KØBENHAVN (Eurosport): Etter to historisk gode sesonger med FC København har Ståle Solbakkens lag gått på veggen så det synger i høst.
For 17 poeng bak serieleder Brøndby og nære på å ryke ut av Europa før jul – det er ikke hverdagskost i kongens by.
Vi har kollapset i ligaen. Vi har rett og slett ikke vært dyktige nok, særlig på bortebane. Så det er historisk tungt, det er det. Historisk tungt.
UEFA Europa League
Freste mot kampprogrammet: – Irriterer meg grenseløst
25/10/2019 KLOKKEN 08:26

Slik åpner Solbakken dette intervjuet med Eurosport.
(saken fortsetter under)

Helt ny hverdag

– Vi har vært for dårlige, men har også hatt mye stolpe ut. Det har vært et forferdelig halvår - i stor kontrast til to strake «The Double», ni poeng i Champions League i fjor høst, å gå videre etter jul og drømme om kvartfinalen i Europa League i våres – så er dette veldig tungt for klubben.
Han er klokkeklar og tindrede selvkritisk, Ståle Solbakken. Scenen er et intervjurom i Parken, et snaut døgn før Europa Leagues gruppespill avsluttes med en kamp mot Sheriff fra Moldova - som vinnes for at avansement skal være innen rekkevidde.
– Vi har hatt bedre dager, det har vært et skikkelige tøft halvår på alle fronter. I Europa har vi gjort det brukbart, vi har egentlig spart spillere og hengt med så vi får en finale i siste kamp, som vi hadde håpet på, skildrer mannen som fyller 50 år neste år.
For resultatene lyver ikke. Etter to år med eventyrlige resultater har FC København måttet venne seg til en helt ny hverdag i høst.
– Det er vanskelig for de spillerne som har vært på «det perfekte lag» i to år, å spille på et lag som er langt fra perfekt. De vil alltid streve etter det perfekte, spille ut fra den måten, mens de nye spillerne kommer inn og skal lære seg hvordan vi spiller. Det har ikke vært en god cocktail.
– Det er det jeg som trener som har ansvar for, men jeg ante det tidlig at det kom til å bli vanskelig.
Artikkelen fortsetter under

Spillerflukt

Det ante han fordi nøkkelspillere ble videresolgt etter Champions League-suksessen. Ut forsvant ryggraden i laget i form av Mathias Zanka Jørgensen (Huddersfield), Ludwig Augustinsson og kaptein Thomas Delaney (begge Werder Bremen), Andreas Cornelius (Atalanta).
Inn kom godt over 100 millioner kroner – men laget Solbakken var i ferd med å bygge, forsvant raskere enn planlagt.
Da hjalp det ikke at fire av kontinuitetsbærerne som ble værende har slitt med store skadeproblemer.
– Hvis du spør Robin Olsen, Peter Ankersen, Rasmus Falk, William Kvist, Nicolai Boilesen så tror jeg de vil si: Ja, vi hadde kunnet gjort det bedre.
– Men nå har vi en ung, ambisiøs gruppe her, som er uferdig, men som jeg ser en stor framtid i.
Det er den store forskjellen fra da Solbakken sist hadde trøbbel i FCK; etter «hjemkomsten» i 2014, da han overtok et lag langt over middagshøyden – og 10-12 spillere måtte byttes ut.

Føler han har tillit

Oppholdene i Køln og Wolverhampton har også herdet Grue-mannen, som ikke lar seg stresse – foreløpig.
– Hvordan er dialogen med styret i klubben?
– Jeg tror at de stoler på meg, jeg har bygget fire lag før og har vist at jeg kan. Samtidig tror jeg ikke de som sitter og styrer i 9. etasje her, eller eierne, går rundt og synger om Ståle Solbakken nå. Jeg, som alle andre, er avhengig av resultater.
Så er spørsmålet hvor god tid dansk fotballs overlegent mestvinnende trener noensinne får.
Kontrakten ble forlenget etter cupgullet i våres og varer helt fram til sommeren 2021.
– Mediene er ikke så blodtørstige som man nesten skulle forvente?
– Det kommer nok. Vi er i en resultatbusiness og per nå er vi langt unna der vi skal være. Så er spørsmålet om disse tre månedene her raderer ut de foregående ni av ti årene som har vært okay.

Må vinne for å avansere

Det er et understatement, for med sju seriemesterskap og fire cuptitler, samt flere Europa-eventyr, er CVen i Danmark urokkelig.
Men likefullt vil det hjelpe selv en seiersvant nordmann å ta FCK til Europa League-sluttspillet i februar.
– Det er veldig viktig, men det retter ikke noe som helst på det som har skjedd dette halvåret her – det er langt unna det vi skal forlange av oss selv her i FCK, avrunder 49-åringen.
PS! Lagets nordmann, Tom Høgli, blir hyllet for sin innsats for FCK under torsdagens kamp. Backen har lenge slitt med skadeproblemer og har ikke fått den avslutningen på utenlandstilværelsen som håpet, men har opparbeidet seg en kultstatus i København og får sin velfortjente applaus torsdag kveld. Han er såvidt frisk, men ikke helt i kampmodus enda.
– Hadde forutsetningene vært annerledes hadde han vært i troppen, men slik situasjonen er nå – der vi vinne – så kan jeg ikke forsvare det, dessverre, sier Solbakken om Høgli – som drar hjem til Tromsø og ”Gutan” ved årsskiftet, der han har signert en treårskontrakt.
UEFA Europa League
Solbakkens FCK stjal poeng fra Malmö
03/10/2019 KLOKKEN 21:11
3F Superliga
Wikheim scoret da Solbakkens FCK ble ydmyket
12/05/2019 KLOKKEN 21:30