Populære sporter
All sport
Vis alt

Flere stormakter reagerer: – Ekstremt uheldig og trist for utøverne

Håkon Brandsnes

Oppdatert 14/02/2022 klokken 11:46 GMT+1

Mandag kom nyheten om at Kamila Valijeva (15) får fortsette å konkurrere i OL. Det får stormakter som USA og Canada til å reagere.

Kamila Valijeva

Foto: Getty Images

Det var i forbindelse med det russiske mesterskapet i romjula at tenåringssensasjonen Kamila Valijeva avga en positiv dopingprøve.
Prøvesvaret kom først 8. februar, dagen etter at hun bidro sterkt til at den russiske olympiske komité tok gullet i lagkonkurransen i OL.
15-åringen ble først midlertidig suspendert, men den ble opphevet etter kort tid av Russlands antidopingbyrå (RUSADA).
Den avgjørelsen ble anket til Idrettens voldgiftsrett (CAS) av Den internasjonale olympiske komité (IOC), Verdens antidopingbyrå (Wada) og Det internasjonale skøyteforbundet (ISU), men mandag besluttet CAS at russeren skal få lov til å konkurrere videre i OL.

– Ekstremt uheldig

Beslutningen har fått flere stormakter til å reagere, deriblant de olympiske komiteene til USA og Canada.
– Vi er skuffet over signalet dette sender. Dette fremstår som et nytt kapittel i historien om den systematiske og gjennomgripende ignoransen for ren idrett fra Russland, sier Sarah Hirshland, sjefen for USAs olympiske og paralympiske komité, i en uttalelse.
Nettopp USA ble nummer to da ROC, med Valijeva i spissen, vant lagkonkurransen i kunstløp dagen før den positive dopingprøven ble kjent.
– Situasjonen som utfolder seg med tanke på den russiske kunstløperens dopingsak, er ekstremt uheldig og trist for utøverne. Den kanadiske olympiske komité er forpliktet til en ren idrett og vi mener at ingen som har vært involvert i doping eller andre korrupte handlinger har en plass i den olympiske bevegelsen, sier Tricia Smith, president i Canadas olympiske komité, i en uttalelse.
Saken fortsetter under videoen.
picture

Her blir «Frøken Perfekt» historisk

– Undergraver fair play

Idrettspresident Berit Kjøll har også kritisert avgjørelsen til CAS.
– CAS sin avgjørelse om å oppheve den midlertidige suspensjonen av den russiske utøveren er svært uheldig. Denne avgjørelsen undergraver både fair play og like konkurransevilkår for utøverne, sier Kjøll i en pressemelding.
– I denne saken burde beslutningen om midlertidig suspensjon blitt opprettholdt i påvente av en rettslig behandling av saken. Wadas regelverk gir ikke tilgang til å ilegge en mindreårig en midlertidig suspensjon ved en positiv dopingprøve, legger hun til.
Hun peker også på Russlands dopinghistorie.
– Nok en gang reises det dessverre spørsmål om Russlands integritet i det internasjonale antidopingarbeidet, sett i lys av den dokumenterte og systematiske dopingen som Russland har stått ansvarlig for tidligere, og som de også er dømt for, sier den norske idrettspresidenten.

«Beskyttet utøver»

Matthieu Reeb, generalsekretær i CAS, viste til Valijevas alder da han forklarte hvorfor hun får lov til å fortsette å konkurrere.
– CAS-panelet har bestemt å la Valijeva fortsette hennes deltagelse i OL i 2022. Panelet er klar over reglene for midlertidig suspensjon, men mener at hun bør beskyttes fordi hun er en «beskyttet utøver» under 16 år, sier Reeb ifølge NRK.
– Å nekte henne å delta ville påføre henne skade som ikke er mulig å reparere, utdyper han.
Valijeva er stor favoritt i den individuelle konkurransen. Den starter tirsdag.
Ikke lenge etter CAS' avgjørelse meldte IOC at det ikke kommer til å blir noen medaljeseremoni hvis Valijeva ender opp på pallen.
Gjør som 3 millioner brukere på appen
Hold deg oppdatert på siste nytt, resultater og livesport
Last ned
Del denne artikkelen
Reklame
Reklame