Med 100 dager igjen til OL i Tokyo passert, er ikke start sent i juli langt unna. Da er det på tide å ta en kikk på Norges største OL-håp, samtidig som man gir dem en vurdering. Discovery har tatt en prat med vår egen Jørn Sundby. Han følger alle grenene og kvalifiseringene tett.
I denne oversikten har Discovery foreløpig presentert reelle kandidater til topp 10-håp Norge reiser til OL med. Ikke alle er kvalifiserte per nå, mens andre kan dukke opp i nye oppdateringer av denne saken inn mot OL.
Olympic Games 2020
Olympiatoppen følger IOCs vaksinespor foran Tokyo-lekene
I GÅR PÅ 12:36
Denne saken vil altså oppdateres og endres på flere ganger før OL i Tokyo går av stabelen i juli, slik at vurderingene står i stil med nylige resultater. Utøverne er denne gang vurdert per 14. april 2021.
For å gjøre det enkelt, har vi satt opp fire kategorier for våre norske håp. Utøverne er fortløpende vurdert inn i følgende kategorier:
  • Gullfavoritt
  • Medaljekandidat
  • Medalje-outsider
  • Topp 10-håp
Saken fortsetter under videoen.

Analyserer OL-gruppene: – Skapt store forventninger

Bryting

Stig André Berge (gresk-romersk 60 kg) - medalje-outsider
Bronsevinner fra Rio som har kniven på strupen for å kvalifisere til sin fjerde deltagelse i OL. PS: Ikke kvalifisert. Må klare topp 2 i Sofia-kvalifiseringen i mai for å Tokyo. Nåløyet er trangt for å komme seg dit, men hvis han først kommer seg med så veien til å bryte om medaljer ganske kort. Norge har alltid med brytere i OL. Det ville vært en kjempenedtur om man ikke skulle fått med noen brytere denne gangen.
Grace Bullen (fristil, 57 kg) - medalje-outsider
I likhet med Berge, har Bullen kniven på strupen. Skulle hun klare topp 2 i Sofia, vil hun bli den andre norske kvinnen som deltar i bryting i OL. Kommer hun seg først til Tokyo så kan det meste skje.

Friidrett

Karsten Warholm (400m hekk) - gullfavoritt
Best rangert i verden og med to strake VM-gull reiser han til Tokyo som klar gullfavoritt. Warholm er den største gullkandidaten vi nordmenn har i sommer. Det er bare å stille klokka til 05.20 tirsdag 3.august!
Jakob Ingebrigtsen (1500m) - medaljekandidat
Med den framgangen 20-åringen viser så er det svært få begrensninger for Ingebrigtsen. Gull er absolutt mulig, men Cheruiyot er fortsatt mannen å slå. 1500 meter er en sårbar øvelse, med små marginer hele veien fra forsøk til finale.
Filip Ingebrigtsen (1500m) - medaljekandidat
Han har medaljer fra VM og EM på 1500m, men han har samtidig vært hakket bak Jakob det siste året. Må finne seg i at lillebror er hakket hvassere akkurat nå.
Henrik Ingebrigtsen (1500m, 5000m) - topp 10-håp
Med noen skader og litt dårlig flyt må han få løpt litt før OL. Han er inne på rankingen på 5000m per nå. Mangler litt av den siste farten som er nødvendig på 1500m. På 5000 er det et stykke opp til medaljene.
Amalie Iuel (400m hekk) - topp 10-håp
Ble slått ut i forsøket i Rio i 2016, og det bør hun klare å komme seg forbi nå. Det tøffe her blir å komme fra semifinalen og inn til finalen. Jeg vil tro hun kan havne så vidt i finalen, eller rett utenfor. Topp 10 bør være et greit mål.
Ola Stunes Isene (diskos) - medalje-outsider
Kaster langt nede på Østfolds jorder om dagen, men han har ikke vært helt oppe i topp 3-sjiktet i konkurranser ennå. Med full klaff i finalen, er det muligheter til å snike til seg en medalje i Tokyo.
Sondre Nordstad Moen (maraton) - topp 10-håp
Ble nummer 19 i Rio i maraton, og da var det et par minutter opp til en topp 10-plassering. Det går unna med de aller beste i Maraton-feltet. Topp 10 bør være et realistisk mål.
Sondre Guttormsen (stav) - topp 10-håp
Medaljene er han et stykke unna. Han har hoppet 5,80, og selv med gode muligheter for forbedring utover sesongen så må han fort opp på 6 meter for å ta medalje i en øvelse med skyhøyt nivå for tiden.
Håvard Haukenes (50km kappgang) - medalje-outsider
Det er en brutal øvelse han skal ut i. Han ble nummer 7 i Rio og trener fortsatt bra. Topp 10 bør han kunne klare, og til og med medalje skal han kunne klare på en perfekt dag.
Hedda Hynne (800m) - topp 10-håp
Hynne forbedret seg masse i fjor, men det er tight å komme seg til en finale. Hun skal dog kunne klare det, for hun hadde noen av de beste tidene i Europa i fjor. Medalje kan bli tøft.
Karoline Bjerkeli Grøvdal (5000m, 10 000m) - topp 10-håp
Dropper hinder og satser på 5000 og 10 000. Et stykke opp til de aller beste, med sterke etiopiere i spissen. Ble nummer 7 i Rio, kan håpe på det samme nå med maks klaff.
Martin Roe (10-kamp) - topp 10-håp
Medalje blir tøft her. Med litt klaff så bør det være mulig å være blant de øverste ti.
Eivind Henriksen (slegge) - medalje-outsider
Litt samme kategori som Ola Stunes Isene. Kommer han seg til finalen og treffer bra, så er medaljemulighetene absolutt til stede.
Marcus Thomsen (kule) - topp 10-håp
Finalen bør være et mål i kule for Thomsen. Også her blir det nok for langt til medalje, men finaleplass (12 beste) vil være bra.
Saken fortsetter under videoen.

