Populære sporter
All sport
Vis alt

Tviler på anke-medhold i tide: – Kan ha vært bevisst Mourinho-strategi

Andreas Hopen

Oppdatert 12/04/2022 klokken 12:44 GMT+2

Bodø/Glimt har anket utestengelsen av Kjetil Knutsen før returmøtet mot Roma. Det tror Tom Henning Øvrebø er fånyttes.

Tom Henning Øvrebø

Foto: Eurosport

Det var en dramatisk kamp på Aspmyra forrige torsdag da Bodø/Glimt slo Roma 2-1, men det som skjedde i kjølvannet av kampen tok det hele flere skritt videre.
Kjetil Knutsen ble beskyldt for å ha angrepet Romas keepertrener Nuno Santos. Bodø/Glimt mener det var keepertreneren som gikk til angrep på Glimt-treneren, og at Knutsen forsvarte seg ved å legge Roma-treneren i bakken. Mandag ble det klart at begge to nå er suspendert fra returoppgjøret kommende torsdag.
Tidligere toppdommer Tom Henning Øvrebø har bred erfaring fra kamper i Europa med både EM, VM-kvalik og Champions League-semifinale i beltet. Han har fått med seg det som skjedde på Aspmyra gjennom mediene.
På pressekonferansen etter kamp fortalte Kjetil Knutsen at det allerede underveis i kampen var gnisninger mellom de to lags benker, og at en av Romas trenere stadig var ute mot Glimt-benken. Ikke uvanlig, sier Øvrebø.
– Om det ikke skjedde regelmessig, så var det heller ikke uvanlig at slikt skjedde da jeg var aktiv, men jeg synes stort sett lagene oppførte seg ordentlig. Man har jo en fjerdedommer som skal ha en viss kontroll der, og så er det opp til fjerdedommer å sette lista for hva man tillater, sier Øvrebø som presiserer at han bare kan uttale seg om hvordan ting ble gjort da han var aktiv.
55-åringen la fløyta på hylla i 2011.
Fra Glimt-leiren ble det forklart at UEFA-delegaten reagerte på det som skjedde underveis i kampen. Øvrebø forteller at hvis ikke fjerdedommer har tatt hendelsene med i kamprapporten, kan han få innspill fra delegat, men at det er fjerdedommer som i utgangspunkt har myndighet.

Tvilsomt at Knutsen rekker kamp

De to trenerene er suspendert på bakgrunn av artikkel 11(2)(b), artikkel 15(1)(g) og Artikkel 49. Sistnevnte er omtalt som «midlertidige tiltak» og blir omtalt som foreløpige tiltak der det anses nødvendig, blant annet for å opprettholde «sportslig disiplin» eller av hensyn til sikkerhet. Her står det også at dette tiltaket - som kan gjelde i opp til 90 dager kan ankes.
Bodø/Glimt har nå anket suspensjonen. Det tror Øvrebø er fånyttes med tanke på torsdagens kamp.
– Det er heller tvilsomt at man rekker det. Slik det er beskrevet i media er det Roma som er bøllene. Jeg kan ikke se for meg at Knutsen er en bølle, for han virker sympatisk, men hvis han har tatt igjen ved å legge ham i bakken, da kan UEFA si at ja, det var Romas mann som startet dette, men det ble utøvet vold fra begge.
Saken fortsetter under videoen
picture

Ut mot Mourinho: – Han har et verdisyn så langt unna hva jeg står for

Øvrebø håper at UEFA bruker sunn fornuft og sier at Knutsen tok igjen - men at det er forståelig basert på hendelsesforløpet, og dermed får være på benken. Med forbeholdet om at det som kommer frem i norsk media stemmer, påpeker Øvrebø.
Men han tror ikke at UEFA hensyntar det.
– Jeg blir ikke overrasket om det blir lagt en hard linje her, men jeg håper at de ikke gjør det, sier Øvrebø videre.
Nuno Santos var også en del av Jose Mourinhos trenerstab da Mourinho ledet Tottenham. I 2020 ble Nuno Santos suspendert i en kamp etter å ha konfrontert dommeren etter en Premier League-kamp mot Newcastle. Da ble han suspendert for «upassende oppførsel».
Også i 2012 var Mourinho og hans trenerstab i hardt vær da hovedpersonen selv stakk fingeren sin inn i øyet til daværende Barcelona-assistent Tito Vilanova. Tom Henning Øvrebø ville ikke vært overrasket om situasjonen på Aspmyra var planlagt fra Mourinhos side i forkant.
– Det ville ikke overrasket meg veldig om det var en bevisst strategi bak å sette ut Knutsen til returkampen, men det kan ikke forsvares på noen måte. Det er utenfor alle rammer for Fair Play. Etter mitt perspektiv er dette bølleopptreden, mener Øvrebø.

Stod selv i stormen

Også han har vært med i kamper hvor det har blitt hett underveis, og etter kamp. Da Øvrebø dømte Champions League-semifinalen mellom Chelsea og Barcelona i 2009 kokte det hele over i etterkant av kampen etter flere dommeravgjørelser hvor Chelsea følte seg urettferdig behandlet. Der var det derimot trenerene som sørget for at det hele ikke eskalerte.
– Guus Hiddink var trener i Chelsea da, og han var virkelig en gentleman. Det har veldig mye å si hvilke lederskikkelser man har i laget, for han prøvde etter beste evne å roe det ned. Da ble det et juridisk etterspill, for selv om alle hadde sendt inn en rapport om hva som skjedde ble det en høring i ettertid, hvor både Chelsea og jeg som leder måtte møte på, sier Øvrebø.
– Kan Bodø/Glimt bli kalt inn i en slik høring - og rekker man det før torsdag?
– For min del var høringen to måneder etter hendelsen, så har man det som eksempel så rekker man det ikke, men det kan godt være at det blir en slik høring også her, avslutter Øvrebø som i år skriver ferdig sin doktorgrad om psykisk helse i idretten.
Den mangeårige toppdommeren forklarer at han selv ikke har vært borti tilsvarende episoder, men sammenligner det med hvis to spillere skulle gått på hverandre på banen.
– Jeg har vært borte i at spillere går fysisk i tottene på hverandre på banen. Da er det han som initierer det som får den strengeste straffe, men også den andre part får en straff for å ta igjen. Det er slik UEFA har vurdert det tidligere, og NFF forøvrig, forklarer Øvrebø.
picture

Frustrert Hoven: – Det er soleklart rødt!

Gjør som 3 millioner brukere på appen
Hold deg oppdatert på siste nytt, resultater og livesport
Last ned
Relatert
Del denne artikkelen
Reklame
Reklame