Populære sporter
All sport
Vis alt

Norsk maktdemonstrasjon: Tok sitt 12. strake VM-gull på stafett

Joakim Opphus

Oppdatert 03/03/2023 klokken 15:06 GMT+1

VM-stafetten i Planica var som godt som avgjort etter kun fem minutter. Hans Christer Holund parkerte resten av konkurrentene på sin førsteetappe og Norge så seg aldri tilbake.

(f.v) Hans Christer Holund, Pål Golberg, Simen Hegstad Krüger og ankermann Johannes Høsflot Klæbo vant 4x10 km stafett for menn i ski-VM 2023 i Planica, Slovenia. Foto: Heiko Junge / NTB

Foto: NTB

Det norske laget bestående av Hans Christer Holund, Pål Golberg, Simen Hegstad Krüger og Johannes Høsflot Klæbo vant til slutt med en seiersmargin på 46,9 sekunder etter at Klæbo tok det meget rolig inn mot mål.
– Det var en fin runde. Det å få ta imot flagg på oppløpet er alltid stas, sa Klæbo til NRK. som gikk i mål med det norske flagget rundt skuldrene.
Seiersmarginen er den største siden VM i Trondheim i 1997. Da ble sølvvinner Finland slått med 2 minutter, 11 sekunder og 2 tideler.
– Jeg føler jo på et visst press når jeg skal ut og gå stafett for Norge. Det er en oppgave jeg tar på meg med stor ære. I dag gjør alle jobben, sa Simen Hegstad Krüger til statskanalen.
Sist gang de norske herrene ikke vant en stafett i VM-sammenheng var under mesterskapet i østerrikske Ramsau i 1999 som ble vunnet av hjemmenasjonen.
Stafettgullet er Norges 20. på herresiden i VM-sammenheng.

Rykket fra start

Holund sendte Pål Golberg ut med 25 sekunders ledelse på første veksling.
– Jeg er lettet over å være ferdig. Jeg sov dårlig i natt og var spent før dagen i dag. Formen er veldig bra, og jeg hadde troen på at jeg skulle gjøre en bra etappe. Det er ekstra godt å kunne levere i dag, sa Holund til NRK.
Finlands andreetappe-løper Iivo Niskanen satte avgårde i et vanvittig tempo etter veksling og tok inn en del på Golberg. Men finnen fikk det tøft utover på etappen og til slutt så skilte det 24 sekunder på veksling nummer to.
– Jeg er godt fornøyd med disponeringen. Det vart tøft å gå, selv om det føltes kontrollert. Jeg var forberedt på at de skulle starte raskt bak, så det gikk greit, sa Golberg til rettighetshaveren.
Dobbelt verdensmester Simen Hegstad Krüger leverte en perfekt tredjeetappe og ga Johannes Høsflot Klæbo et forsprang på hele ett minutt og ett sekund. En gruppe med Canada, Sverige, Frankrike og Tyskland lå 30 sekunder bak Finland ved tredje veksling.
Sisteetappen ble derfor bare en ren parademarsj for ankermann Klæbo som kunne innkassere Norges femte gull av fem mulige i dette mesterskapet.
Finland holdt unna til Frankrike og Tyskland som viste seg som de sterkeste lagene i den jagende kvartetten og gikk inn til sølv.
Tyske Friedrich Moch slo franske Jules Lapierre i spurten og gikk Tyskland inn til bronse. Sverige og Calle Halfvarsson klarte ikke å henge med på Tyskland og Frankrike på sisterunden og endte til slutt som nummer fem, også bak Canada.

Tangerte Dæhlie

Høsflot Klæbo tok karrierens niende VM-gull da han avsluttet stafetten for Norge. Dermed er han oppe på siden av Bjørn Dæhlie.
Legenden Dæhlie endte sin karriere på ni VM-gull. Fire av dem kom i stafett. Klæbo står nå med tre stafett-triumfer.
Klæbo har i tillegg tre lagsprint-gull på sin svært innholdsrike merittliste. Trønderen mangler imidlertid et VM-gull i et distanserenn. Av dem tok Dæhlie fem.
Klæbo har fortsatt én mulighet igjen i Planica til å ta distansegullet han så gjerne ønsker seg. Den kommer på søndagens femmil.
Petter Northug er nå den eneste løperen på herresiden i internasjonalt langrenn som har flere VM-gull enn Klæbo. Mosvika-løperen endte karrieren på 13 gull og totalt 16 medaljer.
På kvinnesiden er også Marit Bjørgen (18), Jelena Välbe (14), Therese Johaug (14) og Larisa Lazutina (11) foran Klæbo på VM-gulloversikten.
(©NTB/Discovery)
Gjør som 3 millioner brukere på appen
Hold deg oppdatert på siste nytt, resultater og livesport
Last ned
Relatert
Del denne artikkelen
Reklame
Reklame