På en pressekonferanse i Olympiatoppens lokaler i Oslo presenterte toppidrettssjef Tore Øvrebø det såkalte hoveduttaket til Pyeongchang. Der ble langrennstroppen for menn supplert med fire nye utøvere.
Petter Northugs navn var ikke overraskende utelatt. I stedet kan Emil Iversen, Pål Golberg, Sondre Turvoll Fossli og Eirik Brandsdal pakke OL-kofferten.
– Det har vært en usikkerhet der (rundt Northug) hele veien, og det har vært mye sykdom. Han har gått få løp, og i de løpene han har gått, så har han ikke gått så fort. Så totalsummen er at han ikke er med i troppen, sa toppidrettssjef Tore Øvrebø.
PyeongChang
Dette er Northugs OL-mulighet: – Du skal aldri si aldri med Petter
17/01/2018 KLOKKEN 12:57
– Det er en avklaring rundt dette mellom landslagsledelsen og Petter, føyde han til.
Fra før er Niklas Dyrhaug, Didrik Tønseth, Finn Hågen Krogh, Hans Christer Holund, Johannes Høsflot Klæbo, Simen Hegstad Krüger og Martin Johnsrud Sundby tatt ut.
Da består den norske herretroppen til vinterlekene i Sør-Korea av elleve navn.

Sykdom på sykdom

Petter Northug går dermed glipp av muligheten til å delta i karrierens tredje olympiske leker. 32-åringen har en begredelig sesong bak seg og har ikke innfridd Olympiatoppens uttakskrav.
– Hovedårsaken til at Petter Northug ikke er tatt ut til OL er at han ikke har gått fort nok på ski i vinter. Han har deltatt i få konkurranser, og han har vært mye syk. Da er uttaksgrunnlaget tynt, og i tillegg er han i et lag med mange andre gode løpere, utdyper Øvrebø til NTB.
Flere perioder med ubeleilig sykdom har medført at Northug gikk glipp av viktige muligheter til å vise form. Både NM på Gåsbu tidligere denne måneden og sist helgs verdenscuprenn i slovenske Planica gikk fløyten for medaljegrossisten.
Da det ble klart at et influensavirus stoppet Northug fra å delta også i Planica, gjorde både hovedpersonen og trener Stig Rune Kveen det klart at man anså OL-toget for å være gått. Landslagssjef Vidar Løfshus valgte samtidig ikke å lukke døren helt.

Medaljegrossist

Northug står med to OL-gull i karrieren. Begge kom i Vancouver i 2010. I samme mesterskap gikk han Norge inn til sølv på stafetten. På sprinten ble det i tillegg bronse.
I Sotsji for fire år siden måtte han nøye seg med bronsemedalje på lagsprinten og stafetten.
Med onsdagens uttak av Emil Iversen, Eirik Brandsdal, Sondre Turvoll Fossli og Pål Golberg er det klart at samtlige utgjør det norske laget på OL-sprinten sammen med storfavoritten Johannes Høsflot Klæbo.
På kvinnesiden var sju norske langrennsløpere tatt ut til OL allerede før onsdagens uttak: Marit Bjørgen, Heidi Weng, Maiken Caspersen Falla, Ingvild Flugstad Østberg, Ragnhild Haga, Astrid Uhrenholdt Jacobsen og Kathrine Harsem. I tillegg ble Mari Eide og Kari Øyre Slind tatt ut onsdag.
(©NTB)
PyeongChang
Løfshus holder OL-plassen åpen: – En reserveplass er lite aktuelt
17/01/2018 KLOKKEN 09:47
PyeongChang
Adressa: Syk Northug dropper Planica-renn
17/01/2018 KLOKKEN 07:09