Har prøvd å snu pandemien til sin fordel: – Vi skal takle dette best

Golf

Viktor Hovland - medalje-outsider
Det er begrenset med plasser per nasjon, og det er mange gode amerikanere som dermed ikke får vært med. Medalje er det gode muligheter for med en Hovland i toppform.
Marianne Skarpnord - topp 10-håp
Har falt litt på den olympiske golf-rankingen i det siste. Skal ha muligheter til å komme seg blant de ti beste i Tokyo.

Håndball

Håndballjentene - gullfavoritt
Nest største gullkandidat etter Warholm. Her er vi vant med høye forventninger, og selv om det var litt skummelt i kvaliken, så har de mye å revansjere i OL etter semifinaletapet for Russland i 2016.
Håndballgutta - medaljekandidat
Har tatt medalje i flere av de siste mesterskapene, men røk i kvartfinalen i VM sist. Små marginer som skiller gull fra gråstein her.

Padling

I Rio 2016 var Norge uten deltagere i idretten der Knut Holmann sanket fem gull fra 1996 til 2012. Og padlerne har kniven på strupen også i år – siste sjanse til å kvalifisere seg er i mai måned.
Lars Magne Ullvang (K1- 1000 meter) - topp 10-håp
Vant det nasjonale uttaket i Portugal nylig og er trolig vårt fremste håp med tanke på en OL-plass. Blir tøft å nå finale i Holmann og Verås Larsen sin favorittøvelse.

Roing

Kjetil Borch (singlesculler) - medaljekandidat
Mesterskapene de siste årene tilsier gull-nivå, men slet i finalen i EM nylig og havnet utenfor medaljene. Per nå er han ikke helt i toppform.
Kristoffer Brun/Are Strandli (dobbeltsculler lettvekt) - medaljekandidat
Lettvektsgutta tok bronse i Rio. Er nå tilbake etter en pause. Valgte å ikke presse seg ned i vekt til EM, så vanskelig å vurdere hvor de står. Men de har rutinen og vet hva som kreves for en formtopp til OL.
Olaf Tufte/Erik Solbakken/Martin Helseth/Jan Oscar Helvig (dobbeltfirer) - medalje-outsider
Veteran Tufte på vei mot sitt sjuende OL, denne gang i dobbeltfireren. Tungt i EM i starten av april med B-finale og pr. i dag virker det tøft nok å komme seg til en finale. Men Tufte vet hva som kreves og jeg tør ikke avskrive båten hans helt ennå.

