Norge fikk en skuffende start på Hoppuka lørdag, og Andreas Stjernen fikk det aller tyngst da han som eneste nordmann ikke klarte å kvalifisere seg til finaleomgangen i Oberstdorf.
Nyttårsaften viste Stjernen at han fremdeles har gode hopp i kroppen da han nådde 131,5 meter. Alle de norske hopperne kvalifiserte seg til det tradisjonsrike Nyttårshopprennet, og Johann-André Forfang vant kvalifiseringen soleklart etter å ha hoppet 140,5 meter.
– Dette er et langt steg i riktig retning for de norske her i kvaliken i Garmisch, sa kommentator Jørn Sundby.
PyeongChang
Kasai (45) til Eurosport: – Jeg hopper OL i Beijing
19/02/2018 PÅ 16:31
Robert Johansson ble nest beste nordmann på 7. plass, mens polakkene Dawid Kubacki og Stefan Hula stakk av med 2. og 3. plassen.

– Må velge mellom rutine og talent

Til tross for at Stjernen endte på en godkjent 11. plass i kvaliken, har han ingen topplasseringer denne sesongen.
Det skaper hodebry for landslagssjef Alexander Stöckl. Med Kenneth Gangnes ute med skade resten av sesongen, er den siste OL-plassen usikker skal vi tro Eurosports hoppekspert Kjetil Strandbråten.
– Per nå er Johann-André Forfang, Anders Fannemel, Daniel-André Tande og Robert Johansson sikre kort før OL-uttaket i januar. Men den femte plassen er helt åpen.
Dermed står Stöckl overfor et vanskelig valg.
– Han må velge mellom rutine og erfaring i Andreas Stjernen, og form og talent i Halvor Egner Granerud. Stjernen har størst potensiale, selv om Granerud har best enkeltplassering, sier Strandbråten.
Granerud kom på 5. plass i Engelberg tidligere i vinter som sesongens beste plassering, mens Andreas Stjernens beste resultat denne vinteren var 9. plass i samme renn.

Ble vraket

Strandbråten påpeker at mye kan skje før OL-uttaket skal avgjøres med både Hoppuka og NM innen den tid. Den tidligere hoppsjefen tror at Granerud ligger hakket bedre an enn 29 år gamle Stjernen.
– Pilen peker mer rett vei for Granerud nå. Han ble vraket til VM sist, men vil Stöckl gi ham en mesterskapssjanse nå? Det burde han kanskje hvis han har tro på at Granerud kan bli en mesterskapshopper.
21 år gamle Granerud ble som nevnt vraket til VM i Lahti da Stöckl i stedet ville ha med veteran Tom Hilde. Hvis landslagssjefen kjører samme taktikk igjen, kan det ulme for OL-deltakelse for den unge hopperen. Han veies opp mot Stjernens ni år i verdenscupen, hvor han blant annet var på laget som tok sølv i lagkonkurransen i Lahti-VM. Stjernen ble vraket til OL i Sotsji i 2014.
– Andreas Stjernen har vært på pallen flere ganger og har noen av verdens lengste hopp, men har ikke fått det til å stemme helt denne sesongen.
På søndagens kvalifisering i tyske Garmisch-Partenkirchen viste han riktignok positive tendenser da han landet på 131,5 meter, nesten ti meter foran Granerud.
– Jadda, dette er bra! Det er godt å se at Andreas er på sporet igjen, kommenterte Strandbråten under sendingen.

12 år siden forrige OL-gull

Det er 12 år siden Norge tok OL-gull i hopp. Norge har ikke vunnet lagkonkurransen i OL, men har vunnet de fem siste lagkonkurransene i verdenscupen.
– Akkurat nå er Norge "the team to beat" i lagkonkurransen i OL. Det ligger nok litt press på dem nå, men jeg tror det er en stor fordel å være gode i forkant av mesterskapet, sier Strandbråten.
Han mener det derfor det kan bli helt avgjørende for Norge hvem som får den siste OL-plassen.
– Skal en av de fire "sikre" bli skadet under OL, er det uhyre viktig at Norge har med en solid "reserve". Lagkonkurransen er Norges desidert største medaljemulighet.
PyeongChang
Stöckl avslører: Slik avgjorde vrakede Fannemel hele lagkonkurransen
19/02/2018 PÅ 15:46