Populære sporter
All sport
Vis alt

Jakter revansj etter skuffende EM: – Ingen var fornøyde med det vi gjorde sist

Oppdatert 13/03/2024 klokken 09:52 GMT+1

Vinterens mesterskap endte med bråstopp i hovedrunden. Nå håper Norges landslagssjef på en opptur i OL-kvalifiseringen.

Håpar på ein opptur i OL-kvalifiseringa: – Spelte for dårleg i EM

  • Følg Norge i OL-kvalifiseringen på Eurosport.no og discovery+
Denne uken står det svært mye på spill for de norske håndballgutta.
Jonas Wille sitt mannskap skal ut i tre kamper mot Portugal, Tunsia og Ungarn.
De to beste lagene kvalifiserer seg til sommerens leker i Paris.
– Klart at det hadde vært ekstra spesielt å være med, men jeg tror det er viktig at man ikke gjør så mye mer ut av det i hodet, og skaper mer press, sier landslagstrener Jonas Wille til Discovery.
– Jeg tror vi skal fokusere mer på at dette er mulig, det hadde vært kjempegøy, og vi skal gjøre alt vi kan for å få det til. Vi skal forbedre spillet fra mesterskapet og håpe på at vi er gode nok disse dagene, men ikke gjøre det mer skummelt. Dette er en kjempemorsom greie som vi kan kvalifisere oss til, fortsetter han.
Sett denne? Saken fortsetter under videoen.
picture

Opnar opp om dagane etter meisterskapet: – Sov mykje

Jakter revansj

Det er kanskje ikke så rart at landslagstreneren forsøker å tone ned forventningene og dempe presset.
Norge har et skuffende EM ferskt i minnet. I vinterens mesterskap gikk det norske herrelandslaget på flere blemmer underveis.
EM-exiten ble bekreftet etter tapet for Danmark i den nest siste kampen i hovedrunden. Danskene herjet tidvis med det norske laget, som til slutt havnet på en skuffende 9. plass.
Nå får de derimot en ny mulighet til å vise hva som bor i laget.
– Det er klart vi har lyst på revansj. Det er ingen av oss i lederteamet eller spillerapparatet som var fornøyd med det vi gjorde sist. Da er vi glade for at det kommer en mulighet ganske kjapt. Jeg tror ut fra evalueringen og de pratene vi har hatt at spillerne har vært veldig tydelige på at «vi skal søren meg gjøre det bedre», forteller Wille, før han fortsetter:
– Én ting er resultatet, men vi synes at vi spilte for dårlig håndball i mesterskapet sist. Det er viktig for oss å spille bedre rett og slett.
Norge slet i flere kamper mot antatt svakere motstand, og landslagstreneren mener det er lett å peke på hva som må endres i Norges spill.
– Man trenger ikke være en sinnsykt god trener eller spiller for å forstå det. Vi spilte altfor smalt og uten flyt. Hvorfor det skjedde har vært «cluet» på hva vi skal endre. Det var der utfordringen lå i mesterskapet.

Spilte med frykt

Den største skuffelsen av de alle kom mot Færøyene. Miniputten sendte jordskjelv gjennom hele håndballverden da de klarte å holde Willes menn til uavgjort, og sjokkresultatet skulle forplante seg i den norske garderoben.
– Det skjer noe mentalt som vi ikke får rista helt av oss. Da blir det en stivhet i spillet som påvirker alle fasene i spillet, forklarer landslagstreneren.
I etterkant har håndballgutta evaluert hva som gikk galt i mesterskapet, og ifølge Wille var den enorme smellen mot Færøyene noe som skulle påvirke dem gjennom resten av mesterskapet.
– Det evalueringen har vist er at det er veldig stor enighet i gruppa om hva som skjedde og hvorfor. Det blir pekt på at det smale spillet og det hakkete angrepsspillet er et resultat av at man spiller med litt frykt, for å si det enkelt.
– Nå forenkler jeg det litt, men det er en manglende selvtillit eller en frykt som sniker seg inn i Færøyene-kampen, hvor man føler at man blir litt klovner i et sirkus, fortsetter Wille.
Etter det blytunget uavgjortresultatet mot Færøyene, tapte Norge for Slovenia og Portugal i de to påfølgende kampene.
– Man føler litt på skam hvor man føler at man ikke leverer det man forventer av seg selv og det andre forventer av oss. Man blir en dårligere versjon av seg selv. Det klarte vi ikke komme oss ut av, og da kikker man litt ned i gulvet, intensiteten blir litt lavere, og man tar ikke de sjansene man vanligvis gjør. Det blir bare noen prosent av den 100-prosenten hver enkelt må ligge på.
– Etter Færøyene-kampen klarte vi å jobbe oss opp igjen og kom godt ut i startblokka de neste to-tre kampene, men det er typisk at når motgangen kommer, man har muligheten til å avgjøre en kamp, eller bommer på skudd, så blir den negative følelsen forsterka. Spillergruppa jobba knallhardt med seg selv og gjorde seg klar for neste kamp, men det ble litt for mye dårligere prestasjoner da det gjaldt som mest, sier Wille.
  • Følg Norge i OL-kvalifiseringen på Eurosport.no og discovery+