Sandvolleyball

Anders Mol og Christian Sørum - gullfavoritt
De er ranket som nummer én i verden, så de må leve med å være klare gullkandidater i Tokyo. En del skadeplager i vinter, så det blir spennende å se nivået når de snart begynner å konkurrere igjen.

Seiling

Norge har per nå kvoteplass i seks båtklasser i OL. Noen må fortsatt klare interne kvalifiseringskrav for å bli tatt ut.
Line Flem Høst (laser radial) - medalje-outsider
Bronsevinner i VM i 2020 og virker per nå som den aller beste norske medaljemuligheten i seiling i Tokyo.
Marie Rønningen/Helene Næss (49’er FX) - medalje-outsider
Stått fram som den beste norske 49’er-båten og viste at de kunne kjempe med de beste i en stor regatta på Lanzarote i mars.
Anders Pedersen (Finnjolle) – topp 10-håp
Gjort en lang og seriøs satsing mot Tokyo, med medalje som mål. Lykkes ikke helt i EM som pågår nå i midten av april. VM i mai vil gi oss en ny pekepinn på om vi kan håpe på noen mer enn topp 10.
Saken fortsetter under videoen.

OL i Tokyo: 100 dager igjen - dette er status

Skyting

Norge har per nå kvalifisert fem skyttere til OL. De største forhåpningene er på 50 meter helmatch, men det er også gode muligheter på 10 meter og i konkurranse for mikslag. EM i Kroatia i slutten av mai vil gi en pekepinn på konkurranseformen, samtidig som flere kvoteplasser til OL også kan oppnås der.
Jenny Stene (50 m helmatch, 10 m luftrifle, mikslag) – medaljekandidat
Verdensrekordholder på innledende 50 meter helmatch og i en alder av 23 år har hun allerede vært på pallen både i EM og i verdenscup på 10 meter også. Konkurransen er et par hakk tøffere på 10 meter, så den største medaljesjansen er trolig på helmatch.
Jeanette Hegg Duestad (50 m helmatch, 10 m luftrifle, mikslag) - medaljekandidat
Kom nærmest fra intet til verdenseliten i 2018 og 2019. Vært på pallen i World Cup på 50 m helmatch og vist stadig framgang på trening der hun jevnlig skyter over verdensrekordnivå. Kommende EM blir en god pekepinn.
Henrik Larsen (50 m helmatch, 10 m luftrifle, mikslag) - medaljekandidat
Nummer fire i VM som 20-åring i 2018 da han sikret en kvoteplass til Tokyo. Som resten av gjengen i helmatch, så settes det rekorder i hytt og pine på trening om dagen. Kommende EM blir en god pekepinn.
Simon Clausen (50 m helmatch, 10 m luftrifle, mikslag) - medaljekandidat
Som resten av gjengen i helmatch, så settes det rekorder i hytt og pine på trening om dagen. Kommende EM blir en god pekepinn.
Erik Watndal (skeet) - medaljekandidat
En klar medaljekandidat i leirdue, altså en annen gren enn de fire andre skytterne våre overfor. Norges kanskje største medaljehåp innenfor skyting. Tok sølv i forrige VM. Presses av svært lovende Jørgen Engen om den norske plassen, men Watndal har den inne per nå.
Katrine Lund (50 m helmatch, 10 m luftrifle, mikslag) – medalje-outsider
Skaffet kvoteplass i helmatch. Et hakk bak Stene og Hegg Duestad, og Norge kan stille med maks to deltagere i hver øvelse. Kan skaffe kvoteplass i EM og få sjansen på minst én av øvelsene.

Sykkel, bane

Anita Stenberg (omnium) - topp 10-håp
Dette er et naturlig topp 10-håp i kombinasjonsøvelsen Omnium. Hun er første norske banedeltaker siden 1996 i en øvelse der det ikke har vært anlegg å trene på i Norge. Stenberg har holdt seg i Danmark og vist stadig framgang.

