Populære sporter
All sport
Vis alt

Maren Lundby slo tilbake med VM-sølv etter tøffe år: – Jeg har vært langt nede

Eurosport
AvEurosport

Oppdatert 01/03/2023 klokken 21:52 GMT+1

Maren Lundby tok sin første mesterskapsmedalje på to år etter noen brutale år som satte henne på sidelinjen. Men i Planica var hun tilbake til seg selv igjen. Hun satte bakkerekord og hoppet inn til sølv i historiens andre storbakke-renn i VM for kvinner.

Maren Lundby sammen med Silje Opseth, Thea Minyan Bjørseth, Henning Stensrud og hopptrener Christian Meyer etter at hun tok sølv i hopp stor bakke for kvinner under ski-VM 2023 i Planica, Slovenia. Foto: Heiko Junge / NTB

Foto: NTB

Etter 139,5 meter i første omgang var Lundby i delt ledelse med canadiske Alexandria Loutitt. Etter å ha levert finaleomgangens til da beste hopp på 133 meter, så den norske 28-åringen sin 19-årige rival hoppe hele 136,5 meter, og dermed måtte hun nøye seg med sølv.
Lundby ble tidenes første verdensmester da hoppkvinnene inntok storbakken for første gang i VM-sammenheng i Oberstdorf for to år siden. Siden det historiske gullet har hun kjempet i motgang.
To år senere var Bøverbru-jenta igjen blant verdens aller beste skihoppere. Derfor smakte sølvet som gull.
– Jeg følte at jeg nesten vant gull i gårsdagens kvalifisering, da jeg kjente at jeg kunne være best i verden, sa Lundby til NTB.
– Det smaker skikkelig godt. Det har vært en lang dag, og jeg har vært veldig nervøs, men nå har jeg det veldig bra. Det mest gledelige er at jeg fikk vist at jeg er tilbake, sa hun til NRK.
– Nå er jeg der igjen!

Vurderte å avbryte sesongen

Lundby har vært åpen rundt sine egne problemer med vekt og droppet hele OL-sesongen 2021/22 for å komme ned i konkurransevekt på en sunn og forsvarlig måte. Hun ble hyllet for åpenheten både i hoppmiljøet og idrettsmiljøet for øvrig, og i en rekke medier.
Til NTB setter Lundby ord på de mange tunge stundene hun har hatt med helseutfordringer som hindret henne i å gjøre det hun liker aller best.
– Jeg har egentlig tenkt at dette gidder jeg ikke mer. Og det er ikke så lenge siden sist jeg tenkte det. Jeg har vært langt nede, sier 28-åringen mens hun kjemper med tårene.
Deretter kommer innrømmelsen: Hun kunne vært hjemme på sofaen onsdag framfor å kjempe om VM-medaljer i Slovenia. For kun en måned siden, i forbindelse med verdenscuprennene i Willingen, hadde hun lyst til å si at nok er nok.
– Det er derfor jeg må takke Clas Brede (Bråthen) og Christian (Meyer) som har hatt trua på meg. Jeg hadde lyst til å sette en strek over sesongen i januar, men de fikk meg på bedre tanker. Det skal jeg jaggu takke dem for, sier Lundby mens tårene triller.

Størst i norsk hoppsport

Det var også en meget rørt sportssjef Clas Brede Bråthen som møtte mediene etter Lundbys sølv. Han mener Lundby er én i norsk hoppsport gjennom tidene.
– Det er definitivt noen å konkurrere med, men ja, jeg mener det. Det er en historie bak dette som er så mye mer enn bare idrett, sa Bråthen på spørsmål fra NTB.
– Det er vanskelig å sammenligne, men tar vi med det hun har skapt i den politiske kampen og det hun har stått i med helsa si så er hun nok Norges største skihopper gjennom tidene.
Lundby har vunnet verdenscupen sammenlagt tre ganger, hun har OL-gull og VM-gull, og tar VM-medalje for 10. gang, men for Bråthen er hva hun har fått til utenfor hoppbakken en større prestasjon.
– Det er et ekstremt vakkert idrettsøyeblikk, det må jeg si. Med alt som ligger bak er det så helt fantastisk at jeg mister ordene litt igjen, som hu dama er veldig god til å sørge for at jeg gjør, sa Bråthen
– Ingen skihopper jeg kjenner til har vært i nærheten av å legge ned så mye arbeid over så lang tid, og føle at mesteparten skjer i bratt motbakke. Hun sto i det, og nå føles det utrolig bra for alle som har stått på, hjulpet og prøvd å finne løsninger på utfordringene hennes.

Knuste bakkerekorden

Allerede fra første treningshopp i storbakken var 28-åringen med helt i toppen, og i rennet satte hun bakkerekord i første omgang med 139,5 meter. Japanske Sara Takanashi hadde den gamle bestenoteringen med 135 meter.
Den ble altså ettertrykkelig knust. Av de mannlige hopperne er det Peter Prevc som har bakkerekorden i storbakken i Planica. Han har hoppet 142 meter som lengst.
I bakkerekord-hoppet onsdag var Lundby dyp i nedslaget, og TV-bildene tydet på at hun var nedi med hånden. Hoppdronningen fra Bøverbru virket smårystet etter å ha landet.
– Jeg tenkte «å, fy fader». Det var helt sinnssyk høyde hele veien. Jeg har aldri gått så høyt i mitt liv. Jeg var ikke redd, men visste ikke helt hvordan jeg skulle komme ned på beina, sa Lundby til NRK etter kjempehoppet.

Loutitt imponerte

Det ga henne delt ledelse med Loutitt etter første omgang. Den canadiske 19-åringen, som er vinterens juniorverdensmester, hoppet 134,5 meter med dårligere fart, dårligere forhold og bedre stil.
Lundby så ut til å ha avgjort duellen med sitt hopp i finaleomgangen, men Loutitt mestret nervepresset som konkurransens siste hopper og vant med hele 10,4 poeng. Lundby tok sølvet 8,1 poeng foran Katharina Althaus, som etter gull i sine tre første konkurranser i Planica-VM fikk bronse i den siste.
Anna Odine Strøm ble nummer fem, Thea Minyan Bjørseth nummer åtte og Silje Opseth nummer 16.
Onsdagens medalje er Lundbys tiende i VM-sammenheng. Den første, en sølvmedalje, tok hun i blandet lagkonkurranse under VM i Falun i 2015.
Lundby har nå tatt individuelt gull i tre verdensmesterskap på rad. Hun vant også i normalbakken i Seefeld i 2019.
(©NTB)
Gjør som 3 millioner brukere på appen
Hold deg oppdatert på siste nytt, resultater og livesport
Last ned
Relatert
Del denne artikkelen
Reklame
Reklame