Populære sporter
All sport
Vis alt

Smøresjefen frykter sand i OL-løypene

Malin Jornholt

Oppdatert 29/12/2017 klokken 09:17 GMT+1

Sand i langrennsløypene i PyeongChang kan ødelegge favorittskiene til utøverne.

smøresjef

Foto: Scanpix

– Den snøen er ikke hvit. Den er nærmest like brun som bakken rundt, det er en smørers mareritt, fortalte Eurosports skiskytterekspert Morten Hegle Svendsen tidligere i vinter.
Den tidligere skismøreren sa han var glad han slapp å smøre ski under OL i PyeongChang, på grunn av de ekstremt vanskelige forholdene.
Hans tidligere kollega skal derimot i aksjon i februar, og langrennslandslagets smøresjef Knut Nystad er forberedet på store utfordringer.
Dét på grunn av svært skiftende vær, men også fordi deler av løypene både langrennsløperne, skiskytterne og kombindertgutta skal konkurrere i, ligger på en golfbane. Med sandbunkere spredt rundt, samt kraftige vindkast, vil det utvilsomt bli sand i snøen.
– Altså på en golfbane er det jo masse "bunkera", og vi veit jo fra tidligere når vi har vært der borte at det er mye sand i snøen, forteller den norske smøresjefen i langrenn, Knut Nystad.
Det er ingen bagatell.
– Legger sanden seg i løypa, kan det rett og slett ødelegge det man kaller "go'parene" til utøverne, forteller Eurosports hovedkommentator i langrenn, Jan Christian Bjørn.

– Høres ut som en veldig dårlig unnskyldning

Under og etter Sotsji-OL stormet det rundt det norske smøreteamet og særlig smøresjefen selv. På stafettene var det fullstendig smørebom, og det førte til svært skuffende, norske resultater, til tross for et ellers medaljerikt mesterskap.
I Sotsji var forholdene krevende, og det var en type snø og -forhold den erfarne smøresjefen aldri hadde vært borti før.
– Det er såpass komplisert å forklare hva som faktisk gikk galt der, at det høres ut som en veldig dårlig unnskyldning. Men det vi ser i ettertid, er at der vi bommet, var det et føre vi aldri hadde opplevd før, forteller Nystad.
Smøresjefen har vært i PyeongChang flere ganger for å stille best mulig forberedt når lekene settes i gang i februar. Gjennom prosjektet "Ski 2018" skal Norge bruke 15 millioner kroner på å sikre supergli i sporet i Sør-Korea. Likevel er det vanskelig, nærmest umulig, å være hundre prosent forberedt på det Nystad omtaler som "interessante forhold".
– Det har vært pluss tolv grader og regn, snø som ser ut som den kommer fra en parkeringsplass, sand og stein i snøen. Det har snødd vannrett på grunn av kraftig vind og når det blåser som verst føler du at du går i motvind uansett om du går opp eller ned bakken, forklarer han.

– En ekstrem golfbane

Værforholdene er det riktignok vanskelig å styre, men sand i OL-løypene er langt fra ideelt mener smøresjefen.
– Hvis det hadde vært veldig mye sand og hadde vært på stranda med sol, hadde det passet meg fint, men nei det er jo ikke ideelt. Mange hører golfbane og tenker at det er en ganske lett løype, men det er den heller ikke. Den er en ganske ekstrem golfbane, så det blir tøffe utfordringer der borte.
– Vi får bare ta de forholdene vi får. Nå er det bestemt at det skal være OL der, vi får ikke gjort noe med det, så vi får heller bekymre oss over de tingene vi kan gjøre noe med, mener Nystad.
Gjør som 3 millioner brukere på appen
Hold deg oppdatert på siste nytt, resultater og livesport
Last ned
Relatert
Del denne artikkelen
Reklame
Reklame