Det ble klart sent fredag kveld. 19-åringen ble først disket for å ha løpt utenfor banen under forsøksheatet. Det britiske laget la inn protest.
Ingebrigtsen viste stor tålmodighet og tok alle på «inner'n» på slutten på 5000-meteren.
Friidrett
Ingebrigtsen månedens utøver i Europa
10/01/2022 PÅ 16:58
Det gjorde han etter å ha ligget langt bak og ventet gjennom store deler av løpet. Helt mot slutten avanserte han – på innsiden ved lista – og skaffet seg en finalebillett. Det var trangt og mange foran, men et lite rykk var nok til å kalkulere inn en fjerdeplass.
Likevel var en ivrig pappa og trener Gjert ikke helt fornøyd.
– Det ble et ekstremt risikofullt løp. Det var fryktelig mye. Han kunne tryna flere ganger, sa han til NRK rett etter målgang.
TV-bildene senere viste at han tråkket tre-fire ganger innenfor lista. Det virket som han fikk en liten dytt i forkant og ikke selv var skyld i det.
Etterpå ble han oppført som disket på arrangørens lister.
Norge valgte å legge inn en anke, og like før halv elleve fredag kveld ble avgjørelsen omgjort. Dermed blir det tre brødre Ingebrigtsen i mandagens finale.
– Jeg er lettet for at reglementet av og til fungerer. Jeg følte ikke jeg gjorde noe feil, sier Jakob Ingebrigtsen.
– Juryen konkluderer med at de tre stegene Jakob tar innenfor banen kommer som resultat av fysisk kontakt med en annen utøver, og at stegene ikke utgjør noen fordel. Juryen tar protesten til følge, leste pressetalsmann Knut Skeie Solberg i Norges Friidrettsforbund opp for pressen.
Jakob (19) og Filip (26) gikk videre etter å ha blitt blant de fem beste i hvert sitt heat, mens Henrik (28) sikret finaleplass på tid.
– Dette betyr at det er tre gutter fra Norge i en 5000-meterfinale, og de er brødre. Det er jo historisk, helt sikkert, og jeg tror de kommer til å sparke bra fra seg i den finalen, sier Gjert Ingebrigtsen ifølge NTB.
Friidrett
Idrettsgalla-dobbel til «Team Warholm»
08/01/2022 PÅ 19:54
Friidrett
Warholm ble historisk: Kåret til årets friidrettsutøver i verden
01/12/2021 PÅ 17:51