Populære sporter
All sport
Vis alt

Gullvinner Golberg med avsløring etter femmila: – Flaut å si det

Oppdatert 05/03/2023 klokken 16:24 GMT+1

Etter to timer i skisporet kunne Pål Golberg (32) endelig slippe jubelen løs etter å spurtslått selveste Johannes Høsflot Klæbo på femmila i VM.

Etter to timer i skisporet kunne Pål Golberg (32) endelig slippe jubelen løs etter å spurtslått selveste Johannes Høsflot Klæbo på femmila i VM.

Foto: NTB

PLANICA/OSLO (Discovery):
En enorm fartsøkning over den siste lille kulen før oppløpet ga Golberg en luke. Ikke en gang Johannes Høsflot Klæbo klarte å følge mannen fra Gol. På oppløpet bare økte Golberg til sine konkurrenter og gikk inn til sitt første individuelle VM-gull foran sølvvinner Klæbo.
– Å vinne en klassisk femmil er en drøm for alle som går langrenn og å klare det i et VM er jo bare enda større, sa gullvinneren til Discovery.
Golberg og Martin Løwstrøm Nyenget sto for mye av drajobben i feltet underveis. Likevel hadde han nok krefter igjen på slutten.
– Tempoet var ikke altfor høyt. Det var ganske jevnt og jeg ville bare forsikre meg at tempoet ikke falt for mye gjennom løpet. Jeg følte meg utrolig sterk. Jeg hadde den beste posisjonen på slutten og samtidig mye krefter.
William Poromaa tok bronsen foran Calle Halfvarsson. Løwstrøm Nyenget som ble kastet inn i dagens femmil i 12. time etter Sjur Røthe ble syk ble nummer fem.

– Flaut å si

– Det føltes bra fra første stavtak. Normalt går det opp og ned underveis i en femmil, men i dag gikk det aldri ned. Det var en fantastisk følelse hele veien. Jeg var ikke sliten, selv om det er flaut å si det. Det er helt utrolig, sa Golberg til den skrivende delen av den norske pressen.
Golberg sier at han helt ærlig hadde ventet at Klæbo skulle komme nærmere inn på ham.
– Jeg har en bra finish og har spurtet mange ganger mot Johannes, men da starter jeg som regel et lite stykke bak ham. I dag visste jeg at om jeg skulle slå ham så måtte jeg være først. Jeg hadde masse krefter inn i den siste bakken, og da holdt det. Jeg ventet på at Johannes skulle komme, men jeg hadde giret som skulle til inn mot mål.

VM-kongen

Golberg har et sølv, som var hans første individuelle medalje i et VM forøvrig, fra tidligere i mesterskapet. Han har også gull fra lagsprinten og stafetten. Han endte dermed endte med tre gull og ett sølv.
– Jeg hadde et mål om å ta en individuell medalje og jeg var heldig nok til å klare det allerede i det første rennet og fikk senket skuldrene litt. I dag hadde jeg bare alt å vinne, så jeg er veldig glad med dette mesterskapet, sa han til Discovery etter dagens femmil.
Det var derimot Klæbo som ble VM-kongen i Planica med én sølvmedalje mer.
– Pål var rett og slett sterk, og det er bare å ta av seg hatten for det han gjør. Han er en god kompis og lagkamerat som jeg virkelig unner seieren. Han har tatt store steg i år, og det var fortjent at han vant, sa Klæbo.
Dermed står trønderen fortsatt uten mesterskapsgull på distanserenn.
– Det er ikke så irriterende, spesielt ikke på en dag som i dag. Jeg var ikke bedre. Det gullet på distanse skal henge høyt, og da er bare å fortsette å jobbe på, sa Klæbo.
Didrik Tønseth kom på 7. plass. Emil Iversen endte som dårligste norske på 13. plass.

Usikker

Gullvinneren på 32 år kan ikke love at han fortsetter karrieren fram mot VM i Trondheim om to år. Den avgjørelsen tar han sammen med familien senere.
– Jeg har tatt ett år om gangen siden jeg ble seniorløper, og jeg er i hvert fall skiløper fram til 1. april. Jeg kan ikke svare på VM i Trondheim her og nå. Nå har jeg fokus på femmila i Holmenkollen til helgen. Den forventer jeg blir tøff, sa Golberg.
Om Golberg fortsetter fram til neste ski-VM har han takket være søndagens seier friplass på femmila i Trondheim.

Niskanen prøvde

Det var 34 løpere som var i tetgruppe etter to gjennomførte runder av dagens femmil, men flere løpere måtte etter hvert gi slipp. Emil Iversen var en av dem som begynte å slite med tempoet og mistet tetgruppa på den fjerde runden.
Eter 32,7 kilometer var frontgruppa krympet ned til 11 løpere. Fire av dem var norske, mens medaljekonkurrentene Iivo Niskanen og Porommaa også hang fint med.
Med to runder igjen valgte samtlige i frontgruppa å gjøre skibytte. Det var Calle Halfvarsson som gikk ut først med nye ski. Jens Burman krasjet i Niskanen rett før han skulle inn for å bytte ski.
Regjerende olympisk mester på distansen Iivo Niskanen (6. plass) prøvde å kvitte seg med nordmennene og den svenske duoen William Poromaa og Calle Halfvarsson noen få kilometer før mål, men støtet var ikke nok og VM-femmila ble avgjort i Golbergs favør inne på stadionen i Planica.
Emil Iversen var regjerende mester på distansen fra Oberstdorf-VM i 2021. Johannes Høsflot Klæbo var først over målstreken, men ble disket som følge av en kollisjon med Aleksandr Bolsjunov på oppløpet som medførte at russeren brakk staven.
(©NTB/Discovery)
Gjør som 3 millioner brukere på appen
Hold deg oppdatert på siste nytt, resultater og livesport
Last ned
Relatert
Del denne artikkelen
Reklame
Reklame