– Kan ikke skylde på det

Det norske herrelandslaget har plukket med seg flere gode resultater fra mesterskap de siste årene. De tok sølv i VM i både 2017 og 2019, samt en EM-bronse i 2020.
Det har riktignok gått litt tråere nylig, med to 6. plasser fra de siste to verdensmesterskapene og en 5. plass fra europamesterskapet i 2022.
Likevel har resultatene sørget for større forventninger og ambisjoner rundt det norske landslaget.
– Tidligere var Norge det beste kontringslaget i verden. Nå begynner vi på nytt. Vi skal angripe. Målsettingen blir en positiv kraft, og ikke noe man skal forsvare. Vi må ha en kalibrert virkelighet ut fra hvor vi står nå. Vi må få alle til å se på en målsetting om OL eller semifinale i mesterskap som noe positivt og energiskapende, sier Wille.
Sett denne? Saken fortsetter under videoen.
picture

Blir eit ekstra spesielt meisterskap for Herrem: – Kjem til å hugse det resten av livet

– Har forventningene vært for store?
– Vi skal ikke skylde på det. Vi vil jo ha forventninger, og vi vil selv ha målsettinger, Men jeg tror for vår del, internt, at vi må skille mellom en målsetting og et krav. Når vi går inn i et mesterskap, har nesten alle tippet oss som seks og sju. Det er en grunn til det. Da må vi prestere ekstremt godt for å komme til en semifinale, og prøve å bruke det at vi har alt-å-vinne-mentaliteten, sier Wille.
Han fortsetter:
– Når motstanden først kom, så tror jeg det slo negativt ut. Vi møtte lag vi burde slått, og vi takler motstanden for dårlig om virkelighetsoppfatningen ikke er helt kalibrert. Det er en ferdighet å takle press, og det skal vi også være gode til. Vi forventer ikke at omverdenen ikke skal forlange noe av oss.

Tøff motstand

Nå håper uansett landslagstreneren å bruke mesterskapet fra i vinter som verdifull læring inn mot OL-kvalifiseringen.
Han er ærlig på at han ville gjort en god del ting annerledes med fasit i hånd, men forhåpentligvis vil erfaringene fra EM gi positive utslag til skjebnekampene i mars.
– Når vi går inn i kvalikken gjør vi det alltid med en faglig inngang. Hvordan? Hva gjør vi? Hva gjør motstanderen? Hvordan forholder vi oss til det? Vi møter jo lag som havnet foran oss i mesterskapet sist, og så møter vi Tunisia som vi ikke kjenner så godt, som vi har å hvile på, men som vi møter til slutt. Portugal og Ungarn kjenner vi relativt godt og de omtrent ca på vårt nivå. Der kan alt skje, påpeker landslagssjefen.
Så gjenstår det å se om Jonas Wille og resten av håndballandslaget har lært fra EM. Fasiten får vi senere denne uken.
Slik ser kampprogrammet ut:
14.03 kl. 18.30: Norge - Portugal
16.03 kl. 19.30: Norge - Ungarn
17.03 kl. 18.30: Tunisia - Norge
Dette er Norges tropp:
Keepere
Kristian Sæverås, SC DHfK Leipzig Handball
Sander Drange Heieren, TTH Holstebro
Torbjørn Sittrup Bergerud, Kolstad Håndball
Linjespillere
Thomas Solstad, Bjerringbro-Silkeborg
Petter Øverby, THW Kiel
Magnus Gullerud, Kolstad Håndball
Bakspillere
Vetle Eck Aga, Kolstad Håndball
Sander Sagosen, Kolstad Håndball
Sander Andreassen Øverjordet, KIF Kolding
Erik Thorsteinsen Toft, KIF Kolding
Kent Robin Tønnesen, Paris Saint-Germain
Tobias Grøndahl, Elverum Håndball
Christian O'Sullivan, SC Magdeburg
Harald Reinkind, THW Kiel
Gabriel Setterblom, Kolstad Håndball
Simen Ulstad Lyse, Kolstad Håndball
Kantspillere
Sebastian Barthold, Aalborg Håndbold
Kristian Bjørnsen, Aalborg Håndbold
Kasper Thorsen Lien, Elverum Håndball
Alexander C. Blonz, GOG Håndbold
Gjør som 3 millioner brukere på appen
Hold deg oppdatert på siste nytt, resultater og livesport
Last ned
Del denne artikkelen
Reklame
Reklame