Torsdag 20. juni 2019 var dagen Viktor Hovland slo sitt aller første slag som profesjonell på PGA Touren. 7964 slag senere har han blitt nummer 20 på FedEx Cupen i sin første fulle sesong, klatret opp til 15. plass på verdensrankingen og banket inn to seire på 30 starter på verdens største scene.
Forventingene var der fra første slag, og han har så til de grader levert. Men hva er det egentlig som gjør denne 23-åringen fra lille Norge til en verdensstjerne i en så unorsk idrett som golf? Hvorfor lykkes akkurat Viktor? For min del er det tre områder hvor jeg føler «Hovi» skiller seg ut fra mengden.
1: Mentaliteten
«Golf is a game that is played on a 5 inch course – the distance between your ears» har legendariske Bobby Jones blitt sitert på. De knappe 13 centimeterne mellom det venstre og det høyre øret til Viktor er, etter det jeg kan se, bedre skrudd sammen enn veldig mange andre. Hans enkle og tilbakelente holdning, kombinert med den smittende latteren og det brede smilet, har vært vel kjent fra første stund, og det er ingen tvil om at denne innstillingen til livet, både på og utenfor banen, hjelper Viktor å takle alle de ulike utfordringer så smertefritt som han gjør.
Aviv Dubai Championship
Hovland med monsterrunde – kan ta sin andre seier på en uke
12/12/2020 PÅ 11:50
Men det er ikke bare denne avslappede væremåten som fascinerer meg og garantert mange andre som følger hans karriere tett. Viktors evne til å akseptere situasjonen han er i, akseptere nervene han føler og akseptere de mulige utfallene, setter han i en mye bedre mental posisjon til å kunne få frem det beste i pressede situasjoner.
Det er en unik og sjelden egenskap!
Ta eksempelvis det siste hullet i Mayakoba Golf Classic. Vel vitende om at birdie vinner, par gir omspill og bogey gir seieren til Aaron Wise, klarte han likevel å atter en gang trekke det beste frem når det gjaldt som mest. Hvorfor?
Jeg tror mye av grunnen til at han nå har klart dette to av to ganger er at han, kombinert med den naturlige væremåten, aksepterer og er klar over den situasjonen han er, og at det derfor blir enklere å kunne fokusere på den ene tingen han kan gjøre noe med. Nemlig å stole på ferdighetene han har og derfra utføre det golfslaget han står ovenfor så godt som han overhodet kan.

Slik reagerte Hovland på Eurosport-kommentatorenes tårer

2: Ballstrikingen
Helt i ifra Hovlands overbevisende US Amateur triumf på Pebble Beach i 2018 har vi vært vitne til en golfspiller i ypperste verdensklasse når det gjelder spillet fra tee til green. Han har faktisk ved flere anledninger vært best av samtlige, selv i Majors, både på sine utslag og innspill mot greenen. Det finnes mange spillere der ute som både slår og svinger like bra, ja kanskje til og med bedre, enn det Viktor gjør, men få er mer stabil en vår mann.

Viktor har en utrolig enkel og veldig repeterbar svingbevegelse, og det er mye av nøkkelen til at resultatene blir så stabile. Under fjorårets store gjennombruddssesong var han rangert som nummer 18 i statistikken som forteller hvor mange slag han tjener på feltet fra utslagene, og nummer 8 i samme statistikk på innspillene mot green. Totalt sett var han nummer 20 når man legger statistikken for utslag og innspill sammen, og dette i sin aller første fulle sesong på Touren.

Jeg synes han beskrev det veldig fint selv sist uke i Mexico. Når hans utslag og innspill er så stabile, på et så høyt nivå, så blir det rett og slett kortere vei til de lave rundene. De kommer mye enklere for en spiller som Viktor. Hans laveste nivå er veldig høyt, og hans enorme kvaliteter fra i det lange spillet legger mindre press på nærspillet og puttingen.
3: Nysgjerrigheten
At Viktor ikke setter seg spesifikke resultatmål på samme måte som andre, men drives mest av prosess og progresjon, er også en interessant egenskap. Denne nysgjerrigheten til å lære, utvikle seg og forbedre alle aspekter ved spillet sitt har gjort at han har vært innom flere trenere og flere ulike filosofier i sin hittil korte karriere. I en slik prosess er det ikke alle som klarer å si nei, luke bort det som ikke passer for seg selv og ta med seg det man merker fungerer. Dette klarer 23-åringen.

Det er en helt unik egenskap å ha den nysgjerrigheten rundt kompetanse, utvikling og erfaring som Viktor har, og samtidig unngå å gå i de utallige fellene som ligger på veien. Mange trenere har sin egen filosofi, men den passer neppe for samtlige spillere. Her er Hovland god, meget god!

Viktor har vært innom flere trenere, både på nærspill og sving. Jeg husker vi hadde en prat om dette før The Players i mars og da slo det meg litt hvorfor han er blitt så god. Jeg lot meg fascinere av hans tankesett rundt utvikling og ønsket om å bli bedre på alle deler av spillet. Ikke bare har han motet til å spørre de ulike trenerne rett ut om deres meninger, men han klarer å ta til seg all informasjon, teste det ut, og derfra finne ut om dette er noe som passer for ham og kan være med på å gjøre ham litt bedre. Jeg kan med trygghet si at denne egenskapen ikke var der for min egen del, og det tror jeg gjelder mange spillere.

Det er så klart ikke bare disse tre faktorene som har gjort at Viktor Hovland per dags dato er nummer 15 på verdensrankingen og den fjerde høyest rangerte europeeren. Men vår mann har noen unike egenskaper som ikke er en fellesnevner hos 23 år gamle golfspillere. For han er bare unggutt i dette sirkuset enda. Han kan fort ha 20 til 25 år igjen på det øverste nivået.

Det er en spennende tanke.

Hvor langt kan det egentlig gå? Ganske langt tror jeg. Denne uken kan han bli den første siden Tiger Woods til å følge opp en PGA Tour-seier med en seier på Europatouren.

Kommentatorene brast i gråt da Hovland avgjorde på siste hull

Aviv Dubai Championship
Hovland avsluttet strålende – henger med i toppen i Dubai
11/12/2020 PÅ 11:11
Golf
Hovland fornøyd med fredagen:– Solid og bra dag
10 TIMER SIDEN