• Se Viktor Hovland og Kristoffer Ventura i Mayakoba Golf Classic på GOLFTV og Eurosport Norge fra 20:00. Få tilgang her!
Viktor Hovland har siden han først kom inn på PGA Touren markert seg som en av de beste ballstrikerne i bransjen. Generelt sett har Hovland ligget i toppen på de fleste statistikker – utenom nærspillet, og da spesielt puttingen.
Putteren har vært Hovlands akilleshæl i lengre tid, men nå er 23-åringen i ferd med å snu den vonde trenden. For i denne sesongen, og spesielt sist gang han var i aksjon i Houston Open, har nordmannen vist seg fra en bedre side med det mange omtaler som golfsportens viktigste kølle.
Mayakoba Golf Classic
Hovland etter triumfen: – Nesten mer en lettelse
08/11/2021 KLOKKEN 08:05
Mye av grunnen til det er en metode som Hovland ble overtalt til å teste av sin nye trener: AimPoint.

Umiddelbar effekt

AimPoint er en unik metode å lese greenene på ved hjelp av et tre-stegs system. Over 200 Tour-proffer, blant disse store navn som Dustin Johnson og Adam Scott, har vært borti metoden som Viktor Hovland nylig ble overbevist om å teste av sin nye trener Jeff Smith.
– Det var Jeff som argumenterte veldig sterkt for det. Og han hadde jo et godt poeng: øynene dine ikke kan se om helningen på greenen er null, én eller to prosent slope. Vanligvis ser øynene dine på terrenget rundt og på green, men det betyr jo ikke at putten du har breaker (heller) den og den veien, sier Hovland til Eurosport.
Houston Open i starten av november var første gang Hovland tok i bruk metoden på Touren.
– Jeg brukte AimPoint i Houston, det var første gang i turnering. Jeg har trent litt med det før, men dette var første gangen jeg bare «gønna på». Jeg puttet veldig bra den turneringen bortsett fra et par korte misser siste dagen, og tjente slag på feltet.
Til tross for at han tapte et halvt slag (-0,579) til feltet den siste dagen, tjente Hovland over tre slag (3,361) på green totalt i Houston. Spesielt på åpningsdagen var AimPoint-effekten virkelig til stede, da Hovland tjente 2,614 slag.
– Det er noe jeg må fortsette med. Å være sikker i den prosessen ved å kjenne slopen (helningen) bra nok, men allerede føler jeg det er mye bedre enn det jeg vanligvis gjør, sier Hovland.
Se Hovland bruke AimPoint i Houston Open her (saken fortsetter under):

Her tar Hovland i bruk sin nye AimPoint-rutine

AimPoint dreier seg i hovedsak om å lese greenen ved hjelp av føttene. Enkelt forklart går man frem til midt mellom hullet og punktet man putter fra, bestemmer helningen med føttene (fra 0-3 prosent), og basert på denne informasjonen bruker man fingrene til å «lese» greenen.
Se Eurosports golfekspert Marius Thorp forklare og vise hva AimPoint her (saken fortsetter under):

Dette er «AimPoint» – Hovlands nye putte-drill

– Hva føler du AimPoint har gitt deg?
– Jeg får først og fremst en større ro rundt puttingen min. Det er jo mye gjetning når man skal lese en green, men med Aimpoint kan man kalibrere det inn. Jeg har merket at jo mer jeg har følt på helningen med beina, så er det ikke så langt unna. Det er ikke 100 prosent selvfølgelig, men man er ganske nære.
– Jeg har lest en del to-metersputter feil tidligere, og det er jo ikke veldig gøy. Jeg har lært med AimPoint at om jeg kjenner en én prosent slope på en to-metersputt, og med for eksempel 11 på stimpen (et redskap som måler hvor raskt ballen ruller på green), så er den kanskje én inch utenfor høyre hullkant. Og går den ikke i, så er den ikke langt unna, fortsetter Hovland.
Suzann Pettersen var også borti AimPoint i sin aktive karriere. Hun sier til Eurosport at utfordringen ved metoden er at den tar mye tid å venne seg til og bli trygg på.
– Det er den prosessen jeg er i nå, å bli litt mer komfortabel med det. Spesielt i ulike scenarioer. Du har jo noen ganske «freaky» scenarioer på PGA Touren, hvor det foreksempel er en stor slope midt i putten, så flater det ut, så går det plutselig andre veien. Så det gjelder å jobbe seg frem til det punktet der man er trygg på hvordan man løser alle scenarioer, sier Hovland.

Mistet det etter Hovlands monsterdrive: – Hva er det for et slag?!

Mayakoba Golf Classic
Ser tilbake på det utrolige øyeblikket: Gliser av kommentatorenes reaksjon
05/11/2021 KLOKKEN 07:49
Mayakoba Golf Classic
Her får han drømmetreff
04/11/2021 KLOKKEN 22:21