Dommerne i fotball-VM i Frankrike har kommet i søkelyset, særlig på grunn av alle VAR-avgjørelsene, kombinert med praktiseringen av nye regler som ble innført rett før mesterskapet startet. Dette gjelder blant annet regler for hands og keepers bevegelser ved straffer.
BBC-kommentator Sue Smith (93 landslagskamper) sier ifølge Reuters at erfarne mannlige dommere bør bringes inn for å takle krevende VAR-avgjørelser.
VM for kvinner
Svensk sjokkåpning ga VM-bronse
06/07/2019 KLOKKEN 17:06
– Jeg er tilhenger av at man blander mannlige og kvinnelige dommere. Jeg synes ikke vi har gode nok kvinnelige dommere, de er ikke på det nivået de bør være, sier hun ifølge Reuters.
En rekke VAR-avgjørelser har vært omstridte, og har i tillegg ført til tilleggstid på opptil ti minutter. Ifølge Sue skyldes det at dommerne ikke er vant til å håndtere systemet med videoassistert dømming (VAR).
– De kvinnelige dommerne må ha hjelp, de har behov for trening. Mens de får det, må vi bringe inn de beste, uansett om de er kvinner eller menn, sier Sue, som får støtte fra nåværende landslagsspillere som Faye White og Casey Stone.
FIFA bestemte allerede i 1995 at det kun skal være kvinnelige dommere i mesterskap for kvinner.
FIFA møttes i Paris tidligere i uken for å diskutere praktiseringen av VAR-ordningen i VM. Dommersjef Pierluigi Collina slo der fast at 98,18 prosent av dommeravgjørelsene i VM, takket være VAR, har vært korrekte.
Han avviste at VM-spillerne i Frankrike har vært prøvekaniner for et nytt system. VAR ble brukt under VM for herrer i Russland i 2018, men i motsetning til for de kvinnelige dommerne, fikk herredommerne teste ut systemet i forkant.
(©NTB)
VM for kvinner
Sjögren: – Vi hadde ikke mulighet til å rullere
28/06/2019 KLOKKEN 13:26
VM for kvinner
VM-medaljedrømmen og OL-håpet knust for Norge
27/06/2019 KLOKKEN 20:56