Populære sporter
All sport
Vis alt

Flere utøvere synes OL i Kina er problematisk – mener Norge kan skylde seg selv

Andreas Hopen

Oppdatert 27/10/2021 klokken 16:37 GMT+2

Det er under fire måneder igjen til de olympiske leker i Beijing. At lekene går i den kinesiske hovedstaden er ikke uten kontrovers.

Jarl Magnus Riiber, Halvor Egner Granerud og Kjetil Jansrud

Foto: NTB

OL-ilden er tent og har startet sin reise mot Beijing hvor de tjuefjerde vinterlekene går av stabelen 4. februar.
Lekene går i samme by som under Sommer-OL i 2008, men at Kina er vertslandet har fått mye negativ oppmerksomhet.
Over 180 menneskerettighetsorganisasjoner oppfordret i vår til boikott av lekene, debatten om boikott har blusset opp, og både utenlandske og norske utøvere har tatt til ordet mot problemene som kommer med et OL i Kina.
I juni sendte politikerne Gregory Meeks (demokrat) og Michael McCaul (republikaner) ut en pressemelding hvor de ba Den internasjonale olympiske komiteen (IOC) om å finne et alternativt arrangørsted til Beijing. De grunnla det blant annet med forfølgelse av etniske og religiøse minoriteter i landet som er vertsnasjon for de kommende lekene.
Kina har hele tiden avvist anklagene mot fangenskap av muslimske minoriteter i Xinjiang-provinsen. De har også avvist at de innskrenker menneskerettighetene i Hongkong.
Alpinist Ragnhild Mowinckel omtaler det å reise til Kina som «en vanskelig situasjon». Hun er på landslag med Kjetil Jansrud som lenge har vært åpen om sitt syn. 36-åringen står med ett gull, to sølv og to bronser på sine så langt fire OL-deltagelser. Han satser mot OL i 2022. Han mener IOC har satt seg selv i en prekær situasjon.
– OL i Kina er problematisk på grunn av prosessen med tildelingen av lekene. IOC har stilt seg i en slik posisjon at søkerne har problemer med for eksempel menneskerettigheter, forfølgelse av urfolk med mer, sier Jansrud som presiserer at Kina på ingen måte er alene på dette feltet.
Han mener det er problematisk at man legger et mesterskap til et land med et frynsete rykte, og at det blir problematisk for utøverne.
– Det er mest problematisk for menneskene det går utover, det er overordnet, men også for oss utøvere. Vi blir satt i en posisjon hvor vi blander idrett og politikk. Det er problematisk og vanskelig, fortsetter alpinisten.
Sett denne? Saken fortsetter under videoen:
picture

Se programmet: 100 dager igjen til OL i Beijing

Legges press på utøverne

Jansrud mener det er IOC sitt ansvar som kan «velge og vrake i sammarbeidspartnere». Det var ikke visepresident i IOC John Coates enig i da han uttalte seg om saken tidligere i høst.
–Vi er ikke en verdensregjering. Vi må respektere suvereniteten til landene som arrangerer lekene. Vi har ingen mulighet til å si til land hva de skal gjøre, det er ikke vårt ansvar, sa Coates tidligere i oktober.
En av Norges aller beste skihoppere, Halvor Egner Granerud, er klar på hva han mener, men synes ikke det skal være utøverne som skal stå i stormen.
– Det er vel ingen som er for undertrykkelse av minoriteter. Samtidig har jeg et ønske om at den kampen ikke skal kjempes av utøvere. Vi kan være en klar stemme, men det er ikke vi som skal rope høyest. Det er noe jeg synes skal ligge hos Olympiatoppen, NIF og IOC. Vi har ekstremt lite med hvor de konkurransene vi konkurrerer blir arrangert, sier Granerud.
Han forteller at han har forsøkt å lese seg opp på hvordan Kina fungerer, men har kommet frem til at det er mye kulturelle forskjeller. Han synes det blir rart at utøvere som ikke nødvendigvis har forutsetningene for å mene noe, skal kjempe den kampen.
– Det legges press på utøvere som ikke har alt for mange forutsetninger til å utdanne seg om et vanskelig tema. Jeg synes det blir rart at utøvere som ikke har noe utdannelse innen global politikk skal mene mye om hva Kina gjør og ikke gjør, fortsetter hopperen.
Du kan lese toppidrettssjef Tore Øvrebø sine betraktninger om OL i Kina i bunnen av saken.
Sett denne? Saken fortsetter under videoen:
picture

