Mandag ble Northug vraket fra verdenscupåpningen i finske Ruka. Deretter blåste Northug ut på bildedelingstjenesten Instagram. Trønderen la ut et bilde av landslagssjef Vidar Løfshus og landslagstrener Tor Arne Hetland, akkompagnert av en fiktiv dialog der det blir harselert med uttaket.
Northug, som har brukeren «jantelov1» på bildedelingstjenesten, laget ikke Instagram-bildet av Vidar Løfshus og Tor Arne Hetland selv. Det var det en studentgjeng fra NHH som gjorde.
PyeongChang
Nå er det bekreftet: Ingen OL-deltakelse for Northug
24/01/2018 PÅ 13:53
Originalbildet av Løfshus og Hetland er tatt av NTB scanpix, som nå følger opp saken. Northug, som har 396.000 følgere på Instagram, har nemlig ikke betalt for å bruke bildet.
– Bilder er beskyttet av opphavsrett, og Petter Northug har ikke kjøpt disse bildene av NTB scanpix. Da kan han ikke gjøre som han vil med dem, som noen uttalte til TV 2 tidligere i dag, sier Christina Dorthellinger Nygaard, redaktør og leder for visuell kommunikasjon, til nettstedet Medier24 mandag.
– Dette er heller ikke første gang. Derfor går det nå en liten faktura i morgen fra oss, der vi ber ham betale for denne bruken. Vi sender en regning på det bildene koster. Det er 1290 kroner ganger 3. Vi forventer at han vil respektere opphavsretten i større grad framover, legger hun til.
Nygaard varsler at lignende saker vil følges tettere opp i tiden framover.
– Kunnskapen om opphavsrett og bilder på nett er dessverre ikke like god overalt, sier hun.
Northug-manager Are Sørum Langås ønsker ikke å kommentere saken overfor nettstedet.
– Dette får vi ta med NTB scanpix direkte, sier han.
(©NTB)
PyeongChang
Dette er Northugs OL-mulighet: – Du skal aldri si aldri med Petter
17/01/2018 PÅ 12:57
PyeongChang
Løfshus holder OL-plassen åpen: – En reserveplass er lite aktuelt
17/01/2018 PÅ 09:47