• Følg Viktor Hovlands slag for slag i The Open i vårt livesenter!
Én gang i året testes verdenseliten på det som kalles linksgolf under The Open Championship. Verdens eldste golfturnering byr på utfordringer de aller fleste kun møter en gang i året, alt fra massive vindkast, regn og hagl og steinharde baner fulle av onduleringer.
I dag roteres The Open mellom ti ulike baner i Storbritannia og Skottland, og i år er det Royal St.Georges sin tur. Denne banen arrangerte turneringen for første gang i 1894 og årets utgave blir 15ende gang banen i Sandwich, Kent, står vertskap for The Open.
British Open
Hovland etter sisterunden: – Veldig god kontroll i dag
18/07/2021 KLOKKEN 15:53
Det krever sin spiller for å løfte «The Claret Jug» og kunne kalle seg Champion golfer of the year. Før jeg selv skulle delta i 2006, satt jeg meg ned med mitt team og definerte hvilke punkter av spillet jeg trengte å fokusere litt ekstra på foran møte med linksgolf. Hvilke slag måtte terpes på, både i det lange spillet og rundt green, og hva måtte jeg gjøre annerledes for å kunne prestere best mulig under forholdene som ventet.
Verdens beste spillere kan så klart levere topp golf på hvilken som helst bane i verden, men det er dog noen punkter man må ha et ekstra øye på når man skal ut på de knallharde og ondulerte banene i The Open.
Her er mine tre punkter jeg mener må være på plass for å vinne det eldste og mest tradisjonsrike trofeet i golf:
1. Strategi
Spesielt for spillere som spiller sin daglige golf i USA, som Viktor Hovland, vil man måtte bruke dagene før turneringen til å bli ordentlig kjent med hver eneste kul på golfbanen. En linksbane setter krav til at du klarer å lese hvordan ballen vil oppføre seg når den lander og derfor må man kunne lande ballen på de rette stedene hele veien gjennom. Det kan ofte være snakk om veldig små flater før en ball spretter i en bunker, over greenen eller ut i roughen.
Man er nødt til å unngå alle de små, dype bunkerne som sluker det minste feilslag. Det vil derfor ikke alltid lønne seg å bombe av gårde med driveren og akseptere at den lander i roughen et sted langt der fremme. Det vil rett og slett ikke fungere med tjukk rough, knallharde fairways og raske, ondulerte greener.
Når Tiger Woods vant The Open i 2006, slo han kun én driver over de fire turneringsdagene. Han plasserte ballen mesterlig med jern, og stolte fullt og helt på sin ballstriking inn mot greenen. En strategi det kun var han som implementerte. Når han i tillegg leverte på topp på og rundt green, så var han rett og slett suveren.
Med andre ord: må man tenke seg mer om på en linksbane og ha enda større kontroll over hvor langt det er til alle ulike deler av banen, både fra tee og inn mot green. Rett og slett et større fokus på spillestrategien.
Sett denne? Saken fortsetter under:

Her avslører PGA-stjernen sitt Hovland-ønske

2. Kontroller ballbanen
Når du har lagt den perfekte strategi for å unngå alle feller som en bane som Royal St.Georges har, så er det helt essensielt å kunne kontrollere ballbanen og spin på ballen. Det kan som kjent blåse kraftig på linksbaner, og da er det veldig viktig å kunne kontrollere både høye og lave ballbaner.
I vind, og spesielt motvind, vil den minste skru på ballen forsterkes og gjøre det enda vanskeligere å kontrollere lengder og retning dersom man ikke klarer å holde ballen lavt under vinden. I motsetning vil medvind fjerne spin fra slaget og ballen vil gå lenger i luften og også rulle lenger på bakken.
Det å kunne slå ballen høyt og lavt når dette trengs, og i tillegg ha full kontroll på vind, blir uten tvil viktigere i The Open enn mange av de andre turneringene Viktor Hovland og resten av verdenseliten vanligvis spiller.
Det er meldt at vinden skal gjøre sin inntreden under samtlige turneringsdager, så kontroll på ballbanen og spin vil uten tvil bli et viktig punkt, kanskje det aller viktigste.
3. Bruk putteren
En mulighet som byr seg i mye større grad når man spiller golf på linksbaner, er å bruke putteren oftere rundt greenene. Mange amatører gjør dette ofte også på norske baner, der velger proffene ofte å bruke sine wedger.
Med harde, raske og kortklipte fairways er det ikke alltid at lobwedge, eller de køllene man oftest bruker, er det beste valget. Det kan ofte være vanskelig å få god nok ballkontakt med og derfor vil det være mye enklere å beregne hvordan ballen oppfører seg med en putter.
Jeg brukte selv hybrid/putter rundt green med jevne mellomrom under The Open i 2006, og hadde stor suksess med det. Det var også et slag jeg brukte mye tid på før turneringen, og jeg var derfor tryggere på lengdekontroll og hvordan ballen vil oppføre seg med putter og hybrid rundt green. Enkelte slag vil så klart være helt umulig å bruke noe annet enn en wedge, men putteren vil nok oftere være både den enkleste, og den beste løsningen.
Den velkjente klisjeen «en dårlig putt er bedre enn en dårlig chip» lever godt opp til sitt navn under The Open.
The Open er en total test på spillernes ferdigheter, dog på en litt annerledes måte enn de andre majorturneringene. De kraftige onduleringene gjennom hele banen, vinden som preger samtlige hull, den lange tjukke strå-roughen og de harde, raske greenene presenterer ofte en ekte test av golfspillet til de aller beste i verden.
Skulle ikke vinden komme, eller om regn mykner opp banen, vil det nok spilles vesentlige enklere. Men det ser ikke ut som det blir tilfellet i år.
Så gjenstår det å se hvem som klarer å unngå de dype bunkerne, kontrollere ballen i vinden, plassere ballen på de riktige stedene og mestre harde, raske og ondulerte greener best.
Forhåpentligvis er han norsk!
British Open
Hovland leverte en fantastisk sisterunde i The Open: – En veldig god dag
18/07/2021 KLOKKEN 14:29
British Open
Dobbelbogey ødela en god runde for Hovland: – Den klart beste dagen hittil
17/07/2021 KLOKKEN 14:49