Populære sporter
All sport
Vis alt

OL-snøen er smørernes mareritt: – Den er ikke hvit

Marte Nyløkken Helseth

Oppdatert 08/12/2017 klokken 19:45 GMT+1

Morten Hegle Svendsen var selv med på smørebommen under forrige OL. Han tror forholdene blir minst like vanskelige i PyeongChang.

snø ol

Foto: Scanpix

Forurenset snø, store temperatursvingninger og en golfbane er stikkordene Eurosports ekspertkommentator, Morten Hegle Svendsen, trekker frem når han skal beskrive forholdene utøvere og smørere kan vente seg under OL i PyeongChang.
Den tidligere smøresjefen for skiskytterne, som også er broren til Emil Hegle Svendsen, har vært i Sør-Korea og sett på løypene og ikke minst snøen det skal konkurreres på under lekene i februar.

Forventer brun snø

– Det er en spesiell plass, med spesiell snø. Det blir kunstsnø, gjerne gammel kunstsnø. Det blir slitt og møkkete kunstsnø blandet med skitt og sand fra golfbanen. I tillegg kan det like gjerne bli 15 minusgrader som 15 plussgrader, så jeg tror de skal få en del å bryne seg på, sier Hegle Svendsen før han fortsetter:
– Den snøen er ikke hvit. Den er nærmest like brun som bakken rundt, det er en smørers mareritt.
Løypetraseen i PyeongChang er nemlig lagt til en golfbane, noe Hegle Svendsen tror kan by på utfordringer.
– Jeg vet så mye som at jeg tror det blir meget utfordrende. Jeg kjenner jeg er litt glad jeg ikke skal smøre faktisk, innrømmer Helge Svendsen.

Håper å slippe smørebommen fra Sotsji

Hegle Svendsen har selv vært med når smurningen og skiene har sviktet da det gjaldt som mest. Under OL i Sotsji gikk de norske smørerne på en stor smørebom i starten av mesterskapet og flere utøvere gikk ut i pressen og var klare på at dårlige ski kostet dem olympiske medaljer. Dette til tross for at Olympiatoppen hadde brukt flere millioner og tre år for å sikre best mulig ski for de norske utøverne.
– De er nok like godt rustet som vi var der og man kan aldri forsikre seg mot en kraftig smørebom. Det er gjerne slike ting som skjer og gjerne når man minst venter det. Når utøveren går til start, lever smøreren i den troen at det han eller hun skal gå med er optimalt. Bare for å så innse at det kanskje ikke stemmer helt, sier Hegle Svendsen som i seks år hadde ulike roller i skiskytternes smørerteam før han ga seg som smøresjef etter VM i Kontiolahti for to år siden.
picture

ol smøring

Foto: Scanpix

– Løperne får ikke gjort noe med ski og føre

I likhet med Hegle Svendsen tror Vibeke Skofterud at forholdene i PyeongChang blir like de i Sotsji. Men hun tror ikke snøforholdene er noe som utøverne bruker mye tid på å diskutere.
– Løperne er utrolig gode til å ha fokus på det de kan gjøre noe med. De får ikke gjort noe med føre eller været, så de fokuserer på de som gjør de sterkere. Det er å trene godt og forberede seg godt mentalt. Så får smørerne gjøre den jobben som skal til for å lage best mulig ski til rennen. Og de har gjort en god jobb, det blir nok veldig likt det som var i Sotsji. Så får vi håpe at de ikke bommer på samme måte som de gjorde da, sier Skofterud som også skal være ekspert for Eurosport under lekene.
Skofterud, som blant annet har OL-gull i stafett fra lekene i Vancover i 2010, understreker også at konkurransen om å ha de beste skiene, er minst like intens som den som skal foregå ute i løypa.
– Det er viktig å huske på det at smørerne er toppidrettshoder de og. De jobber hardt for å få de beste skiene. Vi vet at når de bommer, så er de minst like skuffet som en utøver som ikke presterer i et skirenn. Så det er selvfølgelig mulig å bomme, og det er utrolig kjedelig å bomme når det gjelder som mest. Det må de prøve å unngå i dette mesterskapet, avslutter hun.
Gjør som 3 millioner brukere på appen
Hold deg oppdatert på siste nytt, resultater og livesport
Last ned
Del denne artikkelen
Reklame
Reklame