant annet landslagsvenninne Jeanette Hegg Duestad dersom alt klaffer inn mot mesterskapet.
26-åringen fra Lørenskog var også med i Tokyo-OL. Der ble hun nummer 19 på 10 meter luftrifle og 12 på 50 meter match.
picture

Jenny Stene.

Foto: NTB


Jon-Hermann Hegg: 50 meter match og 10 meter luftrifle – gullkandidat
Norges sterkeste kort på herresiden. Hegg er best på 50 meter match, men utviklet seg veldig på 10 meter de siste årene.
25-åringen står med ett VM-gull, tre seire i verdenscupen og tre triumfer i ISSF Grand Prix. Han er rangert som nummer to på 50 meter match.
Jon-Hermann Hegg er en reell finalekandidat i alle tre øvelsene.
picture

Jon-Hermann Hegg.

Foto: NTB

Henrik Larsen: 50 meter match og 10 meter luftrifle – medaljekandidat
Norge har foreløpig bare én kvoteplass på herresiden, men mulighetene er gode for at de sikrer seg en til.
Dersom Norge sikrer seg en kvoteplass til, og den plassen går til Larsen, er han en reell finalekandidat på både 50 meter match og 10 meter luftrifle.
Han er Norges best rangerte på 10 meter.
picture

Henrik Larsen.

Foto: NTB

Mixed team ti meter luftrifle – gullkandidat
I Tokyo gikk det galt for Norge i mixed-klassen. De to norske lagene havnet på henholdsvis 9.- og 10. plass, og var de to lagene som akkurat gikk glipp av en finaleplass.
Nå jakter de derimot revansje, og Jeanette Hegg Duestad og Jon-Hermann Hegg har allerede vist seg som et sterkt kort. Det er sannsynlig at duoen også blir et lag i OL.
Den norske duoen vant OL-kvalifiseringen i Rio denne uken etter en mesterlig opphenting mot Frankrike i finalen, og er på papiret blant de sterkeste lagene.
Norge kan også få muligheten til å stille to lag dersom Norge sikrer seg en kvoteplass til på herresiden.
Erik Watndal: Skeet (leirdueskyting) – medaljekandidat
«Superveteranen» er i posisjon til å ta Norges kvoteplass i leirdueskyting. 44 år gamle Watndal, som til daglig jobber som elektriker, viste i fjor at han var sterk. Han er en reell finalekandidat, og var den eneste i verden som var i både EM- og VM-finalen i fjor.
picture

Erik Watndal.

Foto: Getty Images

Sykkel

Tobias Foss: Tempetappe – medaljekandidat
Det er vanskelig å komme utenom Tobias Foss på tempoen. Han har tidligere vist at han kan hamle opp med verdens beste ryttere på tempo.
I 2022 sjokkerte han verdenseliten ved å ta VM-gullet i Wollongong. Det forbløffet de nærmeste konkurrentene.
– Hææææ? Foss?! utbrøt Remco Evnepoel da han fikk vite hvem som vant.
Kanskje er det duket for en ny sensasjonell prestasjon av Foss, som likevel må regnes å være en outsider. Han viste i alle fall god form da han tok sin første internasjonale seier i et landeveisritt i april.
– Landeveisrittet tror jeg ikke er helt hans løype, men han sykler i år med OL som et stort mål. Er han i form til tempoen, er han i god form generelt også. Da kan det godt hende at han gjør et godt landeveisritt, men jeg tror det skal mye til for medalje der. Topp ti er kanskje det han kan håpe på, sier Discoverys sykkelkommentator Theis Magelssen.
– På tempo er han en outsider med tanke på hans VM-historikk. Dersom løypa er småteknisk med rullende terreng, kan det passe han veldig bra. Han kan være konkurransedyktig i OL, gitt at sesongen hans endelig blir stabil, fortsetter han.

picture

Tobias Foss sikret seg gullet på VM-tempoen i 2022.

Foto: Getty Images

Taekwondo

Richard Ordemann – gullkandidat
Taekwondoutøveren sikret seg en OL-billett tidligere i mars, og nå går han for gull i Frankrike.
Ordemann ble nummer fem i Tokyo-OL, men siden den gang har han byttet vektklasse. Nå skal han konkurrere i tungvektsklassen (80+). Grepet har gjort at han nærmest har virket uslåelig, og ifølge han selv har han gode muligheter til å gå helt til topps.
– Jeg holder på med det her kun for å få den medaljen, så det hadde vært tullete å si noe annet enn at jeg går for gull. Det er absolutt realistisk, sa han til Discovery etter at han hadde sikret OL-billetten.

picture

Richard Ordemann (i blått) ble nummer fem i Tokyo-OL. Denne gangen har han langt høyere ambisjoner.

Foto: Getty Images

Tennis

Casper Ruud: Single – gullkandidat
Paris er den perfekte OL-byen for Casper Ruud. Det norske tennisesset har levert fantastiske resultater i Roland-Garros de siste årene. Han har nådd finalen to år på rad, men måtte se seg slått i begge.
I år skal det samme anlegget benyttes i OL. På grusen seiler Ruud opp som en potensiell vinner dersom han treffer på formen.
Formen er i alle fall god for øyeblikket. Tennisesset fra Snarøya har hatt et svært godt 2024, selv om titlene enn så lenge har uteblitt. Han har vært i tre finaler, senest i Masters 1000-turneringen i Monte Carlo.
picture

Novak Djokovic og Casper Ruud etter fjorårets finale i Roland-Garros-

Foto: Getty Images

Triatlon

Kristian Blummenfelt – gullkandidat
Nordmannen er regjerende olympisk mester. Han ble bare nummer ni i prøve-OL i fjor, men har likevel bevist at toppnivået kan bety gull.
Blummenfelt hadde historisk gode testresultater etter fjorårssesongen. I løpet av ett minutt med løping, tok han opp syv liter oksygen, noe som er tre ganger mer enn et gjennomsnittsmenneske klarer.
Med de lungene er det umulig å si noe annet enn at han skal være helt der oppe når det virkelig gjelder.

picture

Kristian Blummenfelt tok gull i Tokyo-OL.

Foto: NTB


Vektløfting

Solfrid Koanda: 81 kg – gullkandidat
Tok et suverent VM-gull i støt i 2023, hele 18 kilo foran nærmeste konkurrent. Hun feilet derimot på alle forsøkene i rykk.
I EM tidligere i år var hun derimot suveren i både rykk, støt og sammenlagt, og sikret seg med det tre gull. I tillegg forbedret hun egne nordiske rekorder i både rykk, støt og sammenlagt.
Koanda sikret seg nylig tre gull i verdenscupen i Thailand. Samtlige konkurranser foregikk i 87-kilosklassen, men det er ikke en klasse i OL. Nå skal hun ned til 81-kilosklassen.
Likevel taler resultatene for seg selv, og 25-åringen fra Grimstad blir et spennende gullkort å følge i Paris. I OL er hun derimot avhengig av å få det til i både rykk og støt, ettersom det kun deles ut medaljer for sammenlagtsresultatet.
picture

Solfrid Koanda.

Foto: Getty Images


Gjør som 3 millioner brukere på appen
Hold deg oppdatert på siste nytt, resultater og livesport
Last ned
Del denne artikkelen
Reklame
Reklame