Sykkel, BMX

Tore Navrestad - topp 10-håp
Slått ut i kvartfinalen i Rio. Har høyere mål nå, men blir tøft å komme seg forbi en semifinale. Fortsatt ikke kvalifisert for lekene, men ligger godt an til å få en individuell rankingplass.

Sykkel, landevei

Norge har fire plasser i landeveisrittet for menn og to for kvinner. På tempo har Norge én plass for menn og én for kvinner. Landeveisrittet i Tokyo går i en tøff løype som kommer til å kreve klatrestyrke. Lagene er ikke tatt ut ennå.
Carl Fredrik Hagen (landeveisritt) – topp 10-håp
2020-sesongen ble ikke som Hagen ønsket seg, resultatmessig. I mars i år veltet han stygt på trening, men bør rekke OL. En Hagen i klatreform som i Vueltaen høsten 2019 er trolig vår beste sjanse til å være med i finalen her.
Andreas Leknessund (tempo) - topp 10-håp
Kjemper med Tobias Foss om plassen på tempo. Har herjet i U23-klassen, og lukter på topp seks på en maksdag. Fortsatt et nivå opp til medaljene.
Tobias Foss (tempo) - topp 10-håp
Foss har være hakket bak Leknessund på tempo en stund, men har gjort klare forbedringer etter at han kom inn på Jumbo-Visma-laget. Plassering mellom 6 og 10 bør være målet om han får plassen.

Svømming

Henrik Christiansen (svømming) - medaljesjanse
Han har fått favorittøvelsen sin, 800m fri, på OL-programmet, og det er en liten gavepakke for sølvvinneren på distansen fra VM i 2019. Men må regne med at nivået på distansen heves internasjonalt nå når den er med i OL. Outsider på 1500 m og tar kanskje også med seg 400 m som «oppvarming».
Ingeborg Vassbakk Løyning (svømming) - topp 10-håp
Hun er en god ryggsvømmer som ikke har tatt A-kravet helt ennå. Ung utøver med potensial til stor framgang. Vanskelig å vurdere med få konkurranser det siste året. EM i mai kan gi noen svar på hva som bli mulig i Tokyo.
Tomoe Zenimoto Hvas (svømming) - topp 10-håp
Er allerede olympisk mester, fra ungdoms-OL i 2018. Vist tegn til stor framgang og som ung og lovende, i likhet med Løyning, så får vi se hva slags vekst han har inn mot OL når man endelig kan konkurrere litt igjen.

Triatlon

Kristian Blummenfelts 13.plass i Rio er Norges hittil eneste OL-deltager i triatlon gjennom tidene. I 2020 vil vi ha minst fire deltagere, der flere av dem har klare medaljeambisjoner. I mai skal Norge også forsøke å kvalifisere et lag til miks-konkurransen. Da vil vi i så fall også få en plass til i kvinneklassen individuelt.
Kristian Blummenfelt (triatlon) - medaljekandidat
Trener enormt og ingen skal slå disse gutta på forberedelser. Skal håndtere varmen godt. Kjempet helt i toppen internasjonalt i flere år og har høye ambisjoner. Disse gutta går for gull, men er absolutt ikke alene i feltet.
Gustav Iden (triatlon) – medaljekandidat
Trener enormt og ingen skal slå disse gutta på forberedelser. Skal håndtere varmen godt. Kjempet helt i toppen internasjonalt i flere år og har høye ambisjoner. Disse gutta går for gull, men er absolutt ikke alene i feltet.
Casper Stornes (triatlon) - topp 10-håp
Har også vært på pallen i verdensserien, men er normalt hakket bak Blummenfelt og Iden. Pusher hverandre hver dag på trening.
Lotte Miller (triatlon) - topp 10-håp
Hun har ikke klart å stabilisere seg topp 10 så langt, men hever seg stadig med trening sammen med gutta. Drømmer om topp seks, men en plassering blant de 10 beste vil være en topp-prestasjon.

Her tennes OL-fakkelen

Olympic Games 2020
Ber om endring i karanteneregler for OL-utøverne
12/05/2021 PÅ 06:20
Olympic Games 2020
Kjøll vil møte helsemyndighetene for å sikre OL-vaksiner
07/05/2021 PÅ 09:00