Populære sporter
All sport
Vis alt

Svensk raseri etter «femmila»: – Nå skal jeg spy eder og galle

Håkon Brandsnes

Oppdatert 19/02/2022 klokken 12:36 GMT+1

Der de norske ikke bryr seg så mye over at femmila ble avkortet, er tonen en helt annen i den svenske skileiren.

Klæbo skulle egentlig ikke stille til start: – Jeg klarte ikke dy meg

  • Følg kvinnenes tremil søndag fra kl. 04 på TVNorge og discovery+
På grunn av kulde og kraftig vind ble femmila kortet ned til 28 kilometer. Beslutningen, som kom kort tid før rennet skulle starte, skapte store diskusjoner blant internasjonale langrennsledere. Da holdt løperne på med de siste forberedelsene før de skulle i aksjon.
Etter løpet virket ikke de norske skiløperne å bry seg altfor mye om det. Tonen er imidlertid en helt annen hos det svenske skihåpet Jens Burman.
– Jeg har ingen fine ord å komme med. Jeg forstår ikke beslutningen deres, det er en veldig idiotisk beslutning, for hvis det er for kaldt så utsetter man konkurransen eller så går man en femmil. Det er ikke vanskeligere enn som så. Det er ikke kaldere å gå en femmil kontra en tremil, kuldegrensen er den samme, sier Burman til Expressen.
Saken fortsetter under videoen.
picture

Krüger etter bronsen: – Tok en liten sjanse

– Spy eder og galle

Svenskens reaksjon er med andre ord av samme art som briten Andrew Musgraw. Før løpet omtalte han beslutningen som «en jævla vits».
Burman er ikke nådig med det internasjonale skiforbundet (FIS).
– Nå skal jeg spy eder og galle over FIS. Hva er dette for en beslutning? Enten så kjører man femmil, eller så stiller man den inn, sier svensken.
Han får støtte av lagkamerat William Porooma i et intervju med Dagbladet.
– Jeg synes det er veldig merkelig. Vi har tatt opp slike ting med de. At de må være villige til å endre dager og tidspunkt, sier Porooma til Dagbladet.
– Jeg synes det er ganske respektløst mot oss som skal gå femmila, fortsetter han.
Saken fortsetter under videoen.
picture

Klæbo skulle egentlig ikke stille til start: – Jeg klarte ikke dy meg

– Ikke vært med på lignende

Det kommer ikke som noen stor overraskelse at Burman er krass i sine uttalelser. Sveriges landslagssjef, Anders Bystrøm, fortalte før rennet at Burman hadde sett frem til distansen i fire år og hadde store ambisjoner.
Svensken endte til slutt som nummer 16.
– Jeg har ikke vært med noe lignende før. Ikke når beslutningen kommer så seint. Løperne er ute og varmer opp når vi får beskjeden. Det er veldig rart at det kommer så sent, sier Bystrøm til Expressen etter løpet.
Saken fortsetter under videoen.
picture

Den russiske treneren: – Vi er ikke fornøyde med avgjørelsen

Foreslo endringen

Blant de norske var reaksjonene mildere. Johannes Høsflot Klæbo, som var et av Norges store håp på distansen, måtte bryte etter cirka 20 kilometer.
Etter løpet kunne han avsløre at han egentlig ikke hadde tenkt til å stille på grunn av magetrøbbel, men at han ga det et forsøk nettopp fordi distansen ble kortet ned.
Hans Christer Holund, et annet stort medaljehåp, følte seg heller ikke bra og sa at det til slutt spilte liten rolle for hans del.
Sjur Røthe foreslo selv endringen som FIS endte opp med.
– Vi satt i bua før start og før meldingene kom sa jeg at mitt forslag er tremil og at de flytter på klokkeslettet. Sånn sett er vel det min beste prestasjon i dag. Jeg sklir vel rett inn i FIS nå, sa en spøkende Røthe til Discovery etter rennet.

– Glad det ble tre mil

Siste nordmann på distansen, Simen Hegstad Krüger, endte opp med en bronsemedalje. Derfor hadde ikke han mye å klage på.
– Når jeg står her med en medalje, er jeg glad det ble tre mil. Men jeg var forberedt på å gå fem mil i dag, så jeg kunne gjerne gjort det. Det var helt greit å gå ute der i dag. Det blåste litt, men det tenker man ikke over når man går skirenn. Jeg tror ikke det var noe problem, sa Krüger til Discovery.
– Det ble nå en grei distanse uansett. Jeg tipper det hadde blitt et liknende løp uansett. Akkurat det får man ikke gjort noe med, men det å ta en medalje er like stort om det er tremil eller femmil, sa bronsemedaljøren.
  • NB: Kvinnenes tremil kan også ses i opptak spoilerfritt søndag fra kl. 08 på TVNorge og discovery+
Gjør som 3 millioner brukere på appen
Hold deg oppdatert på siste nytt, resultater og livesport
Last ned
Del denne artikkelen
Reklame
Reklame