Moren forhindrer at Foss-Solevåg kan entre eksklusiv klubb

Norge kan takke seg selv

Flere av utøverne som nå skal delta i vinterlekene hadde et håp og en drøm om at Norge skulle arrangere OL i 2022. Norge var med i kampen, men trakk seg i 2014 etter at Høyres stortingsgruppe ba regjeringen stoppe prosessen rundt et eventuelt OL i Oslo. Da blir det vanskelig å kritisere at Kina har lekene, mener Jansrud.
– For de landene, som for eksempel Norge, som kunne arrangert OL, og sannsynligvis hadde fått tildelt OL, ikke ønsker å arrangere, da blir det vanskelig å stå og kritisere tildelingen, sier Jansrud.
Også i kombinertleiren er det flere som gjerne skulle sett at de kommende lekene ikke var i Beijing. En av de er Jarl Magnus Riiber.
– Jeg har tenkt mye på at OL gjerne skulle vært et annet sted. Jeg er ingen politiker, men samtidig skulle jeg ønske at flere nordiske land tok litt ansvar når det gjelder OL. Det handler selvsagt på slike plasser når det er de som søker, sier verdens beste kombinertløper.
Da 55 prosent av Oslos befolkning stemte ja til OL i Oslo i 2013 var Riiber 15 år, og han drømte om å sette utfor overrennet under OL i Oslo.
– Min store drøm som ung gutt var et OL i Holmenkollen i 2022, men Norge ikke en gang ønsker OL, da må vi ta det vi får, sier Riiber før han fortsetter
– OL skal være det største du kan være med på som utøver, og du skal sitte igjen å føle at du har vært med på noe kult. Det håper jeg at jeg kan sitte igjen med etter Kina også, men jeg skulle gjerne hatt det her hjemme, avslutter 24-åringen.
Sett denne? Saken fortsetter under videoen:
picture

Norges nye OL-håp vil levere i fraværet av Lundby

Aktualiserer situasjonen

Toppidrettssjef Tore Øvrebø forteller at idrettstinget har vedtatt at Norge skal delta i OL 2022, men at de som organisasjon er klart mot brudd på menneskerettigheter uansett hvor de skulle forekomme. Han vil ikke si noe om hva han synes om at Kina arrangerer OL, men mener at de Olympiske Lekene kan være med å aktualisere problemene i landet.
– At OL og Paralympics skal være i Kina har virkelig aktualisert menneskerettighetssituasjonen i den norske offentligheten mer enn det ellers ville vært, sier Øvrebø til Discovery.
Der Granerud etterlyser Norges Idrettsforbund i saken, så mener Øvrebø at det er utøverne selv som må bestemme om de ønsker å markere noe utover norsk idretts offentlige syn.
– Det er opp til hver enkelt utøver og hvert enkelt lag om man ønsker å markere mer enn våre standpunkter. Vi gir mulighetene til utøverne ved å gi de informasjon om de krevende forholdene som er i Kina, sier Øvrebø videre.
Hele intervjuet med Øvrebø kan du se her:
picture

Dette sier toppidrettssjefen om lekene i Beijing

Gjør som 3 millioner brukere på appen
Hold deg oppdatert på siste nytt, resultater og livesport
Last ned
Del denne artikkelen
Reklame
Reklame